roggas

Το ονοματολογικό ζήτημα της γειτονικής χώρας είναι ο κύριος άξονας γύρω από τον οποίο διαρθρώνεται η πολιτική συγκυρία. Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι σαφές ότι υπάρχει πολιτική βούληση να λυθεί το ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και περίπου 26 χρόνια. Από την πλευρά της ΝΔ το θέμα διχοτομεί την αξιωματική αντιπολίτευση με τον αρχηγό της να απομακρύνεται από το φιλελεύθερο προφίλ που θέλει να οικοδομήσει. Τι συμβαίνει, όμως, με τη στάση των κομμάτων του Κέντρου, όπου διαφαίνεται να έχουν μετριοπαθή θέση για την επίλυση του Μακεδονικού;

Το ΠΑΣΟΚ

Έχει ενδιαφέρον η δήλωση της κ. Γεννηματά. Την περασμένη Τετάρτη, λοιπόν, δήλωσε πως «η εν κρυπτώ διπλωματία συνεχίζεται», για να συνεχίσει πως «ο κ. Τσίπρας οφείλει τουλάχιστον να απαντήσει αν ανέλαβε δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της πΓΔΜ χωρίς προηγούμενη λύση στο πρόβλημα». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στηλίτευσε παράλληλα και τη στάση της ΝΔ: «Από την άλλη μεριά, η σημερινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνει την πλήρη ακροδεξιά στροφή του και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Δυστυχώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξακολουθούν να διχάζουν τον ελληνικό λαό παίζοντας στην πλάτη του παιχνίδια με τα εθνικά θέματα».
Στις δέκα προτάσεις για τον αγροτικό κόσμο που παρουσίασε η κ. Γεννηματά, αναφέρθηκε και πάλι στο ονομοτολογικό, με περισσότερο ήπιους χαρακτηρισμούς και την υπόνοια συναίνεσης: «Από την κυβέρνηση το ζητούμενο είναι μια αποτελεσματική και ολοκληρωμένη λύση που διασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει το σύνολο των απαραίτητων εγγυήσεων που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί την τελική μ��ς στάση, η οποία θα καθοριστεί με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες, αξιολογώντας στο σύνολο της την τελική κυβερνητική πρόταση αν και όταν αυτή διατυπωθεί επισήμως».

Το Ποτάμι

Ο κ. Θεοδωράκης σε συνέντευξη του στο site iefimerida ήταν εξίσου καταγγελτικός και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την ΝΔ στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ: «δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο του λαϊκισμού. Αυτή η κολοκυθιά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, “πες μου τη δική σου άποψη για να σου πω τη δική μου”, είναι ένα παιχνίδι για δωδεκάχρονα». O επικεφάλης του Ποταμιού δήλωσε πως το ζήτημα πρέπει να λυθεί τώρα, σε αντίθεση με την άποψη του κ. Μητσοτάκη: «Το Ποτάμι δεν πιστεύει στη δεύτερη πολιτική παρουσία. Αν μπορούμε σήμερα να λύσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα, πρέπει να το λύσουμε. Δεν πρέπει να σπρώχνουμε συνεχώς τα προβλήματα κάτω από το χαλί». Στην ερώτηση αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Θεοδωράκης θέλησε να προλάβει την όποια υπόνοια διαφοροποίησης: «και οι δύο μιλάμε για σύνθετη ονομασία. Το επανέλαβε και η κυρία Γεννηματά, μετά μάλιστα και το συλλαλητήριο. Ο εθνικισμός είναι εχθρός και για το Ποτάμι και για το Κίνημα Αλλαγής».

Η ΔΗΜΑΡ

Με το ίδιο τρόπο ξεκινάει και η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για το Μακεδονικό. Η Αγίου Κωνσταντίνου θεωρεί πως «τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα παρουσιάζονται κατώτερες των περιστάσεων». Το κόμμα που συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αποκλίνει από την κεντρική θέση της συμμαχίας: «Η θέση μας είναι σταθερή υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes). Και τασσόμαστε σταθερά υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της χάραξης εθνικής στρατηγικής σε τέτοιου είδους κρίσιμα θέματα».

Ένωση Κεντρώων

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση για το Μακεδονικό βρίσκεται η Ένωση Κεντρώων και το πληρώνει με απώλειες. Ο κ. Λεβέντης γνωρίζει πως ευάριθμη μερίδα του εκλογικού του κοινού βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και παίρνει ξεκάθαρη εθνικιστική θέση. «Εμείς έχουμε ένα πράγμα, το όνομα της Μακεδονίας, και αν τους το δώσουμε, δίνουμε τα πάντα, ενώ αυτοί ότι και να δώσουν μπορεί αύριο μία άλλη κυβέρνησή τους να αλλάξει γνώμη και να επιστρέψουν στη σκληρή στάση», αναφέρει η Ένωση Κεντρώων. Επίσης, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα έχει χάσει τα πάντα, ενώ αυτοί δε θα χάσουν τίποτα» και δίνεται η εξήγηση ότι «αυτός είναι και ο λόγος που η Ένωση Κεντρώων αντιτίθεται σε μία υποχώρηση στο όνομα, γιατί από μία τέτοια υποχώρηση μπορεί να ξεκινήσει μία νέα εθνική τραγωδία».

Κίνημα Αλλαγής

Οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, η τρίτη αξιολόγηση και οι οργανωτικές εκκρεμότητες του Συνεδρίου είναι τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής το απόγευμα του Σαββάτου στις 18:00.

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet