servetas

Του Ρένου Γεωργίου

Λογική θεώρησα την απορία μου, που δεν ήταν μόνο δική μου, και την έθεσα εξ αρχής υπόψη του συνομιλητή μου: «Όλοι καταλαβαίνουν ότι το να κινηθούν διαδικασίες, ώστε να λήξουν οι εκκρεμότητες με το θέμα του ονόματος της γείτονος, δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης. Το επέβαλε το ΝΑΤΟ, διότι θέλει να την εντάξει σύντομα στους κόλπους του, λόγω αμυντικού επανασχεδιασμού στα Βαλκάνια. Οι ακροδεξιοί είναι με το ΝΑΤΟ, γιατί δεν θέλουν να προχωρήσουν τα σχέδια του και βάζουν εμπόδια σε ένα, ούτως ή άλλως, τελειωμένο θέμα;».
«Και ποιος σου είπε ότι οι εθνικιστές ή ακροδεξιοί, όπως τους λες εσύ, είναι με το ΝΑΤΟ; Ήταν με το ΝΑΤΟ, όταν είχαν απέναντι τους το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, τώρα δεν είναι. Αντίθετα μάλιστα!», ήταν η απάντηση που με έκπληξη εισέπραξα.
Εθνικιστές, λοιπόν, ή ακροδεξιοί αυτοί που διοργάνωσαν το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, έστειλαν το μήνυμά τους εκεί που ήθελαν και έκαναν τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να περνάει τις πιο δύσκολες στιγμές, έως τώρα, στην πολιτική καριέρα του. Αυτός και το επιτελείο του, την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι, συζητούσαν με θέμα «τι μπορεί να σημαίνει το συλλαλητήριο για τη συνοχή του κόμματος», την Κυριακή το βράδυ μελετούσαν το βίντεο για να δουν ποιους ακριβώς κοιτούσε όταν μιλούσε, σε ποιους «έδινε εξετάσεις» ο Φραγκούλης Φράγκος και τη Δευτέρα το πρωί μελετούσαν την πρόταση της ομιλίας, «πρέπει να προσέξουμε, διότι αν οι υπάρχουσες  ηγεσίες προδώσουν τους πολίτες, είναι λογικό οι πολίτες να γυρίσουν και να κοιτάξουν αλλού».

Υπό τη σκιά του συλλαλητηρίου

Τη συγκεκριμένη πρόταση είχαν στοιχεία να την ερμηνεύσουν. Φαντάστηκαν την Αυστρία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, όπου τα συντηρητικά κόμματα δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες των ψηφοφόρων τους και αυτοί, απογοητευμένοι, στράφηκαν σε ακροδεξιά κόμματα. Εκείνο που δεν κατάφεραν να ερμηνεύσουν, επαρκώς, είναι η κίνηση ορισμένων, οι οποίοι κυκλοφορούσαν, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου και αργότερα στο διαδίκτυο, φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει σκι στα Τρίκαλα Κορινθίας. «Εμείς αγωνιζόμαστε και αυτός αδιαφορεί», ήταν τα λόγια όσων έδειχναν τη φωτογραφία στους υπόλοιπους διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης.
Το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του δεν περίμεναν ότι στη Θεσσαλονίκη θα μαζευτεί τόσος κόσμος. Κυρίως, όμως, γνωρίζοντας τις απόψεις του Φραγκούλη Φράγκου, δεν ήθελαν να είναι παρών ο πρόεδρος του κόμματος όταν αυτός θα εκστόμιζε φράσεις του τύπου, «αν γίνει οποιοσδήποτε συμβιβασμός, είμαι έτοιμος να μετατρέψω την Ελλάδα σε Ουκρανία». Αναφορικά με το θέμα της φωτογραφίας, όντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας, αλλά ήταν εκεί μία μέρα νωρίτερα από το συλλαλητήριο, το Σάββατο το μεσημέρι. Το ότι έπεσε θύμα συκοφαντίας, είναι διότι δεν κατάφερε να διαλύσει τα κέντρα της περίφημης «μονταζιέρας», που όταν το χρειαστούν μπορεί να τη στρέψουν και εναντίον του.

Πρόσκληση στην ακροδεξιά

Την Τετάρτη, η ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ήταν αποτέλεσμα πίεσης εκείνων που θεωρούν ότι πρέπει, έστω και καθυστερημένα, να πάρει θέση για το θέμα του ονόματος της γείτονος. «Δεν μπορεί να γίνονται τέτοια πράγματα και εμείς να το περνάμε στο ντούκου, ας πούμε τουλάχιστον τη θέση που είχαμε πάρει τότε και δεν θέλουμε να πούμε σήμερα», ακούγονταν σε υψηλούς τόνους στα γραφεία του Μοσχάτου. Εκείνος, στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να κρατήσει, για όσο ακόμα μπορεί, ενωμένη τη Νέα Δημοκρατία, απηύθυνε πρόσκληση στους ακροδεξιούς να πορευτούν μαζί του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων μέσα στη ΝΔ, που ανήκουν στην ονομαζόμενη παραδοσιακή Δεξιά, η –όχι συμπαγής– ομάδα των ακροδεξιών θα αφήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη «αυτό που του ανήκει», αλλά πιθανότατα μετά τις επόμενες εκλογές. Πιστεύουν ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Ευάγγελος Αβέρωφ, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εκείνη την περίοδο, είχε πει το περίφημο, «όποιος βγει απ’ το μαντρί, τον τρώει ο λύκος». Μπορεί, επίσης, να ισχύει ότι όσοι ονειρεύονται ένα κόμμα δεξιά της ΝΔ, ίσως να μην αισθάνονται πρόβατα, αλλά άγριοι λύκοι, στα όρια του γκρίζου, και να αδιαφορούν για τις εμπειρίες των άλλων. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι αποκλείεται να ηγηθεί ο Φ. Φράγκος και αποκλείουν κάθε περίπτωση συμπόρευσης με τον Άδωνη Γεωργιάδη. Αναμένουν δε μία ουσιαστική κίνηση από μερίδα εκκλησιαστικών παραγόντων, κυρίως του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικολάου, ο οποίος θεωρείται «πεφωτισμένος» κληρικός και διάδοχος του Ιερώνυμου.

Και στο βάθος σκάνδαλο

Και έφθασε Παρασκευή μεσημέρι, οπότε ανακοινώθηκε η καταδίκη του Γιάννη Μιχελάκη για παθητική δωροδοκία, για να περάσει, για ορισμένους βουλευτές, το εσωτερικό ζήτημα της Νέας Δημοκρατίας σε δεύτερη μοίρα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γιάννης Μιχελάκης πήρε 7.000 ευρώ για να υποβάλει στη Βουλή ερώτηση που ευνοούσε τον επιχειρηματία Αναστάσιο Πάλλη. «Να δεις που τώρα ορισμένοι θα μαζευτούνε πάρα πολύ, θα κρυφτούν. Μ’ αυτά που θ’ αρχίσουν να κυκλοφορούν, κυρίως από τις «μονταζιέρες», φοβούνται μην καεί το όνομα τους», ήταν τα λόγια του συνομιλητή μου.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet