roggas

Η τελευταία Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος συγκλήθηκε τον Ιούλιο του 2017, χρονική απόσταση που πιστοποιεί πως η λειτουργία του κύριου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ατονήσει. Κι αν αυτός ο τρόπος λειτουργίας είναι μια φυσιολογική κατάσταση που συμβαίνει σε κόμματα που αναλαμβάνουν κυβερνητικές ευθύνες, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πυροδοτεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του.
Αυτή, όμως, είναι μόνο η μία πλευρά. Η άλλη αναφέρει πως η πυκνή πολιτική συγκυρία με την ψήφιση του προϋπολογισμού, το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης, την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα και το εν γένει προχώρημα του κυβερνητικού έργου, αφήνει λίγο χρόνο για κομματικές διαδικασίες.

Η εισήγηση

Η εννιασέλιδη εισήγηση προς τα μέλη της ΚΕ διαρθρώνεται πάνω στην πολιτική συγκυρία της αξιολόγησης και της προσπάθειας για καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο. Αφού αναφέρει κάποιες από τις εμβληματικές νομοθεσίες της κυβέρνησης, το κείμενο συνεχίζει με την ανάγκη για απόκρουση της παραπληροφόρησης σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, την πορεία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ κλπ. Τέλος, εισηγείται στην ΚΕ την πορεία του κόμματος στο επόμενο χρονικό διάστημα. Προτείνει ειδική συνεδρίαση του οργάνου για το ζήτημα των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών εκλογών (του σχετικού νομοσχεδίου), τα περιφερειακά συνέδρια και τη συνάντηση με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και την αποκατάσταση και ενίσχυση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Τέλος, προτείνει η ΚΕ να συνεδριάσει τους επόμενους μήνες σε θεματικές, όπως τοπική αυτοδιοίκηση, έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία, διεθνείς σχέσεις-εξωτερική πολιτική, αλληλεγγύη (στην οποία περιλαμβάνεται και το προσφυγικό), αγροτικό, οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και συμμετοχή των κομματικών δυνάμεων σε αυτό.

Οι 53+

Το μεγαλύτερο εσωκομματικό ρεύμα ιδεών στο κυβερνητικό κόμμα, οι 53+ εξέφρασαν στην ΚΕ τη δυσαρέσκεια τους για την κομματική λειτουργία. Συγκεκριμένα, θεωρούν πως έπειτα από τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας με τον ΣΥΡΙΖΑ ως κορμό, υπάρχει ανάγκη για αλλαγή πολιτικής και αριστερό στίγμα στο χρόνο που απομένει ως τις εκλογές. Το ανταγωνιστικό αυτό πολιτικό σχέδιο δεν μπορεί να εκφραστεί μόνο ως αφήγηση, αλλά χρειάζεται υλοποιήσεις που θα ανακουφίσουν την κοινωνική συμμαχία του κόμματος και θα το επανατοποθετήσουν στα αριστερά του πολιτικού συνεχούς. Το σχέδιο αυτό πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικό και να αφορά έναν ουσιαστικό αναστοχασμό. Οι 53+ θεωρούν πως οι εμφάσεις του επόμενου διαστήματος πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες.
Με αυτήν την έννοια, ιεραρχούν πως η αναδιανομή του πλούτου από τους πλούσιους στους φτωχούς, η υπεράσπιση της εργασίας, η έντονη παρουσία του κοινωνικού κράτους, η διεύρυνση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την πολύ καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και τη σημασία της και τέλος το ταξικό ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, πρέπει να είναι οι κύριες στοχεύσεις.
Από τις κυριότερες αιχμές των μελών της ΚΕ, που έχουν αναφορά στους 53+, είναι η ιδεολογική μάχη που πρέπει να δοθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα σε πολλαπλά επίπεδα, τη συντεταγμένη συζήτηση για τις συμμαχίες του κόμματος και ιδιαίτερα για τον αντιδραστικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ και των διαδικασιών που αποφάσισε να ακολουθήσει, την παραγωγή ενός πολιτικού λόγου αυτοκριτικού και αναστοχαστικού και την ανάγκη οικοδόμησης μιας σαφούς διαχωριστικής γραμμής μεταξύ δεξιάς και αριστεράς.
Τέλος, οι 53+ επισημαίνουν πως χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αντικατοπτρίζει τη μερίδα της κοινωνίας που τον υποστηρίζει σε κόμμα και κυβέρνηση και όχι να καταστεί κόμμα παραγόντων, κόμμα επίδειξης πολιτικής συμπεριφοράς, που δεν συνάδει με τις αξίες της Αριστεράς, κόμμα μεταπολιτικό. Επισημαίνουν την αδρανοποίηση των οργάνων και τη δημιουργία άτυπων και μη εκλεγμένων κέντρων λήψης αποφάσεων που αφορούν το κόμμα και την κυβέρνηση, τη λειτουργία της Πολιτικής Γραμματείας ως brainstorming, με μη ουσιαστική πολιτική λειτουργία. Ζητούν δε την αναγγελία ημερομηνίας της επόμενης ΚΕ με συγκεκριμένη ατζέντα.

Ανασυγκρότηση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τρία χρόνια μετά την ανάληψη των κυβερνητικών του καθηκόντων, έχει δημιουργήσει πεπραγμένα σε πολλαπλά επίπεδα. Η πρόβλεψη για την πορεία του, όσες φορές κι αν έχει γίνει, είτε είναι από σκοπιά φιλική, είτε όχι, είτε είναι από τα αριστερά του, είτε είναι από τα δεξιά του, είναι πολύ δύσκολη. Όχι μόνο διότι επανειλημμένα έχει διαψεύσει δημοσκοπήσεις και αντιπάλους, αλλά κυρίως επειδή η πολιτική του είναι διχαλωτή: από τη μία, νεοφιλελεύθερες πολιτικές που δεν θα διανοούταν να σκεφτεί πως μπορεί να εφαρμόσει μέχρι το 2015, και από την άλλη, προσπάθειες για κοινωνική δικαιοσύνη σε επιμέρους πεδία. Το ισοζύγιο μεταξύ αυτών των δύο ατελέσφορων άκρων είναι πολιτική και αφηγηματική κατασκευή σε δύσκολους πολιτικούς καιρούς με άδηλη την αποτελεσματικότητα της. Σε μια κοινωνία που ασθμαίνοντας αρχίζει αργά να ανακάμπτει και με σοβούσα την κρίση πολιτικής εκπροσώπησης, η λύση του γόρδιου δεσμού χάραξης μιας κοινωνικά δικαιότερης πορείας δεν απαιτεί μαχαίρι, αλλά εμπρόθετα λεπτούς και καθαρούς χειρισμούς.

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet