Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, το Θέατρο του Νέου Κόσμου γιόρτασε τα εικοστά του γενέθλια. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και οι μόνιμοι συνεργάτες του οργάνωσαν μια όμορφη γιορτή, όπου μαζεύτηκαν φίλοι και συνεργάτες αυτής της εικοσαετίας. Ήταν μια όμορφη ζεστή γιορτή, όπου όλοι είχαμε πολλά να θυμηθούμε: ωραίες παραστάσεις, σπουδαίους συγγραφείς, πολλούς από τους οποίους συναντήσαμε εδώ για πρώτη φορά, καλούς ηθοποιούς που έκαναν εδώ τα πρώτα τους βήματα… Για τα εικοσάχρονά του, το Θ.Ν.Κ. έβγαλε ένα προσεγμένο τόμο με τις παραστάσεις του -αλλά και πολλές φιλοξενούμενες- με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πλήρεις ταυτότητες και κριτικές που δημοσιεύτηκαν γι’ αυτές. Τον τόμο επιμελήθηκε η σύζυγος του Θεοδωρόπουλου, μεταφράστρια ανάμεσα σε πολλά άλλα, Κοραλλία Σωτηριάδου.
Πολύ συγκινημένος και χαρούμενος ο Β. Θεοδωρόπουλος παρουσίασε τον τόμο και μίλησε για το θέατρό του. Δίπλα του ο παλιός συνεργάτης του ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η επί δεκαετία πρωταγωνίστρια πολλών παραστάσεων του Θ.Ν.Κ., Κόρα Καρβούνη, και η δραματολόγος Μαρία Παπαλέξη, μια από τις «ψυχές» του χώρου, θυμήθηκαν στιγμές της εικοσαετίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Μίλτος Σωτηριάδης, που αναλαμβάνει τη διεύθυνση του θεάτρου. Σε δυο μικρά βίντεο, παλιοί και νέοι συνεργάτες μίλησαν για όσα έζησαν στο Θ.Ν.Κ.
Ο «Θεατής» έχει μια ιδιαίτερη αγάπη στο χώρο αυτό. Τον είδε να γεννιέται. Τυχαία, από το μπαλκόνι μιας φίλης, που μένει σε παρακείμενη πολυκατοικία. Παρακολούθησε από ’κεινο το μπαλκόνι το παλιό μισογκρεμισμένο συνεργείο να μετατρέπεται σε ένα ζωντανό, δυναμικό θέατρο. Είδε την πρώτη παράσταση, τον «Κοινό Λόγο» και αναγνώρισε στις επιλογές του Θεοδωρόπουλου κοινές ιδεολογικές ευαισθησίες. Χάρηκε σκηνοθεσίες και ερμηνείες, αγάπησε έργα και συγγραφείς, είδε πολύ ενδιαφέρουσες αισθητικές προτάσεις. Συγκινήθηκε πολύ με το Θέατρο της Αλληλεγγύης, αυτό το θέατρο για παιδιά στα νοσοκομεία, που έφερνε τη χαρά στα μικρά πλασματάκια που τα βασανίζει η αρρώστια και τα απειλεί ο θάνατος. Το Θ.Ν.Κ. ήταν και παραμένει ένα πολύ ζωντανό κύτταρο θεατρικής δημιουργίας μέσα στην πόλη, με διακριτό στίγμα και ποιότητα.
Ευχόμαστε στον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και τους συνεργάτες του να τα εκατοστήσουν και να μας εκπλήττουν κάθε χρόνο με ενδιαφέρουσες παραστάσεις.

M.Τ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet