Μια φεμινιστική υποψηφιότητα από τα κάτω

 

Η Μαριτσούι, ή αλλιώς Μαρία ντε Χεσούς Πατρίσιο, είναι υποψήφια για την προεδρία του Μεξικού και υποστηρίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Ιθαγενών και από τους Ζαπατίστας. Για να είναι έγκυρη η υποψηφιότητα χρειάζεται περίπου 900.000 υπογραφές, για τη συλλογή των οποίων ξεκίνησε περιοδεία στα μέσα Νοέμβρη. Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος και αυτό αποδεικνύει το χάσμα μεταξύ της φαινομενικής δημοκρατίας και του μεξικανικού πολιτικού συστήματος. Στα μέσα Γενάρη βρέθηκε στην Πόλη του Μεξικού για συναντήσεις επαλήθευσης, εκτίμησης και συντονισμού μεταξύ των συνέδρων του  «Εθνικού Συνεδρίου Ιθαγενών», της κοινωνίας των πολιτών και των διανοουμένων που στηρίζουν τη διαδικασία. Ανάμεσα στις διάφορες συνεδριάσεις η Μαριτσούι συζήτησε με τον μεξικανικό και τον διεθνή τύπο. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τη Μαριτσούι για να κατανοήσουμε τη σημασία της πορείας που ξεκίνησε από το Εθνικό Συμβούλιο Ιθαγενών με την ώθηση του Στρατού των Ζαπατίστας για την Εθνική Απελευθέρωση που άρχισε εδώ και ένα χρόνο.

Τη συνέντευξη πήρε ο Αντρέα Τσένια

Ένα τμήμα της μεξικανικής αριστεράς φοβάται ότι θα αφαιρέσετε ψήφους από το  MoReNa (ΣτΜ Εθνικό Κίνημα Αναγέννησης) και από την πιθανότητα αλλαγής με μια κυβέρνηση που θα σπάσει τη διχοτομία Pan/Pri (ΣτΜ Εθνικού Κόμματος Δράσης/Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος). Αν μπορούσες να απαντήσεις στους φόβους τους τι θα έλεγες;
Ότι εμείς δεν θα αφαιρέσουμε ψήφους από κανένα. Πιστεύω ότι ο κόσμος ξέρει τι θέλει να ψηφίσει. Αυτό που ζητάμε προς το παρόν είναι μια υπογραφή για να συγκεκριμενοποιηθεί η υποψηφιότητα, όχι μια ψήφο. Το να υπογράψει κάποιος σήμερα για μένα δεν τον υποχρεώνει να με ψηφίσει τον Ιούλιο. Δεν ξέρουμε καν αν θα συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες υπογραφές. Η πρότασή μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή: πρόκειται για μια οργανωτική πρόταση. Αυτοί που θα ψηφίσουν έχουν σαφή ιδέα ποιόν θα στηρίξουν στις εκλογές. Εμείς υποστηρίζαμε πάντα ότι δεν εμπιστευόμαστε αυτούς που μας κυβερνάνε κάθε έξι χρόνια. Στις κοινότητες δεν είδαμε κάποια αλλαγή, η κατάσταση στα χωριά είναι όλο και χειρότερη. Η πρότασή μας είναι διαφορετική: μέσα από την οργάνωση από τα κάτω ο λαός θα έχει την εξουσία στα χέρια του και η κυβέρνηση πρέπει να ακούει τον οργανωμένο λαό. Ο κόσμος θα αποφασίσει.

Γυναίκα και ιθαγενής

Τι είναι ο φεμινισμός για σένα, και γιατί σήμερα είναι θεμελιώδης στο Μεξικό και στον κόσμο;
Γιατί όταν μια γυναίκα αποφασίζει να συμμετέχει, τίποτε δεν μπορεί να τη σταματήσει. Ακόμη περισσότερο σ’ αυτούς τους καιρούς που σημαδεύονται από έναν υπέρμετρο αριθμό γυναικοκτονιών, όχι μόνο στο Μεξικό, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πατριαρχικές δομές που οικοδομήθηκαν δεν διευκολύνουν τη συμμετοχή των γυναικών. Πρέπει επομένως να συμμετέχουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, χωρίς φόβο. Αν, όπως έπραξαν πολλές γυναίκες, κατορθώσουμε κι εμείς να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων, με τον αγώνα μας, και αν κατορθώσουμε να συμφωνήσουμε και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορέσουμε να οικοδομήσουμε από τα κάτω αυτό που θέλουμε, είναι σαφές ότι θα πετύχουμε να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο. Αγωνιζόμαστε για όποιον θα έρθει μετά από μας. Ως Εθνικό Συνέδριο Ιθαγενών πρέπει να συμμετέχουμε μαζί, οι άνδρες αξίζουν όσο οι γυναίκες. Εμείς οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και θάρρος, πρέπει να είμαστε δυνατές για να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την αυτονομία.

Μπορείς να εξηγήσεις σε όποιον δεν είναι γυναίκα και ιθαγενής τι σημαίνει να ζει κανείς υπό αυτές τις συνθήκες σε μια χώρα σαν το Μεξικό;
Το να είσαι γυναίκα σημαίνει ότι σε θεωρούν άνθρωπο δεύτερης κατηγορίας. Το να είσαι γυναίκα και ιθαγενής σημαίνει ότι σε θεωρούν τρίτης κατηγορίας. Σημαίνει ότι δεν σε λαμβάνουν ποτέ υπόψη τους. Η γυναίκα θεωρείται μόνο ικανή να κάνει παιδιά και να μένει στο σπίτι για να ασχολείται με την οικογένειά της. Αυτό θα πρέπει να είναι το κύριο καθήκον της. Η πρότασή μας βασίζεται στη συμμετοχή των γυναικών. Πολλές γυναίκες πήραν μέρος με σημαντικούς ρόλους στον αγώνα μας, παρόλο που δεν τις υπολόγιζαν. Επομένως, πιστεύουμε σε μια οργάνωση από τα κάτω, η οποία, χωρίς τη συμμετοχή των γυναικών, δεν θα ήταν ποτέ ολοκληρωμένη.

Οργανωτικός σκοπός

Αν δεν πετύχετε το στόχο των υπογραφών τι μπορεί να συμβεί; Υπάρχει κίνδυνος να φανεί ως ένα σημάδι αδυναμίας; Αν, αντίθετα, συγκεντρώσετε τις υπογραφές, θα είναι ένα δείγμα δύναμης;
Είπαμε ότι θα συμμετείχαμε στην εκλογική διαδικασία και αναλάβαμε το καθήκον να συγκεντρώσουμε τις υπογραφές για να μπορέσουμε να εμφανιστούμε στο ψηφοδέλτιο τον Ιούλιο, αλλά ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι η πορεία μας δεν θα σταματήσει αν δεν επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έχει έναν οργανωτικό σκοπό: αν δεν συγκεντρώσουμε τις υπογραφές, αλλά κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή οργάνωση, από τα κάτω, που να έχει διάρκεια, θα είναι μια νίκη. Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την αναγκαία ενέργεια για τη συγκέντρωση των υπογραφών και θα συνεχίσουμε να συγκροτούμε και να ενισχύουμε το δίκτυο που δημιουργούμε μέρα με τη μέρα.

Η πρόταση του Εθνικού Συνεδρίου Ιθαγενών δεν απευθύνεται μόνο στον κόσμο των ιθαγενών. Πώς θα εξηγούσες το πολιτικό νόημα της πρότασής σας και σ’ αυτούς που δεν είναι ιθαγενείς;
Είναι μια πρόταση που προέρχεται από τους ιθαγενείς λαούς για το Μεξικό. Τι σημαίνει αυτό; Εμείς οι ιθαγενείς λαοί που συμμετείχαμε στο Εθνικό Συνέδριο Ιθαγενών είδαμε τις ζημιές που προκάλεσαν τα «μεγάλα» έργα του καπιταλιστικού συστήματος, φέρνοντας μόνο όλεθρο, ρύπανση και καταστροφή της φύσης. Οι επιπτώσεις βαραίνουν όλους και όλες, όχι μόνο τους ιθαγενείς λαούς. Αν έχει μολυνθεί το νερό, έχει μολυνθεί για όλες και για όλους. Ακόμη και για τα δέντρα, κι έτσι αλλάζει ολόκληρος ο κύκλος της ζωής. Ας δούμε πώς καταστρέφεται η γη, πώς μολύνεται. Όταν η γη θα πεθάνει, θα πεθάνουμε μαζί της. Ακριβώς γι’ αυτό η πρότασή μας απευθύνεται σε όλα τα άτομα που υποφέρουν και ζουν στο Μεξικό και στον κόσμο. Αυτή η διαδικασία οργάνωσης είναι για την υπεράσπιση της ζωής, γιατί θέλουμε να εξακολουθήσει να υπάρχει ζωή για όλες και για όλους. Όχι μόνο για τους ιθαγενείς λαούς, όχι μόνο μέχρι τον Ιούλιο.

Συνέχεια του αγώνα των Ζαπατίστας

Ποια διαφορά υπάρχει μεταξύ της «otra campana» του 2006 (που είχε προωθηθεί από τους Ζαπατίστας για το συντονισμό της ριζοσπαστικής και της διεθνούς αριστεράς, με μια περιοδεία που ξεκίνησε με μοτοσικλέτα) και τη δική σου περιοδεία στο Μεξικό;
Τη βλέπουμε σαν μια συνέχεια. Αυτή τη φορά μέσα από την άμεση συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Είναι η φυσική της συνέχεια για να οικοδομήσουμε κάτι νέο από τα κάτω, ένας τρόπος για να ενισχύσουμε την αυτονομία κάθε κοινότητας, κάθε συνοικίας, κάθε περιοχής στις πόλεις και σε όλο τον κόσμο.

Πώς λειτουργεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ιθαγενών(Cig);
Τα Cig αποτελούνται από τις αδελφές και τους αδελφούς μας που έλαβαν την εντολή από τις κοινότητές τους και από τους λαούς τους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Εφόσον για την προεδρία της δημοκρατίας δεν είναι δυνατό να βάλει υποψηφιότητα μια ομάδα ανθρώπων, επελέγη μια εκπρόσωπος, στην συγκεκριμένη περίπτωση η υποφαινόμενη. Το Cig είναι η κυβερνητική μας πρόταση: όπου ο λαός διατάζει και η κυβέρνηση εκτελεί. Αν η κυβέρνηση δεν υπακούει το λαό, ο λαός μπορεί να την καθαιρέσει. Πολλές κοινότητες ήδη κυβερνώνται μ’ αυτόν τον τρόπο. Είναι αυτό που θέλουμε να προτείνουμε, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα, για όλο το Μεξικό. Δηλαδή, με την οργάνωση από τα κάτω να ελέγχουμε το έργο της κυβέρνησης. Όπως σας είπα, η πρότασή μας είναι διαφορετική.


Μετάφραση από το Μανιφέστο:
Τόνια Τσίτσοβιτς
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet