«Θραύσματα από τον Κάφκα»του Γκιόργκι ΚούρταγκΜουσική performance από την Ομάδα Σημείο ΜηδένΕξω από ένα κύκλο ειδημόνων περί τη σύγχρονη μουσική και τους πειραματισμούς της, ο Γκιόργκι Κούρταγκ δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η πρόταση της τολμηρής ομάδας Σημείο Μηδέν και του σκηνοθέτη της Σάββα Στρούμπου να παρουσιάσει το έργο του «Θραύσματα από τον Κάφκα», μια συνάντηση του σημαντικού ούγγρου συνθέτη με το έργο του Κάφκα. Πρόκειται για ένα έργο για βιολί και σοπράνο που αποτελείται από 40 συνθέσεις οι οποίες διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι λίγα λεπτά και συνομιλούν μουσικά με αποσπάσματα από τα ημερολόγια του μεγάλου συγγραφέα, τις επιστολές του ή αποσπάσματα από το έργο του. Ο Κούρταγκ ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον Κάφκα μέσω του στενού του φίλου, Γκιόργκι Λιγκέτι. Ο ίδιος αφηγείται:
Παρέλαβα τα γραπτά του Κάφκα πρώτη φορά από τον Λιγκέτι. Δεν μπορούσα αρχικά να κάνω πολλά πράγματα με αυτά. Η Δίκη παρέμενε ξένη σε μένα, αλλά ήταν στο Παρίσι (το 1957-58) που βρήκα πρόσβαση στο έργο του, μέσω της Μεταμόρφωσης. Σταδιακά ο Κάφκα έγινε όλο και σημαντικότερος για μένα. Για ένα μεγάλο διάστημα απλώς κρατούσα σημειώσεις και συγκέντρωνα αποσπάσματα από ημερολόγια και γράμματα, τα οποία μου φαίνονταν κατάλληλα για σύνθεση εξαιτίας της ποιητικής τους ποιότητας ή του πολυσύνθετου περιεχομένου.
Η ομάδα Σημείο Μηδέν εντάσσει το συγκεκριμένο έργο στη μελέτη του Κάφκα που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια με τις δύο εκδοχές της «Σωφρονιστικής αποικίας» και την «Μεταμόρφωση». Ο Στρούμπος, που βλέπει στο έργο του Κάφκα τη συνάντηση της υπαρξιακής αγωνίας του ανθρώπου με την ιστορία, αντιμετωπίζει το έργο του Κούρταγκ ως μια πορεία προς την ψυχή και τον Άλλον, αλλά και μια έρευνα για να βρεθούν τα λεπτά όρια ανάμεσα στο «έξω» και το «μέσα», μέχρι του σημείου της υπέρβασης των ορίων και της θυελλώδους συνάντησής τους. Μια σπουδαία βιολονίστρια, που ζει και εργάζεται στη Βιέννη, και δουλεύει με πολύ γνωστά σύνολα και μαέστρους, η Φανή Βοβώνη, αναλαμβάνει να εκτελέσει το δύσκολο μουσικό μέρος του έργου, ενώ το φωνητικό μέρος ερμηνεύει η Φανή Αντωνέλου, σοπράνο με μεγάλη σκηνική εμπειρία και εκφραστικότητα. Δίπλα τους η Έλλη Ιγγλίζ ερμηνεύει με τους κανόνες του σωματικού θεάτρου τη μετάφραση των αποσπασμάτων του Κάφκα.
Παραστάσεις: Θα δοθούν 11 παραστάσεις από τις 8 Φεβρουαρίου, ως εξής: Πέμπτη 8, Παρασκευή 9, Σάββατο 10, στις 9μμ, Κυριακή 11, στις 7μμ, Τετάρτη 14, Πέμπτη 15, Παρασκευή 16, Σάββατο 17, στις 9μμ, Κυριακή 18, στις 7μμ, Τρίτη 20, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στις 9μμ
“Ροστμπίφ” της Λείας ΒιτάληΕργο με βραβεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό το «Ροστμπίφ» της Λείας Βιτάλη έρχεται σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη για να ξεδιπλώσει το σκοτεινά κωμικό και σουρεαλιστικό κόσμο μιας καταραμένης «οικογένειας» από το παρελθόν με πάθη, έρωτες και συγκρούσεις.
Με έντονη γεύση γκροτέσκου θρίλερ, οι ήρωες του μυθικού οίκου των Ατρειδών επανέρχονται στο σήμερα, συγκρούονται με το σκοτεινό πεπρωμένο τους και διεκδικούν μια δεύτερη ζωή και το χαμένο πάθος του έρωτα στην πανσιόν της Κλυταιμνήστρας, καθώς εκείνη – κυρίαρχη στο παιχνίδι της εξουσίας – ακονίζει τα μαχαίρια της για το αινιγματικό ροστμπίφ της. Την ίδια ώρα η Ιφιγένεια αναζητά τη χαμένη τρυφερότητα, ενώ ο Ρούμπυ, εραστής και δούλος, ονειρεύεται μια θέση στην καρδιά και τη ζωή της Κλυταιμνήστρας. Αλλά η επιστροφή του Αγαμέμνονα κάνει το αίμα να φουντώνει ξανά με απρόβλεπτες συνέπειες. Η λαχτάρα της Κλυταιμνήστρας για έρωτα και πάθος φτάνει σε μια απροσδόκητη και θεαματική αποκορύφωση. Ποιος θα νικήσει στο τέλος; Το πεπρωμένο του μύθου ή η ανατροπή της αληθινής ζωής;
Ερμηνεύουν: Χρύσα Καψούλη, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Λευτέρης Παπακώστας, Νικόλαος Χαλδαιάκης και Κατερίνα Παρισινού.
Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 9μμ, στη Β’ Σκηνή Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη, τηλ.: 2114117878).
«Masturdating» της Ανδρονίκης ΜαραθάκηΜε το έργο της Ανδρονίκης Μαραθάκη –χορευτικές performances με θεατρικό ενδιαφέρον–έχουμε ασχοληθεί ξανά. Φέτος μας προτείνει μια παράσταση με τον προκλητικό τίτλο «Masturdating».
Ο όρος «masturdating» ή αυτοραντεβού ονομάστηκε τα τελευταία χρόνια το ραντεβού με τον ίδιο μας τον εαυτό (!) για την πραγματοποίηση μιας δράσης (π.χ. γεύμα, σινεμά, παράσταση κ.ά.). Με σαφή υπαινιγμό στη λέξη masturbation (αυνανισμός ή ονανισμός), μιας λέξης και μιας σεξουαλικότητας που δεν συζητήθηκε όσο καμία άλλη στους τρεις τελευταίους αιώνες, επτά ερμηνευτές προετοιμάζονται για ένα masturdating στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιένης. Η σύνδεση με ότι γονεΐκα, κοινωνικά προσδοκάται είναι μοιραία. Το ερώτημα είναι πώς επηρεάζει τη σχέση με τον εαυτό τους και με τους άλλους. Φορούν τα «καλά» τους και διαπραγματεύονται τη σχέση τους με μια επίπεδη επιφάνεια σε ένα διάλογο-μονόλογο, σε μια ομολογία όπου το υποκείμενο που μιλά συμπίπτει με το υποκείμενο που εκφέρει.
Το έργο εμπνέεται από την ιστορία της σεξουαλικότητας του αυνανισμού, διαπερνά τα στάδιά της από τον 17ο αιώνα έως και σήμερα, χωρίς εν τέλει ποτέ να ξεπερνά εντελώς το προηγούμενο. Ξεκινά ως συμβάν, γίνεται «λάθος δρόμος ή αυτό-μολυσματικό βίτσιο που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο» και καταλήγει να αποτελεί «πρακτική ατομικής αυτονομίας, σεξουαλικού δυναμισμού και αγάπης προς τον εαυτό». Σημερινά φαινόμενα όπως ομαδικοί αυνανισμοί, διαδικτυακές κοινότητες live αυνανιζόμενων καθώς και φαινόμενα όπως solo-γάμοι, coaching για να ερωτευτείς, δίκτυα που εμφανίζουν τη διαθεσιμότητα γειτόνων για sex ομολογούν «κάτι άλλο» στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τον έρωτα σήμερα.
Ερμηνεύουν οι: Ματίνα Κοκολάκη, Εμμανουέλα Κορκή, Λουκιανή Παπαδάκη, Άρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Πασακοπούλου, Μαρία Πασχαλίδου, Αχιλλέας Χαρίσκος.
Παραστάσεις: Καθημερινά 1 εώς 6 Φεβρουαρίου, στις 9μμ, στο Art Factory - Τεχνοστάσιο, Αίθουσα 2ου ορόφου (Πειραιώς 178 & Λαμίας 6, Ταύρος, τηλ.: 211 4100962).
«Αχ, ο έρωτας» παραμύθια μετά μουσικήςΜάγισσες, πριγκίπισσες και μοναχές, μάγοι, ιππότες, χωρικοί, όλοι τους τόσο διαφορετικοί μα μπροστά στου έρωτα τη μανία μοιάζουν ίδιοι κι όμοιοι, θεριεύουν, ξεπερνούν τον εαυτό τους, υποκλίνονται στη μαγεία του για να κερδίσουν ή να χάσουν τα πάντα. Η αφηγήτρια Βιργινία Κοκκίνου και ο μουσικός Γιάννης Ανθόπουλος στήνουν ένα γαϊτανάκι ιστοριών και μουσικής για της αγάπης τις μαχαιριές, άλλοτε πονηρές κι άλλοτε πάλι θλιβερές. Περπατούν από τα βάθη της Ανατολής στην Ιταλία του Βοκάκιου και στο μακρινό Περού πλέκοντας περίτεχνα μουσικές της Ελλάδας, της Κύπρου και της Κάτω Ιταλίας…
Στίχοι πρωτότυπων τραγουδιών: Βιργινία Κοκκίνου, μουσική πρωτότυπων τραγουδιών: Γιάννης Ανθόπουλος.
Παραστάσεις: Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, στις 8μμ, στο Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο (Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Βασιλέως Κωνσταντίνου κοντά στον ΗΣΑΠ, τηλ.: 210 6817042).
•