«Απουσιάζει το οικονομικό πρόγραμμα με συνοχή από την τυνησιακή κυβέρνηση»

kovanis2

Ο Αλαά Τάλμπι, διευθυντής της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φόρουμ Τυνησίας για τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα (FTDES), μιλά για τις κινητοποιήσεις στη χώρα

Πώς ερμηνεύετε το εύρος  της αντίστασης που γνωρίζει η Τυνησία με αφορμή τα μέτρα λιτότητας που προβλέπονται με τον προϋπολογισμό του 2018;
Είναι πολλοί οι λόγοι αυτής της μεγάλης κινητοποίησης. Κατ’ αρχάς, ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά μήνας κοινωνικών κινητοποιήσεων στην Τυνησία λόγω της ψήφισης των περιοριστικών μέτρων που προβλέπονται στον εκάστοτε προϋπολογισμό. Φέτος, οι διαμαρτυρίες πήραν μαζικό χαρακτήρα, λόγω των μέτρων λιτότητας. Μέτρα για τα οποία, μέλη της κυβέρνησης μάς είχαν προϊδεάσει από τον Σεπτέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, είχαν ανακοινώσει το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο, ένα μέτρο που έρχεται να διαψεύσει τις προσδοκίες μεγάλης μερίδας νέων για εργασία (…) Με την αύξηση του κόστους διαβίωσης, η ζωή έγινε αβάσταχτη. Αυξήθηκαν ακόμα και οι τιμές των φαρμάκων!
Η κυβέρνησή μας διαχειρίζεται με πολύ αδέξιο τρόπο την κατάσταση. Πέρασε τον προϋπολογισμό χωρίς συναίνεση, χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών. Και όλα αυτά, πολύ απλά γιατί έπρεπε να αποπληρωθεί η τρίτη δόση του δανείου των 2,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ ,που μας είχε παραχωρηθεί με το δεσμευτικό όρο επιβολής των μέτρων λιτότητας. Αυτό ήταν και ο μόνος στόχος για την κυβέρνηση, που δεν είχε προβλέψει κανένα επιπλέον μέτρο για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών και των υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας. Δεν υπήρχε άλλη έγνοια, παρά μόνο η εξυπηρέτηση του χρέους προς το ΔΝΤ και όχι, βέβαια, τον τυνησιακό λαού.

Το κύμα της κοινωνικής διαμαρτυρίας μπορεί να προκαλέσει μια καινούργια πολιτική κρίση;
Όλες οι εκδοχές είναι δυνατές. Η κυβέρνηση δεν έχει ένα οικονομικό σχέδιο με κοινωνική διάσταση, συνοχή και αποτελεσματικότητα. Με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του προέδρου της Δημοκρατίας δεν φαίνεται πως μπορεί να επέλθει ηρεμία. Οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν. Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείουμε το σενάριο μιας κυβερνητικής αλλαγής. Υπάρχει, συνεπώς, ο φόβος η χώρα να μπει σε μια νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας, την παραμονή, μάλιστα, των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, που προβλέπονται για τον Μάιο του 2018, και των κοινοβουλευτικών και προεδρικών το 2019. Η διαδικασία της δημοκρατικής μετάβασης παραμένει επισφαλής και η αντίσταση θα συνεχισθεί, θα αγκαλιάσει νέες δυνάμεις, πέρα από τα παραδοσιακά κοινωνικά κινήματα.

Πως κρίνετε τη στρατηγική της καταστολής που ακολουθεί η κυβέρνηση;Μιλάει για «εγκληματίες», επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις πολυάριθμες συλλήψεις.
Γίνεται λόγος για πάνω από 800 συλλήψεις, που δεν αφορούν μόνο ένοχους για πράξεις ληστείας και βανδαλισμών. Πρόκειται ακόμα και για αυθαίρετες συλλήψεις ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά. Δεν πρόκειται για μια απρόσμενη συμπεριφορά. Ο υπουργός Εσωτερικών δεν έκανε τίποτα άλλο με τις κατασταλτικές του ενέργειες, παρά να επιβεβαιώσει ότι είναι νοσταλγός των μεθόδων του προηγούμενου δικτατορικού καθεστώτος. Από την πλευρά μας, προφανώς, καταδικάζουμε τις πράξεις βανδαλισμού. Ζητάμε, όμως, να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή έρευνας, για να πέσει άπλετο φως σ’ όλες τις πράξεις βίας. Ποιοι είναι οι «μπαχαλάκιδες» και πως «κατά τύχη» ανακαλύφθηκαν και κατονομάστηκαν από αυτούς που θέλουν να δυσφημίσουν το κίνημα διαμαρτυρίας, ένα κίνημα που είναι φορέας νόμιμων και δίκαιων κοινωνικών δικαιωμάτων.


Μετάφραση από την «Ουμανιτέ».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet