kanellopoulou

Της Μαρίας Κανελλοπούλου

Κατέθεσα ως μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά από πρόταση του ΚΚΕ, για την επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που έλαβε χώρα στις 12-9-2013, λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Μεταξύ άλλων βουλευτών (η πρόταση μου έγινε όταν ήμουν ακόμα βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ) και άλλων κομμάτων του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου», προκειμένου να ενισχυθεί μέσω των παρεμβάσεών μας η βεβαιότητα πως η επίθεση των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ στη ζώνη του Περάματος δεν ήταν τυχαίο περιστατικό, αλλά η συνέχεια μιας σειράς παρόμοιων επιθέσεων, που παρέμεναν ατιμώρητες και στο σκοτάδι -παρά τις προσωπικές και τις συλλογικές προσπάθειες για το αντίθετο- μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Προφανώς, δεν κατέθεσα ως αυτόπτης μάρτυρας, καθώς οι γνώσεις μου για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τα μέλη του ΚΚΕ προέρχονται από διηγήσεις τρίτων κι από τα ΜΜΕ, πράγμα που εξαρχής δήλωσα στο δικαστήριο.
Κατέθεσα με τις θεσμικές μου ιδιότητες ως πρώην δημοτική σύμβουλος και ως πρώην βουλεύτρια, προσωπικές και συλλογικές εμπειρίες σε σχέση με τη δράση της ΧΑ μέσα στο δήμο της Αθήνας και μέσα στη Βουλή. Όχι σαν «ειδικός» -που δεν είμαι- αλλά με μέσο νου και το χέρι στην καρδιά -όπως πάντα.
Αλλά κυρίως σαν ενεργή πολίτης και μόνιμη κάτοικος της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα,περιοχή που η ΧΑ θεωρούσε «τσιφλίκι» και «επικράτεια» της. Χρησιμοποιώντας βία, καλλιεργώντας φόβο, τρομοκρατώντας και αξιοποιώντας την ανοχή, η και τη «συνεργασία» του αστυνομικού τμήματος της περιοχής, μετέτρεψε τον Αγιο Παντελεήμονα σε «απαγορευμένη ζώνη» και άβατο, και στη συνέχεια επιχείρησε να κάνει «εξαγωγή» του μοντέλου σε άλλες περιοχές, εντός και εκτός Αττικής.

Νομικό bullying από την Υπεράσπιση

Αυτό περίπου προσπάθησα να πω στην κατάθεσή μου, συνεισφέροντας στο συλλογικό αγώνα και στο πάγιο αίτημα της (��λης) Αριστεράς, για απόλυτη και ολοκληρωτική καταδίκη του φασισμού, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
Κι αυτό, μέσα σε κλίμα αλλεπάλληλων προσβολών, προκλήσεων, διαρκούς πίεσης και νομικού bullying, που υφίσταται η πλειοψηφία των μαρτύρων από τους συνηγόρους της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, παρά τις συχνές παρεμβάσεις της έδρας, προκειμένου οι μάρτυρες να προστατευτούν.
Μπορεί, δηλαδή, οι κατηγορούμενοι να απουσιάζουν προκλητικά από την αίθουσα, αλλά μέσω των συνηγόρων τους η ιδεολογία τους είναι παρούσα (δυστυχώς πολλά απ’αυτά που σου «ψιθυρίζουν» δεν καταγράφονται στα πρακτικά!).
Κι όταν αυτό το συνειδητοποιεί κανείς,παρακολουθώντας ταυτόχρονα την εφιαλτική «επανεμφάνιση» δράσεων της ΧΑ, αντιλαμβάνεται κι επιβεβαιώνει μέσα του πόσο σημαντική είναι αυτή η δίκη και πόσο η οριστική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης γίνεται απαραίτητη κι επείγουσα.

Ανάγκη επαγρύπνησης του κινήματος

Το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση. Η ενημέρωση και η επαναδραστηριοποίηση της κοινωνίας προς μια αντιφασιστική κατεύθυνση, σήμερα, που σ’ολόκληρη την Ευρώπη ο φασισμός σηκώνει κεφάλι και προκαλεί, πρέπει να είναι προτεραιότητα.
Και φυσικά τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τα κόμματα της Αριστεράς κυρίως. Ο ΣΥΡΙΖΑ οπωσδήποτε.
Είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να απουσιάζει από όλες τις συζητήσεις που γίνονται στη δημόσια σφαίρα, η πορεία και η σημασία της δίκης της ΧΑ. Την ίδια ώρα που επιχειρείται με τυμπανοκρουσίες η «επαναδιατύπωση» της ιστορίας και το ξέπλυμα του φασισμού από «διανοούμενους», ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους του «συνταγματικού τόξου» και -εννοείται!- ΜΜΕ.

Υ.Γ.: Εκ των υστέρων και μετά την «απομάκρυνση εκ του ταμείου» σε βασανίζουν διάφορες σκέψεις: «Δεν είπα αυτό, δεν διατύπωσα σωστά το άλλο, δεν θυμήθηκα εκείνο, θα μπορούσα να προσθέσω και τούτο...». Ο τελικός εν τούτοις απολογισμός είναι «ήμουν στο σωστό μέρος, την ώρα που χρειάστηκε». Είναι ένα προσωπικό στοίχημα ζωής. «Ο δρόμος μας ετούτος είναι, δεν το μετανιώσαμε», Βύρων Λεοντάρης.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet