Σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε σαν μια προσπάθεια, ένα διάλειμμα προκειμένου να μετατοπίσει το δημόσιο ενδιαφέρον από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα του εξαιτίας του Μακεδονικού, ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξη του στο CNN Greece την περασμένη Δευτέρα, επιτέθηκε  λάβρος στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για «ακατανόητη ανοχή σε φαινόμενα οργανωμένης βίας». Εκκινώντας από τα τετριμμένα περί Πολυτεχνείου, καταλήψεων και Ρουβίκωνα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ένα βήμα παραπέρα: κατέταξε τα Εξάρχεια στην κατηγορία «εκτροφεία μελλοντικών τρομοκρατών», με το επιχείρημα ότι «η απόσταση που χωρίζει μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ δεν είναι και πολύ μεγάλη». Και πρόσθεσε, προκειμένου να γίνει σαφέστερος ως προς τις διαθέσεις του -με αφορμή τις ολιγοήμερες άδειες εξόδου των κρατουμένων από τις φυλακές, τις οποίες υπερασπίζεται η κυβέρνηση- ότι τέτοιας λογής άνθρωποι, που έχουν καταδικαστεί για τέτοιου είδους εγκλήματα δεν πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή ποτέ και για κανένα λόγο.
Η πλάνη ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε στην άκρη το Μακεδονικό περιμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ, γρήγορα διαψεύστηκε. Σε λιγότερο από 24 ώρες έγινε φανερό ότι η συνέντευξη περισσότερο από ιντερμέντζο ήταν ένα πρελούδιο, ένα είδος αντιπολιτευτικής προθέρμανσης του κ. Μητσοτάκη, εν όψει της ριζικής στροφής στο Μακεδονικό την οποία επεφύλασσε η ΝΔ στα εκλογικά ποσοστά της. Το πρωί της Τετάρτης οι πολιτικοί συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΝΔ, ειδοποιήθηκαν ότι η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ θα ξεκινούσε μιάμιση ώρα νωρίτερα και άρα ο κ. Μητσοτάκης θα εκφωνούσε την εισήγησή του στις 3μμ και όχι στις 4:30.

Τεκτονικά ρήγματα

Οι λόγοι δεν ήταν τεχνικοί, όπως νομίστηκε. Ήταν μια καθαρά πολιτική επιλογή: το μήνυμα ότι για τη ΝΔ «το θέμα έκλεισε εδώ» και ότι «η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία», έπρεπε να σταλεί πριν ξεκινήσει η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ, πριν μια ενδεχόμενη σύγκλιση απόψεων των δύο μερών, πριν μια αμοιβαία διάθεση για κοινά αποδεκτή λύση –όπως όντως έγινε- προκαλέσει τεκτονικά ρήγματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η στροφή 180 μοιρών στο Μακεδονικό επισημοποιήθηκε κατηγορηματικά το απόγευμα της Τετάρτης, όμως βρισκόταν υπό διαμόρφωση σχεδόν ταυτόχρονα με το συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, και είχε μορφοποιηθεί πριν τη συνέντευξη της Δευτέρας, ακριβώς προσχεδιασμένη να ανακαινίσει την εικόνα ιδεολογικής αντιδιαστολής με την Αριστερά –αλλά και πρακτικής ασυμβατότητας, όπως επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε σαφές διά του προέδρου της ότι θα απείχε από την ψηφοφορία στη Βουλή για τη διαμόρφωση της «πλειοψηφίας βουλευτών», στην οποία προσβλέπει η κυβέρνηση στην επιζήτησή της για λύση του θέματος της ονομασίας της γείτονος χώρας.
Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεννόησης με την κυβέρνηση, κάθε άνοιγμα ικανό να εκληφθεί ως κυβερνητική επιτυχία, έγινε ενθουσιωδώς δεκτή από τη σαμαρική πτέρυγα. Δεν συνέβη το ίδιο με την καραμανλική, που αρκέστηκε στην εύλογη σιωπή, αντιλαμβανόμενη μάλλον ότι η ενότητα του κόμματος έτσι ή αλλιώς δεν θα άντεχε το βάρος μιας σύνθετης ονομασίας, αμοιβαία ικανοποιητικής για τις δυο χώρες, και ευχόμενη ίσως να μην υπάρξει τέτοια λύση, πριν γίνει κατορθωτό να αποφευχθούν οι διασπαστικοί τριγμοί.

Ψυχρολουσία

Το βέβαιο είναι ότι, όπως φάνηκε από τις πάμπολλες αντιδράσεις στο διαδίκτυο και αλλού, η απόφαση του προέδρου της ΝΔ υπήρξε πραγματική ψυχρολουσία για την πλευρά όσων υπολόγιζαν στο μεταρρυθμιστικό και μετριοπαθές προφίλ, που ήθελαν να αποδίδουν οι ίδιοι στον κ. Μητσοτάκη όταν τον στήριξαν για την αρχηγία.
Ψυχρολουσία, ωστόσο, για την οποία δεν πρέπει να ήταν απροετοίμαστοι, παρά μόνο όσοι εξ αυτών –ελάχιστοι μάλλον- δεν είχαν διαβάσει στην «Καθημερινή» της Πέμπτης 18/1 το άρθρο με τίτλο «Η ΝΔ στις Συμπληγάδες του Μακεδονικού». Υπογράφεται από σχολιογράφο πασίγνωστο τόσο για την εμπαθέστατη αντικυβερνητική γραφή του, όσο και για την έγκυρη (και έγκαιρη…) γνώση των τεκταινομένων στα άδυτα της Πειραιώς, ο οποίος, απευθυνόμενος στους… συν-φιλεύθερούς του, στην ουσία τούς προθερμαίνει να υποστούν την… ψυχρολουσία αγογγύστως:
«Η ΝΔ διολισθαίνει σταδιακά προς μια γενική και αόριστη άρνηση στο ζήτημα της ονομασίας ... Το κόμμα με τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, δεν μπορεί να εκπέμπει έναν προκλητικά εθνικιστικό λόγο προς το εξωτερικό· ετοιμάζεται να κυβερνήσει και προσβλέπει στην καλή συνεργασία με τους εταίρους... Βλέπουμε το παράδοξο στο οποίο έχει βρεθεί η ΝΔ: να χρειάζεται τις ψήφους των αδιάλλακτων, ώστε αργότερα, ως κυβέρνηση πια, να έχει την ευκαιρία να εξηγήσει την ελληνική αδιαλλαξία στους Ευρωπαίους»(!)
Και συνεχίζει ο καλός αρθρογράφος, μετά βίας κρύβοντας ποιος είναι ο πραγματικός του φόβος: «Δύσκολο εγχείρημα η εξισορρόπηση, ιδίως εφόσον υπάρξει το επόμενο διάστημα σοβαρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις». Σοβαρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις: να κάτι που διέφυγε της προσοχής του κ. Μητσοτάκη –ή, ακόμα χειρότερο, δεν άντεχε να το διανοηθεί ο κ. Μητσοτάκης.
Αλλά αν κάτι πραγματικά «απογειώνει» τον αναγνώστη, αυτό είναι η καταληκτική κορύφωση του άρθρου, που δίνει το μέτρο και τη χροιά των συγκρουόμενων αισθημάτων που διακατέχουν μερίδα οπαδών της παράταξης: «[Επειδή το] πιθανότερο είναι να μη συναινέσει η ΝΔ σε σύνθετη ονομασία με τον όρο “Μακεδονία” … μη βαυκαλίζεσθε [οι κυβερνώντες;] με την ιδέα ότι κάτι τέτοιο θα διώξει τους φιλελεύθερους ψηφοφόρους … Εμείς οι φιλελεύθεροι θεωρούμαστε δεδομένοι και, δυστυχώς, είμαστε. Ας μην κρυβόμαστε πια· η ΝΔ είναι παντρεμένη κανονικά με τη λαϊκή Δεξιά, μαζί έχουν οικογένεια, παιδιά, σκυλιά κ.λπ. Εμάς, τους φιλελεύθερους, μας έχει ως μόνιμη γκόμενα σε καθεστώς ημιπαρανομίας –να το ξέρει όλη η Αθήνα, αλλά κανείς να μην το θίγει, για να τηρούνται τα προσχήματα…».
Πολιτικοί κλυδωνισμοί, συμπτώματα ναυτίας…

Κωστής Γιούργος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet