«Νύχτες» από τους Apparatus

Η ομάδα Apparatus είναι μια νέα ομάδα δημιουργών στο χώρο του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών, με βασικά της μέλη τους Βάσια Χρονοπούλου, Λένα Λέκκου, Δημήτρη Μπαλτά, Αντώνη Λέκκο και Μάνθα Καραδήμα. Στόχος της ομάδας είναι η έκφραση των μελών της μέσω των διαφόρων μορφών της τέχνης, χωρίς τον περιορισμό του θεάτρου. Σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία νέων έργων είναι η θεματική που απασχολεί την ομάδα την εκάστοτε περίοδο και η ανάγκη επικοινωνίας της με τον κόσμο. Το 2017 παρουσίασαν το έργο «Ο μηχανισμός του δωματίου» του Αριστείδη Αντονά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, ενώ η πρώτη κοινή δουλειά των Apparatus παρουσιάστηκε στο Bios, στo διαγωνισμό Scratch Night του Bob Theatre Festival 2016.
Μια νύχτα του καλοκαιριού, όταν όλοι οι κάτοικοι της πόλης φεύγουν στην εξοχή, ένας μοναχικός νέος συναντάει τυχαία μια νεαρή κοπέλα, τη Νάστενκα. Η γνωριμία τους οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες συναντήσεις τα βράδια που ακολουθούν, κατά τα οποία ο κάθε ήρωας ξεδιπλώνει την παράξενη ιστορία της ζωής του. Ενώ η Νάστενκα μιλάει για τον άντρα που περιμένει να την παντρευτεί, ο ήρωας την ερωτεύεται, παρόλο που η ανταπόδοση των συναισθημάτων του είναι ανέλπιδη. Ταυτόχρονα όμως της εξομολογείται για πρώτη φορά όλον το φαντασιακό του κόσμο, το μοναχικό τρόπο ζωής του και το καταδικασμένο, μακριά από την πραγματικότητα μέλλον του.
Στο έργο «Λευκές νύχτες» του Ντοστογιέφσκι εμφανίζεται η φιγούρα του «ονειροπόλου» . Ένας άνθρωπος που καταφεύγει στον κόσμο των ρομαντικών ονειροπολήσεων γυρνώντας την πλάτη στη σκυθρωπή πραγματικότητα. Στην παράσταση «Νύχτες» οι ονειροφαντασίες του ήρωα ξεφεύγουν από τα δικά του πάθη και απλώνονται σε όλους τους θεατρικούς χαρακτήρες. Βλέπουμε πόσο εύκολο είναι να καταφύγει κάποιος στο φαντασιακό του και να πλάσει έναν ολόκληρο κόσμο με όσα η ζωή δεν του έχει δώσει ακόμα. Και ενώ όλο αυτό μοιάζει με ένα αθώο και όμορφο παιχνίδι του ανθρώπινου μυαλού, ενέχει έναν σοβαρό κίνδυνο: ο άνθρωπος εγκλωβίζεται μέσα στο όνειρο πληρώνοντας το τίμημα της απόλυτης μοναξιάς του.
Διασκευή - σκηνοθεσία: Βάσια Χρονοπούλου, σκηνικά - κοστούμια: Λένα Λέκκου. Παίζουν: Σταύρος Μαρκάλας, Ντένια Στασινοπούλου, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Μάρω Μελισσάρη.
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15μμ, στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι, τηλ.: 210 3455020).

 

«Οι καρέκλες» του Ιονέσκο

Συνεχίζεται, για δεύτερη χρονιά, η παράσταση «Οι καρέκλες» του Ευγένιου Ιονέσκο σε σκηνοθεσία Ζαν Πολ Ντενιζόν. Το έργο θεωρήθηκε το αριστούργημα του Ιονέσκο και ένα από τα πιο σημαντικά έργα της δραματουργίας του 20ού αιώνα. Μια ιστορία πάνω στο κωμικό της παράλογης ζωής εκφρασμένο στο καθημερινό φέρσιμο ενός απόμαχου ζευγαριού. Ένα γέρικο ζευγάρι, χρησιμοποιεί ο Ιονέσκο στο έργο του για να μας εξομολογηθεί μέσα από κωμικές διαδικασίες τις αγωνίες του, την ανεκπλήρωτη εκδίκηση, τις τύψεις, τις αποτυχίες, τη νοσταλγία της παιδικής ηλικίας, την ταπείνωση… Κωμικά φερσίματα μέσα από τα οποία εκδηλώνεται η βαθύτατη ανθρωπιά του γέρου και της γυναίκας του Σεμίραμις 95 και 94 χρονών αντίστοιχα, που για να συνεχίσουν να ζουν σ’ έναν κόσμο που αδυνατούν να κατανοήσουν το νόημά του, είναι υποχρεωμένοι να βρουν στηρίγματα… Η παράσταση φέρνει τη σφραγίδα ενός σκηνοθέτη υψηλού επιπέδου του γάλλου Ζαν Πολ Ντενιζόν, που επί σειρά ετών υπήρξε βασικός συνεργάτης και βοηθός-αντικαταστάτης του Πίτερ Μπρουκ. Τους ρόλους του γέρου και της γυναίκας του Σεμίραμις ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί Γιάννης Σταματίου και Ελένη Παπαχριστοπούλου.
Παραστάσεις: κάθε Σάββατο στις 9μμ και Κυριακή στις 7μμ, στο θέατρο Εκστάν (Καυταντζόγλου 5 και Πατησίων, τηλ.: 213 0210339, 6977359312, www.ekstaninfo.wixsite.com/ekstan

 

«Τι κρύβει η ντουλάπα» των Τζ. Τζήλιου, Γ. Κολιοβέτα

Ο Τώνης και η Φρίντα συγκατοικούν, αλλά δεν είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι. Οι κρυφές πτυχές του καθενός ξεδιπλώνονται μέσα από τις προσωπικές ιστορίες που αφηγούνται βγάζοντας αντικείμενα από την ντουλάπα. Κάθε αντικείμενο και μία ιστορία. Ο Τώνης, δέσμιος από τις επιλογές του, η Φρίντα, δυναμική αλλά και βασανισμένη από τη ζωή. Τελικά τί είναι ο καθένας, τί μυστικό κρύβουν και τί είναι αυτό που τους ενώνει; Ο σκηνοθέτης εισέρχεται στον ψυχικό τους κόσμο όπου έχει εγκλωβιστεί η ελευθερία εξαιτίας των προβληματικών συνθηκών που βίωσαν και κυρίως της εξουσίας που τους επιβλήθηκε μεγαλώνοντας σε αυταρχικό οικογενειακό περιβάλλον.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κολιοβέτας. Παίζουν: Ισίδωρος Σταμούλης, Λίζυ Ξανθοπούλου, Κορίνα Κοσκινά.
Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 9μμ, στο Altera Pars (Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3410011).

 

«Περσινές βροχές» του Χρήστου Καρασαββίδη

Επαναλαμβάνεται ανανεωμένη και ειδικά προσαρμοσμένη για τη σκηνή του θεάτρου Tempus Verum, η παράσταση «Περσινές βροχές» του Χρήστου Καρασαββίδη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Μια ηθοποιός αναμετράται µε τα γεγονότα που στιγμάτισαν τέσσερις δεκαετίες πολέμων, ερώτων κι απωθημένων: από την άνοιξη του 1914 έως τις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακροπατώντας ανάμεσα στα περασμένα και τα μελλοντικά μεγαλεία των ανθρώπων, ξετυλίγεται η ιστορία μια κοπέλας που ξαφνικά χάνει τα πάντα, καθώς ο αγαπημένος της ετοιμάζεται να ριχτεί στον πόλεμο που μόλις έχει ξεκινήσει. Άλλοτε επικαλούμενη τη λογική κι άλλοτε το συναίσθημα, η ηρωίδα αποτελεί μια συνεκδοχή κάθε γενιάς που άλλα περίμενε κι άλλα τελικά είδε να συμβαίνουν. Ένας συνδυασμός ποιητικού ρεαλισμού και πραγματικών γεγονότων, πάνω στον έρωτα της ζωής και στον πόλεμο του θανάτου.
Κείμενο και σκηνοθεσία του Χρήστου Καρασαββίδη. Παίζει η Δώρα Παρδάλη.
Παραστάσεις: κάθε Σάββατο στις 6.30μμ, στο Tempus Verum - Εν Αθήναις (Ιάκχου 19, Γκάζι, τηλ.: 210 3425170).

«Μπολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου

Ο Μπολιβάρ του Νίκου Εγγονόπουλου (σε συνομιλία με το μονόλογο «Ο Λεφτέρης στο αμήν» της Γλυκερίας Μπασδέκη ) είναι το δεύτερο εθνικό πορτρέτο που επιχειρεί να παραστήσει (και να παρασταθεί εντός του) η bijoux de kant και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης. Ο εμβληματικός ήρωας πασών των Δεσμωτών, επιστρέφει ως ερωτικό φάσμα και φάος, από τη σπηλιά των προσδοκιών που επωμίστηκε εν αγνοία του. Ο Λεφτέρης /Μπολιβάρ στο αμήν της ιστορίας (του) χορεύει την ύστατη χαβάγια μπροστά στον έκθαμβο, έκπληκτο και τρεμάμενο Δημιουργό του.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης, σκηνογραφία - κοστούμια: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης. Παίζουν: Αντώνης Γκρίτσης, Γιάννης Κουκουράκης και η μουσικός Χαρούλα Τσαλπαρά.
Παραστάσεις: Από 12 Γενάρη μέχρι 25 Φλεβάρη, Τετάρτη έως Σάββατο στις 9.15μμ και Κυριακή στις 7μμ, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, Κάτω Χώρος (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Ν. Κόσμος, τηλ.: 210 9212900).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet