
Το πρώτο, επίσημο, βήμα έγινε στο Νταβός. Η συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα και οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών δεν απέδωσαν μόνο ευχές, αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές. Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων φαίνεται διατεθειμένη να κάνει βήματα προσέγγισης και συνεννόησης.
Τώρα, όλες οι προσπάθειες συντείνουν ώστε, παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται, να μην ακολουθήσουν, κατά τα γνωστή ρήση, δύο βήματα πίσω. Από αυτή την άποψη είναι ενθαρρυντικό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκης, παρά τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και την αρχική άρνησή του να συναντήσει τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι θα προσέλθει στο μέγαρο Μαξίμου, αν και κύκλοι της Πειραιώς διεμήνυαν ότι «είναι πολύ αργά για ενημέρωση». Είναι και αυτό ένα βήμα που μπορεί να θεωρηθεί ενθαρρυντικό, το οποίο θα ήταν πρόχειρο να αποδόσουμε αποκλειστικά προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ την ίδια ημέρα.
Θετική απάντηση στην πρωθυπουργική πρόσκληση έδωσε και η Φ. Γεννηματά, την οποία, ωστόσο, συνόδευσε με διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επέκρινε τον Αλ. Τσίπρα γιατί δεν φρόντισε να εξασφαλίσει συναινέσεις και ζήτησε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Με απόφασή του, ωστόσο, το Κίνημα Αλλαγής ασκεί δριμεία κριτική στη ΝΔ, που την κατηγορεί για δεξιά στροφή και τάσσεται υπέρ της σύνθετης ονομασίας για όλες τις κρίσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού.
Θετική απάντηση είχαν δώσει και οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων (ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων). Ο κ. Λεβέντης, μάλιστα, συνόδευσε την απάντησή του με το αίτημα για σύγκληση συμβουλίου αρχηγών και συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή. Δήλωσε, επίσης, ότι δεν θεωρεί προαπαιτούμενο στη συμφωνία για το όνομα την αλλαγή στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
Ως προς αυτό το ζήτημα, αξίζει να σημειωθεί η παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος υπενθυμίζει ότι με την ενδιάμεση συμφωνία, που έχουν συνυπογράψει οι δύο χώρες το 1995, δεσμεύεται ήδη κάθε κυβέρνηση των Σκοπίων να σέβεται τα υπάρχοντα σύνορα, να μην εμπλέκεται σε υποθέσεις που αφορούν ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων ατόμων που δεν είναι πολίτες της ΠΓΔΜ, γεγονός που μειώνει τη σημασία της πρόταξης θεμάτων αλυτρωτισμού, δεδομένου ότι πολλές από τις δεσμεύσεις αυτές έχουν ήδη αναληφθεί. Σημειώνεται ότι παραβίαση της συμφωνίας αυτής αποτελεί λόγο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγη, πράγμα που έπραξαν ήδη τα Σκόπια εξασφαλίζοντας τη γνωστή απόφαση σε βάρος της Ελλάδας μετά το λεγόμενο βέτο του 2008.
Μια τέτοια ερμηνεία θα μπορούσε να διευκολύνει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που ασκούνται, ώστε να προταχθούν προαπαιτούμενα, γεγονός που ενδέχεται να δυσκολέψει την αίσια έκβαση μιας διαπραγμάτευσης, κατά την οποία όλα τα επίδικα ζητήματα καλό είναι να προχωρούν παράλληλα, για να μην καταλήξει προσχηματική.
Από τις κατ’ ιδίαν επαφές στο Μαξίμου είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα σχηματίσουν σαφέστερη γνώμη για τη στάση των κομμάτων, ώστε να προκύψουν και τα επόμενα βήματά της στο εσωτερικό. Τα οποία θα πρέπει να διευκολύνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς και όχι να τους εγκλωβίζουν σε άκαμπτες θέσεις επικαθορισμένες από το στενό συμφέρον και όχι από τις ανάγκες μιας δυναμικής και ανοιχτής εξωτερικής πολιτικής.