Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

 

Ξύλινα πνευστά στον 20ό αιώνα

Είναι αλήθεια ότι μέχρι το 19ο αιώνα τα έγχορδα κυριαρχούσαν στη μουσική δωματίου. Τα πράγματα αλλάζουν κατά τον 20ό, όταν τα πνευστά διεκδίκησαν, και κέρδισαν, μια δεσπόζουσα θέση στο είδος, φλερτάροντας και… κατακτώντας πολλούς αξιόλογους συνθέτες, οι οποίοι τα ανέδειξαν μέσα από αριστουργηματικές συνθέσεις. Μια προσεκτική επιλογή τέτοιων έργων, που σπάνια ακούμε στη χώρα μας, θα ερμηνεύσουν κορυφαίοι μουσικοί των ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στη συναυλία με τίτλο «Ξύλινα πνευστά στον 20ό αιώνα». Έτσι, συνεχίζεται η πολυετής συνεργασία μας που συνδυάζει την εικαστική με τη μουσική απόλαυση, μέσα από τους δημοφιλής «Μουσικούς περίπατους στα Μουσεία». Συμμετέχουν οι: Χρυσή Πιλαφτσή φλάουτο, Γιάννης Οικονόμου όμποε, Αλέξανδρος Οικονόμου φαγκότο, Τίτος Γουβέλης πιάνo. Μία ώρα προ της έναρξης της συναυλίας, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη συλλογή Ισλαμικής Τέχνης από την κυρία Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, για περιορισμένο αριθμό ατόμων (έως 35 άτομα). Για τη συμμετοχή σας στην ξενάγηση θα πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε κράτηση στο Μουσείο, τηλέφωνο 210 3671 015, Δευτέρα-Πέμπτη, 10.00 – 14.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12). Η παρακολούθηση της συναυλίας είναι ελεύθερη με την προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο (9 ευρώ).

Χορός, η χαρά της ζωής…

«Dancing on the ceiling»: Jazz, swing και όχι μόνο. Χορέψτε υπό τους ήχους της μουσικής, σιγοτραγουδήστε γνωστά κομμάτια απολαμβάνοντας επί σκηνής αγαπημένες ερμηνεύτριες της νέας γενιάς: την Μαρίζα Ρίζου, την Ιdra Kayne, την Ξένια Ντάνια και την Μαρίνα Σάττι με τις Fonέs. Μαζί τους, εκλεκτοί έλληνες jazzmen με επικεφαλής τον πιανίστα Δημήτρη Καλαντζή. Μια μπάντα σε μεγάλα κέφια δίνει τον καλύτερό της εαυτό: οι τρομπετίστες Δημήτρης Παπαδόπουλος και Διονύσης Κοκκόλης, οι σαξοφωνίστες Τάκης Πατερέλης και Δημήτρης Τσάκας, ο τρομπονίστας Γιώργος Ζαρέας, ο ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης και ο μπασίστας Γιώργος Γεωργιάδης. Συμμετέχουν οι χορευτές: Θάνος Δασκαλόπουλος (tap dancing) και Βάσια Παναγιώτου - Αυγουστίνος Τραν (lindy hop). Μαζί τους, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ υπό τον Στάθη Σούλη. Στην ενορχήστρωση εγχόρδων, ο Γιάννης Αντωνόπουλος.
Μια βραδιά με το άρωμα των big bands του Μεσοπολέμου και πολύ χορό… με ή χωρίς κλακέτες! Για όσους θέλουν να χορέψουν στην ειδικά διαμορφωμένη πίστα ή να λικνιστούν στους ρυθμούς της μουσικής με ένα ποτό στο χέρι, μέσα στο χώρο θα λειτουργούν δύο μπαρ σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας.
Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στις 10μμ, στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Banquet. Tιμές εισιτηρίων: 11 και 18 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+).

Πολιτιστική διαδρομή “Via Egnatia”

Στη φετινή σειρά διαλέξεων του Megaron Plus στο πλαίσιο του Κύκλου «Λεωφόροι Ανάπτυξης & Πολιτισμού» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα, ο Διαμαντής Στ. Τριαντάφυλλου, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, θα προτείνει στο κοινό να ανακαλύψει τα μνημεία της Θράκης μέσα από ένα ταξίδι «με άμαξα πολυτελείας (Carpentum) στην αρχαία Εγνατία οδό, από την Τόπειρο του Νέστου ως τη Δύμη και την Πλωτινόπολη του Έβρου». Προλογίζει ο πρόεδρος του Διαζώματος, Σταύρος Μπένος.
Mετά το πέρας της διάλεξης, ακολουθεί ένα μουσικό οδοιπορικό στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με οδηγούς τους καλλιτέχνες: Θανάση Γκαϊφύλλια, Χαλήλ Μουσταφά, Ευαγγελία Τζιαμπάζη, Γιώργο Φραντζολά, Βασίλη Ευφροσυνίδη, Δημήτρη Ευφροσυνίδη και Τάσο Καπζάλα.
Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, παρέα με τον φλαουτοσαξοφωνίστα Τάσο Καπζάλα από την Κομοτηνή, περιδιαβαίνουν τους πέντε νομούς της περιφέρειας για να συναντήσουν φίλους που θα καταθέσουν την αγάπη τους για την ποίηση και τη μουσική. Το ταξίδι αρχίζει από το Σουφλί του Έβρου, γενέτειρα του Θ. Γκαϊφύλλια, ο οποίος θα ερμηνεύσει «Το πατρικό μου σπίτι» σε ποίηση του Θανάση Τζούλη. Στη συνέχεια, ταξιδεύοντας δυτικά στον νομό Ροδόπης, θα συναντήσει τον τούρκο μουσικό Χαλήλ Μουσταφά που θα τραγουδήσει την «Τζεμιλέ», ένα ποίημα του Νίκου Καρύδη μελοποιημένο από τον Νίκο Μαμαγκάκη. Ακολουθεί «Το τραγούδι της τιμής» («Namus Belasi») του Cem Karaca, ένα ντουέτο στα τουρκικά και στα ελληνικά που θα τραγουδήσουν μαζί οι δύο καλλιτέχνες (μετάφραση των τουρκικών στίχων στα ελληνικά: Θ. Γκαϊφύλλιας). Το ταξίδι συνεχίζεται πιο δυτικά, δίπλα στις όχθες της λίμνης Βιστωνίδας και έως την Ξάνθη, με το τραγούδι «Η ιστορία του Διομήδη». Στην Ξάνθη θα συναντήσουν τον μουσικό φιλόλογο Γιώργο Φραντζολά, ο οποίος θα τραγουδήσει πρώτα «Το φάντασμα του Πλάτωνα» (ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά του ποιήματος «What then?» του William Butler Yeats) και μετά τον «Ωκεανό». Μαζί του, η Λία Τζιαμπάζη που θα μας οδηγήσει στον επόμενο σταθμό του ταξιδιού, τον νομό Δράμας. Θα ερμηνεύσει την «Όμορφη ζωή» του Θοδωρή Ξυδιά και τον «Γλάρο» των Σακελλάριου-Χατζιδάκι.
Οι φίλοι μας θα κατηφορίσουν προς τη θάλασσα για να φτάσουν στον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού, την Καβάλα. Εκεί θα συναντήσουν τα αδέρφια Βασίλη και Δημήτρη Ευφροσυνίδη που θα παρουσιάσουν δύο δικά τους τραγούδια: το «Κάθε πρωί», βασισμένο στην ποίηση και την προσωπικότητα του Μίλτου Σαχτούρη, και «Τα άφταστα». Στο τέλος, όλοι μαζί θα τραγουδήσουν τις «Ματιές» που έγραψε ο καβαλιώτης ποιητής Πάνος Καρανίκας και μελοποίησε ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας.
Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, στις 7μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30μμ. Για περισσότερες πληροφορίες 210 7282333.

Tακίμ - Καφέ Αμάν Αμέρικα

Τζαζ και… χιτζάζ από το Έλις Άιλαντ στο Σικάγο. Και όπως λέει και το τραγούδι: «Στην Αμερική, Ελλάδα σαν αγριόχορτο φύτρωσες κι εκεί!..».Οι έξι κορυφαίοι δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής που αποτελούν το δυναμικό συγκρότημα των Τάκιμ σε μια γοητευτική παράσταση-αφιέρωμα στη μουσική παράδοση των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Λάμπρος Λιάβας. Στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, την εποχή του Μεσοπολέμου αλλά και μεταπολεμικά, άνοιξαν μουσικά καφενεία με πελάτες και μουσικούς όχι μόνον Έλληνες αλλά και Βαλκάνιους, Αρμένηδες, Εβραίους, Τούρκους και Άραβες, συνδυάζοντας στοιχεία από τις διάφορες παραδόσεις σ’ ένα ιδιότυπο και γοητευτικό χαρμάνι. Πολλοί υπήρξαν οι μουσικοί που έπαιξαν σ’ αυτά τα καφέ-αμάν της Ομογένειας και ηχογράφησαν στις ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες των ΗΠΑ. Επίσης, συχνά περιόδευαν σημαντικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα που έμεναν στην Αμερική για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα.
Υπολογίζεται ότι, από το 1896 (που έγινε η πρώτη ηχογράφηση ελληνικού τραγουδιού) έως και τη δεκαετία του ’60, αποτυπώθηκαν στην ελληνική δισκογραφία στις ΗΠΑ περισσότερα από 15.000 τραγούδια όλων των ειδών! Στις ηχογραφήσεις αυτές, τα μικρασιάτικα συρτά και οι καρσιλαμάδες συναντούν κομμάτια από το μουσικό θέατρο.
Ο ρυθμός του ζεϊμπέκικου μπλέκεται με τζαζίστικες συγκοπές. Οι βαλκανικές «χόρες», οι εβραϊκοί χοροί και οι ανατολίτικες μελωδίες συνυπάρχουν με τα σουίνγκ, ενώ το ούτι και το κανονάκι παίρνουν θέση δίπλα στην αμερικάνικη μπάντα των πνευστών, με το κλαρίνο να γεφυρώνει τη Σμύρνη με τη Νέα Ορλεάνη!
Οι Τακίμ: Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαγούτο), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο). Μαζί με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές Γιάννη Νιάρχο και Κατερίνα Τζιβίλογλου, ζωντανεύουν στη σκηνή του Μεγάρου το «Καφέ-Αμάν Αμέρικα», το μουσικό έπος του Απόδημου Ελληνισμού! Επίτιμοι καλεσμένοι σε αυτή τη βραδιά θα είναι ο «πατριάρχης» του λαϊκού κλαρίνου Πετρο-Λούκας Χαλκιάς (που έζησε στην Αμερική την περίοδο1960-1979), καθώς και ο σπουδαίος δεξιοτέχνης στο μπουζούκι Νίκος Τατασόπουλος (γιος του περίφημου Γιάννη Τατασόπουλου – «Ντίλιγκερ» που άφησε εποχή στα κέντρα της Ομογένειας).
Τη σκηνική επιμέλεια της παράστασης υπογράφει η Σοφία Σπυράτου, ενώ συμμετέχουν μέλη του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης με την επιμέλεια του Σάκη Παληογιάννη.
Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, στις 9μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής. Τιμές εισιτηρίων: 25 (22*), 20 (17*), 16 (14*), 14 (12*) και 12 ευρώ (* μειωμένο).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet