Φόρος τιμής για την ελληνική αντίσταση«Τα εδάφη μας, ξηρά, θάλασσα και αέρας δεν μας χαρίστηκαν από καμιά συνθήκη. Απελευθερώθηκαν με αίμα. Και κατόπιν ήρθαν οι συνθήκες να επικυρώσουν το γεγονός», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, παρουσιάζοντας την επανέκδοση της συλλογής του Ροζέ Μιλλιέξ «1940-1944 Φόρος Τιμής στην Ελλάδα», που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας και περιλαμβάνει κείμενα και μαρτυρίες διακεκριμένων γάλλων διανοητών για την ελληνική Εθνική Αντίσταση.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του τόνισε ότι το βιβλίο διατηρεί την ιστορική μνήμη, η οποία υποστηρίζει και τονώνει το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας, που ήταν και θα παραμείνει διαχρονικώς ακμαιότατο. «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάντα σε εγρήγορση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η «μικρή» Ελλάδα αναγνωρίζεται και τίθενται ως «ηγέτης» στην αντίσταση κατά των δυνάμεων του άξονα. Γίνεται το παράδειγμα για όσους αγωνίζονται υπέρ της ελευθερίας. Παραμένει ζωντανή, παρά τα δεινά της. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, έστω και με διαφορετική μορφή. Η Ελλάδα, ο Παρθενώνας, παραμένουν η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και το ιδεώδες του πολιτισμένου κόσμου. Για τον λόγο αυτό πρέπει να γυρίσουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα».
Ένα πολύτιμο βιβλίοΟ αν. υπουργός, Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι τα κείμενα και οι μαρτυρίες που συνέλεξε ο Ροζέ Μιλλιέξ, τα οποία υμνούν την Ελλάδα και το λαό της για τη συνεισφορά τους στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και την Αντίσταση στη ναζιστική κατοχή, έχουν προστιθέμενη αξία, που κάνει αυτό το βιβλίο πολύτιμο. Η επανέκδοση της συλλογής προβάλλει ιστορικά γεγονότα και τα συνδέει με το σήμερα. Το ταξίδι στην ιστορική μνήμη είναι συναρπαστικό και χρήσιμο. Η ιστορική μνήμη δίνει αξιακό περιεχόμενο στην έννοια εθνική άμυνα και αποτελεί συστατικό της στοιχείο.
Η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σία Αναγνωστοπούλου, τόνισε ότι ο Ροζέ Μιλλιέξ «ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια των μαχητών. Το βιβλίο αναδεικνύει τις ευρωπαϊκές αξίες» για να προσθέσει ότι «χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει Ευρώπη. Η πείνα δεν πρέπει να υπάρχει στον ηθικό κώδικα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του πολιτισμένου κόσμου».
Ο γάλλος πρέσβης, Κριστόφ Σαντεπύ, μιλώντας ελληνικά, δήλωσε ότι κοινό σημείο των Γάλλων που περιλαμβάνει η συλλογή, αποτελεί η αγάπη για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Οι επιστολές τους αποτελούν φόρο τιμής σήμερα για την Ευρώπη. Ο Ροζέ Μιλλιέξ ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος που αγάπησε την Ελλάδα, που ο ίδιος αποκαλούσε το «τάμα» του.
Για την πολύτιμη συλλογή μίλησαν και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και Μάνος Στεφανίδης, οι οποίοι μεταξύ άλλων επεσήμαναν πως η Γαλλία δεν προκάλεσε ποτέ αντιδράσεις στους Έλληνες, συμπληρώνοντας ότι για να υπάρξει έξοδος στη σοβούσα κρίση, χρειαζόμαστε παιδεία και πολιτισμό.
Στην παρουσίαση του βιβλίου παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η αντιπρόεδρος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Μανώλης Γλέζος, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, καθώς και των σωμάτων ασφαλείας και διπλωμάτες ευρωπαϊκών χωρών.
Γεωργία Δάμα