Ενώ ο Γκρίλο μοιάζει να αποστασιοποιείται οριστικά από το κόμμα που ίδρυσε, η ιταλική αριστερά καμαρώνει για την απροθυμία της να γεφυρώσει τις εσωτερικές διαφορές της.

italia


Συνεχίζεται η αναταραχή εν όψει των εκλογών της 4ης Μαρτίου στην Ιταλία, όπου το μόνο σαφές είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα κανένα κόμμα δεν φαίνεται να λαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι 5 Αστέρες συγκεντρώνουν κατά μέσο όρο 27,9%, με τάση ενίσχυσης, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν υπερβαίνει το 23,5%, με τάση μείωσης, η κεντροδεξιά φθάνει το 36,8%, ενώ στο εσωτερικό της η Forza Italia φθάνει το 16,4% με τάση αύξησης και η Λέγκα το 13% με τάση οπισθοχώρησης. Ο αριστερός συνασπισμός «Ελεύθεροι και Ίσοι» συγκεντρώνει 6,4%, κατά μέσο όρο, με τάσεις μείωσης. Η «Εξουσία στο Λαό» βρίσκεται γύρω στο 1%, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει την έκπληξη, διότι παρουσιάζει αύξηση, προφανώς αφαιρώντας ψήφους από το ΔΚ και από τους «Ελεύθερους και Ίσους». Η «Εξουσία στο Λαό» συγκέντρωσε 51.000 υπογραφές, αντί των αναγκαίων 25.000 και κατόρθωσε με το παραπάνω να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια.
Τελευταία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολούνται κατά κόρον με το Κίνημα 5 Αστέρων, και με τη διαφαινόμενη μερική αποστασιοποίηση του Γκρίλο. Η τελευταία δημόσια παρέμβασή του έλαβε χώρα την 31η Δεκέμβρη 2017, όταν ανακοίνωσε την αλλαγή στη διαχείριση του μπλογκ του, εγκαταλείποντας την εταιρεία marketing και webdesign, υπό την σκιά της οποίας είχε ουσιαστικά στηθεί όχι μόνο η ψηφιακή παρουσία του κωμικού, αλλά και ολόκληρη η πολιτική στρατηγική του κινήματος. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υποψήφιου πρωθυπουργού, Λουίτζι Ντι Μάιο, και τη δήλωση του ίδιου του Γκρίλο, ότι «για μένα το να αφήσω το Κίνημα θα είναι σαν ένας μουσικός της τζαζ να αρχίσει να παίζει βαλς», ο άλλοτε αρχηγός θα είναι απών από τον προεκλογικό αγώνα.
Ο Ντι Μάιο, από την πλευρά του, επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα στην προεκλογική εκστρατεία των 5 Αστέρων, λέγοντας «δεν νομίζω ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγούμε από το ευρώ», ενώ αρνείται ότι τον περασμένο Απρίλη αποκάλεσε τις ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες «θαλάσσια ταξί», και, ειδικά στο Βορρά, ορίζει τη μεσαία τάξη ως κοινωνική ομάδα στην οποία πρέπει να απευθυνθεί το Κίνημα. Οι αντιδράσεις της βάσης του Κινήματος 5 Αστέρων για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων δεν σταματούν. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «εμείς δεν είμαστε το λεωφορείο της γραμμής που μεταφέρει ανθρώπους στη Βουλή».
Δυσαρέσκεια και στο ΔΚ για τα πρόσωπα που εμφανίζονται στα ψηφοδέλτια, με τη σκληρότερη κριτική να ασκείται στην απόφαση να θωρακιστεί η πρώην υπουργός Μαρία Έλενα Μπόσκι με υποψηφιότητα σε σίγουρη περιφέρεια, παρά τα πρόσφατα σκάνδαλα που την έχουν αφήσει πλήρως εκτεθειμένη. Η μειοψηφία αρνήθηκε να επικυρώσει τη σύνθεση των ψηφοδελτίων ισχυριζόμενη ότι «έπειτα από ώρες αναμονής και από συνεχείς αναβολές δεν λάβαμε ποτέ πληροφορίες που να εξηγούν την πρόταση».
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμανο Πρόντι δηλώνει τη στήριξή του στο ΔΚ και κατηγορεί τους «Ελεύθερους και Ίσους» ως εχθρούς της ενότητας της Κεντροαριστεράς, ενώ ο Ρομπέρτο Σπεράντσα (ΕκΙ) του απαντά: «Η κατάργηση του άρθρου 18 (για την προστασία των εργαζομένων από άδικες απολύσεις), η μεταρρύθμιση της παιδείας ενάντια σε καθηγητές και σπουδαστές, η απαίτηση να ζητηθεί 8 φορές ψήφος εμπιστοσύνης για ένα χείριστο εκλογικό νόμο διέρρηξαν την κεντροαριστερά». Και καταλήγει: «Όλα αυτά μοιάζουν να είναι μια εισαγωγή σε μια νέα συμφωνία Ρέντσι- Μπερλουσκόνι».
Η Άννα Φαλκόνε, ηγετική μορφή στο κίνημα υπέρ του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος, δέχτηκε τελικά, παρά τις επανειλημμένες αντίθετες διαβεβαιώσεις της, να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο των ‘Ελεύθερων και Ίσων», ενώ ο άλλος κινηματικός ηγέτης Τομάζο Μοντανάρι περιορίζεται σε αναρτήσεις στο twitter, στις οποίες εκφράζει τη λύπη και την οργή του για τη χαμένη ευκαιρία.
Οι συμπαθούντες της «Εξουσίας στο Λαό» αυξάνονται, όπως ο δήμαρχος της Νάπολης Λουίτζι Ντε Ματζίστρις και ο σκηνοθέτης Τσίτο Μαζέλι. Την περασμένη Δευτέρα, παρουσιάζοντας τις υπογραφές στο Εφετείο, η «Εξουσία στο Λαό» έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση: «Η τρέλα, το όνειρο, αυτό το μήνυμα που ξεκίνησε από τα κάτω και που εδώ και δυόμιση μήνες ξεσήκωσε τον ενθουσιασμό σε εκατοντάδες συνελεύσεις, έγινε πραγματικότητα. Χωρίς λεφτά, χωρίς μιντιακή κάλυψη, χωρίς εξέχουσες επαφές, κατορθώσαμε να έχουμε παρουσία σε όλες τις περιφέρειες. Τα καταφέραμε μόνοι μας και η είδηση είναι ότι σε όλη την Ιταλία θα μπορέσετε να ψηφίσετε την Εξουσία στο Λαό».
Για άλλη μια φορά η ιταλική αριστερά δεν φαίνεται να υπερβαίνει το κακό ριζικό των αδιάκοπων διασπάσεων και καμαρώνει για τη βραδύνοιά της στην αναζήτηση λύσεων και συνθέσεων.


Τόνια Τσίτσοβιτς - Πιέτρο Ραντίν
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet