makedoniko-kai-mme

Την περασμένη Πέμπτη παρουσιάστηκε το βιβλίο «Δημόσια σφαίρα σε κρίση. Πώς και γιατί παραβιάζεται η δεοντολογία στα ΜΜΕ (2009-2016)», υπό την επιστημονική επιμέλεια της Μαρίας Κομνηνού (εκδόσεις Παπαζήση). Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια που παρουσιάζει το αποτέλεσμα τριετούς έρευνας που διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του πανεπιστημίου Αθηνών. Οι ομιλητές και οι ομιλήτριες κατά την παρουσίαση του βιβλίου αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στα ζητήματα δεοντολογίας –και όχι μόνο- που αναδεικνύονται με την παρουσίαση του μακεδονικού ζητήματος από τα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή. Μεταφέρουμε τον προβληματισμό τους, γιατί θίγει ζητήματα πολύ σημαντικά σε αυτή τη συγκυρία, αλλά δεσμευόμαστε πως την επόμενη βδομάδα θα παρουσιάσουμε το βιβλίο δημοσιεύοντας την τοποθέτηση της πανεπιστημιακού και εγκληματολόγου Αφροδίτης Κουκουτσάκη.

Ο τρόπος που παρουσιάζεται από τα κυρίαρχα Μέσα το μακεδονικό ζήτημα αναδεικνύει και τους σκοπούς που αυτά υπηρετούν. Η μετάδοση της είδησης φαίνεται πως δεν είναι ο –έστω και προσχηματικός- σκοπός των μέσων ενημέρωσης, που εστιάζουν αποκλειστικά στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Τα υπόγεια ρεύματα εκδηλώθηκαν

«Έχουμε θέσει πολλάκις το θέμα της σχέσης ανάμεσα στο πολιτικό-κομματικό σύστημα και το επικοινωνιακό. Αυτό το περίφημο συλλαλητήριο ήταν ο καλύτερος «κράχτης» για αυτό το βιβλίο. Τα υπόγεια ρεύματα έχουν εντοπιστεί και νομίζω ότι εκδηλώθηκαν. Είναι απίστευτο ότι τα ελληνικά Μέσα, ό,τι και να συμβαίνει δεν το παρακολουθούν», τόνισε η Μαρία Κομνηνού, κατά την παρουσίαση του βιβλίου. Όπως συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και δημοσιογράφος στην «Εφημερίδα των Συντακτών» Δημήτρης Τρίμης, «είναι τεράστιο πολιτικό  πρόβλημα το γεγονός ότι ένα ιδιωτικό Μέσο, όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, καλείται να επιβιώσει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, αλλά θέλει να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις». Ο ίδιος περιέγραψε τη μετάδοση του συλλαλητηρίου, η οποία έγινε χωρίς ανταπόκριση ή διερεύνηση της είδησης. «Η βάρδια που ανέλαβε στις 6 το πρωί της Δευτέρας να κάνει τηλεοπτική ενημέρωση, δεν ήξερε απολύτως τίποτα. Πλέον μεταδίδεται σκέτη ιδεολογία, χωρίς κανένα γεγονός».

Αντιδεοντολογική χειραγώγηση

Ο Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος και μέλος του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜΘ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης) προς επίρρωση όσων ανάφερε ο Δ. Τρίμης, ανέφερε ότι την Παρασκευή θα συνεδρίαζε «το Συμβούλιο για το κατά πόσο τα Μέσα, και ιδιαίτερα η ΕΡΤ3 ήταν που δέχτηκε έντονη κριτική σε ό,τι αφορά την κάλυψη του συλλαλητηρίου, παρότι παρουσίασε σε απευθείας σύνδεση το συλλαλητήριο σε όλα τα δελτία ειδήσεών της εκείνη τη μέρα, όπως έκανε και η ΕΡΤ. Βλέποντας τον κώδικα δεοντολογίας δεν υπάρχει κανένα παράπτωμα. Ωστόσο, για πρώτη φορά και μάλιστα μετά την πίεση παραγόντων εκτός Ενώσεως, θα συνεδριάσουμε για να συζητήσουμε αν υπήρχε επαρκής κάλυψη», τόνισε αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τον έλεγχο που ασκούν παράγοντες στα ΜΜΕ.
Το κρίσιμο ζήτημα της αντιδεοντολογικής χειραγώγησης τόνισε στην τοποθέτησή της και η Μυρτώ Ρήγου, διευθύντρια του Εργαστηρίου Οπτικοακουστικών Μέσων. «Στο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου εξετάζεται το σύνολο των αποφάσεων του ΕΣΡ για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με την πλέον συχνή παραβίαση να αφορά στην υποβάθμιση προγράμματος σε 79 περιπτώσεις και να ακολουθεί η παραπλάνηση κοινού με 53 περιπτώσεις (…) Χαρακτηριστικές περιπτώσεις για κατ’ επανάληψη παραβιάσεις είναι τα «Παρατράγουδα» της Αννίτας Πάνια και η «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου».

Και η διανόηση;

Συμπληρωματικά, ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, αναφερόμενος στις έρευνες που περιέχονται στο βιβλίο, ανέδειξε το λόγο που χρησιμοποιούν τα Μέσα, ο οποίος «είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία, γιατί  περιλαμβάνει όλους εκείνους τους πρακτικούς λόγους για την ανάπτυξη του φασισμού, του ρατσισμού, του αυταρχισμού και της απολυτότητας, οι οποίοι αποκαλύφθηκαν και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό». Μάλιστα, ο ίδιος θίγει και το ζήτημα της απουσίας των διανοουμένων λέγοντας πως «η διανόηση αντί να αποκαλύπτει την κρίση της δημόσιας σφαίρας, οδηγήθηκε στην απομάκρυνσή της από την κριτική παράδοση».
Στο βωμό του κομματικού συμφέροντος

Στην υπηρεσία των κομματικών συμφερόντων φαίνεται πως έχουν αφεθεί, χωρίς προσχήματα πια, τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Ο πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός, Μιχάλης Σταθόπουλος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε συμπύκνωσε αυτό τον προβληματισμό, που είναι διάχυτος και στο βιβλίο: «Ακούγεται πολλές φορές, σαν τρόπος αντιμετώπισης, ότι υπάρχει δυνατότητα για κάθε έναν που δεν του αρέσει το πρόγραμμα να αλλάξει κανάλι ή να κλείσει την τηλεόραση. Δεν είναι βέβαια απάντηση αυτή, διότι ξέρουμε ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν είναι ενεργοί πολίτες που μπορούν να αντιδρούν σε αυτά που προσλαμβάνουν, είναι πιο παθητικοί δέκτες. Και είναι κατανοητό αυτό. Εδώ είναι οι δυνατότητες που υπάρχουν σε εκείνους τους φορείς εξουσίας –όχι μόνο πολιτικής, αλλά εξουσίας στην κοινωνία- που μπορούν να βοηθούν τον παθητικό πολίτη να ξεπερνά τις συναισθηματικές τοποθετήσεις που πολλές φορές είναι παράλογες, διότι είμαστε ευάλωτοι σε επηρεασμούς που μιλάνε στο συναίσθημά μας. Αντί λοιπόν να προσπαθήσουν αυτοί οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν, να καθοδηγήσουν, διότι αυτή είναι η αποστολή τους, γίνεται το αντίστροφο. Αυτοί που είναι φανατισμένοι και έχουν τη συναισθηματική φόρτιση, μεταφέρουν αυτό σε εκείνους που έπρεπε να τους καθοδηγήσουν. Και αντί να βοηθήσουν να αντιμετωπίζεται το πράγμα με νηφαλιότητα, υιοθετούμε το φανατισμό και θυσιάζουμε το συμφέρον της χώρας στο βωμό του κομματικού συμφέροντος. Θα καταλάβατε ότι εμμέσως αναφέρομαι στο πολύ καυτό σημερινό θέμα, που βλέπουμε ότι, ενώ προχωρούσε σε μια λύση επιτέλους και ότι άλλαξαν οι γείτονες την πολιτική τους, αντιστρέφεται η πορεία και βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να υποχωρούν όλοι».


Ιωάννα Δρόσου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet