teleytaia2

Είκοσι τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την ένοπλη εξέγερση ιθαγενικών λαών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και τη δημιουργία του Ζαπατίστικου Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN), στην επαρχία Τσιάπας του Ν. Α. Μεξικού.
Το προτεινόμενο έμπρακτα υπόδειγμα κοινωνικής οργάνωσης και διοίκησης των ιθαγενικών ζαπατίστικων κοινοτήτων, καθώς και των σχέσεων της ηγεσίας και γενικότερα του ΕΖLΝ με τις κοινότητες, ενέπνευσε και δημιούργησε διηπειρωτικό κύμα αλληλεγγύης και στήριξης των Ζαπατίστας. Στην Ελλάδα, ειδικότερα, αναπτύχθηκε για πολλά χρόνια έντονη και πολύμορφη αλληλεγγύη με συχνή αποστολή ομάδων αλληλέγγυων σε κοινότητες. Παραδειγματική έκφραση της στήριξης των Ζαπατίστας ήταν η πολύμορφη καμπάνια «ένα σχολείο για την Τσιάπας» της ομότιτλης συλλογικότητας: κατάφερε να κτιστεί (στην Κουλέμπρα) ένα Κέντρο Επιμόρφωσης Δασκάλων για ολόκληρο το δήμο, βιβλιοθήκη και ξενώνας, ενώ ταυτόχρονα οργάνωνε τη συνεχή αποστολή αλληλέγγυων στην κοινότητα. Τα εγκαίνια - πολυεθνική γιορτή πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο 2002.
Μετά την εξέγερση, οι γυναίκες θέτουν το ζήτημα των σχέσεων των δύο φύλων και ειδικότερα της υποτίμησής τους από τους άντρες και της ενδοοικογενειακής βίας που υφίστανται. Η απαγόρευση του αλκοόλ στις ζαπατίστικες κοινότητες ήταν απαίτηση των γυναικών ως μέσο αποτρεπτικό της ενδοοικογενειακής βίας. Σχετικά με το ζήτημα της υποτίμησής τους και του κατά φύλο καταμερισμού των εργασιών, ας διαβάσουμε καλύτερα το κάλεσμα που απηύθυναν τον Δεκέμβριο.
Σημειώνεται ότι με νεότερη ανακοίνωση (28/1/2018) οι διοργανώτριες ενημερώνουν ότι οι συμμετοχές είναι ήδη 651 άτομα, ηλικίας από 5 μηνών έως 75 ετών, προερχόμενα από πολλές χώρες/εθνότητες (Μεξικό, Ουρουγουάη, Χιλή, Μαπούτσε, Γερμανία Ελλάδα, Ιταλία, Βάσκοι κ.ά). 

Κάλεσμα των γυναικών Ζαπατίστας

teleytaia

Προς τις γυναίκες του Μεξικού και του Κόσμου
Προς τις ιθαγενείς γυναίκες του Μεξικού και του Κόσμου
Προς τις γυναίκες του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης
Προς τις γυναίκες του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου
Προς τις γυναίκες της Εθνικής και Διεθνούς Έκτης
Συντρόφισσες, αδελφές
Σας χαιρετάμε με σεβασμό και αγάπη, ως γυναίκες που είμαστε –γυναίκες που αγωνίζονται, αντιστέκονται και εξεγείρονται ενάντια στο σοβινιστικό και πατριαρχικό κράτος.
Γνωρίζουμε καλά ότι το κακό σύστημα μας εκμεταλλεύεται, μας καταπιέζει, μας κλέβει και μας υποτιμά, όχι μόνο ως ανθρώπινα όντα, αλλά μας εκμεταλλεύεται, μας καταπιέζει, μας κλέβει και μας υποτιμά ξανά και ξανά και ως γυναίκες.
Και γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι τώρα χειρότερα, γιατί τώρα σε ολόκληρο τον κόσμο μας δολοφονούν. Και δεν τους νοιάζει τους δολοφόνους -ο πραγματικός δολοφόνος είναι πάντα το σύστημα πίσω από το πρόσωπο ενός άντρα– γιατί καλύπτονται, προστατεύονται και μάλιστα ανταμείβονται από την αστυνομία, τα δικαστήρια, τα μέσα ενημέρωσης, τις κακές κυβερνήσεις και όλους τούς «από πάνω» που είναι αυτό που είναι χάρις στα δικά μας δεινά.
Ωστόσο, δε φοβόμαστε ή, κι αν ακόμη φοβόμαστε, ελέγχουμε το φόβο μας και δεν παραδινόμαστε, δεν παραιτούμαστε, δεν ξεπουλιόμαστε.
Αν είσαι λοιπόν γυναίκα που αγωνίζεται, αν δεν συμφωνείς μ’ αυτό που μας κάνουν επειδή είμαστε γυναίκες, αν δε φοβάσαι, ή ακόμα κι αν φοβάσαι αλλά ελέγχεις το φόβο σου, τότε σε προσκαλούμε να συναντηθείς μαζί μας για να μιλήσουμε και να ακούσουμε η μία την άλλη ως γυναίκες.
Γι’ αυτό καλούμε όλες τις εξεγερμένες γυναίκες του κόσμου στην:
Πρώτη Διεθνή, Πολιτική, Καλλιτεχνική, Αθλητική, και Πολιτιστική Συνάντηση Γυναικών που Αγωνίζονται.
Η συνάντηση θα γιορταστεί στο Caracol της Morelia, στην Τσιάπας του Μεξικού, στις 8, 9, και 10 Μαρτίου του 2018.
Εάν είσαι άντρας μάταια διαβάζεις ή ακούς αυτό το ανακοινωθέν, γιατί δεν είσαι προσκεκλημένος.
Όσο για τους άντρες ζαπατίστας, θα τους βάλουμε να αναλάβουν όλα τα απαραίτητα για να μπορέσουμε εμείς, χωρίς βάρος, να παίξουμε, να μιλήσουμε, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να απαγγείλουμε ποίηση και να μοιραστούμε όποιες άλλες μορφές τέχνης και πολιτισμού. Οι άνδρες θα αναλάβουν την κουζίνα, την καθαριότητα και όλα όσα χρειάζονται.
Μπορεί κάποια να συμμετέχει ως άτομο ή ως συλλογικότητα. Συμμετοχή μπορεί να δηλωθεί σε αυτό εδώ το μέιλ: encuentromujeresqueluchan@ezln.org.mx.
Γράψε το όνομά σου, από πού είσαι, εάν συμμετέχεις ως άτομο ή ως συλλογικότητα και με ποιο τρόπο θα συμμετέχεις ή ακόμα κι αν απλά έρχεσαι για να διασκεδάσουμε μαζί. Η ηλικία, το χρώμα, οι διαστάσεις, η θρησκευτική πίστη, η φυλή και ο τρόπος ζωής σου δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει μόνο ότι είσαι γυναίκα και ότι αγωνίζεσαι ενάντια στο πατριαρχικό και σοβινιστικό καπιταλιστικό σύστημα.
Αν θέλεις να έρθεις με τους γιους σου που είναι ακόμα μικροί, αυτό είναι μια χαρά, μπορείς να τους φέρεις, θα τους χρησιμέψει για ν’ αρχίσουν να κατανοούν ότι εμείς οι γυναίκες δεν είμαστε πλέον διατεθειμένες ν’ ανεχόμαστε τη βία, τις ταπεινώσεις, τις κοροϊδίες και όποια άλλη γαμημένη συμπεριφορά είτε από τους άνδρες είτε από το σύστημα.
Και αν ένας άντρας ηλικίας πάνω από τα 16 θέλει να σε συνοδεύσει, αυτό εξαρτάται από εσένα, αλλά εδώ δε θα βγει από την κουζίνα. Αν και από εκεί ίσως κάτι μπορεί να δει και να ακούσει και κάτι να μάθει.
Εν ολίγοις, δεν γίνονται δεκτοί άντρες, αν δεν συνοδεύονται από μία γυναίκα.
Αυτά είναι όλα για την ώρα, σε περιμένουμε εδώ συντρόφισσα, αδελφή.

Από τα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού.
Για την Παράνομη Ιθαγενική Επαναστατική Επιτροπή-Γενική Διοίκηση του ΕZLN και στο όνομα όλων των κοριτσιών, των νεαρών γυναικών, των ενήλικων γυναικών και των ηλικιωμένων γυναικών, ζωντανών και νεκρών, των συμβούλων, των γυναικών μελών των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης, των εξεγερμένων μαχητριών του ΕΖΛΝ και των γυναικών βάσεων στήριξης των ζαπατίστας:
διοικήτριες Jessica, Esmeralda, Lucía, Zenaida και η μικρή Defensa Zapatista.


Μετάφραση καλέσματος:
enlacezapatista.ezln.org
Γεωργία Ντούσια

 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet