kovanis

Οι ευρωεκλογές, αν και θα γίνουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, την άνοιξη του 2019, εντούτοις, έχουν ήδη δώσεις αφορμή για ζυμώσεις και συζητήσεις στις πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα της Γαλλίας, για το τι πρόκειται ή πρέπει να γίνει. Ο γάλλος υπουργός των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μαζί με άλλες προσωπικότητες, τονίζουν σε κείμενό τους πως «εντολή του Μακρόν είναι να μεταρρυθμίσει την Ευρώπη». Μετά το κείμενο αυτό, ασφαλώς θα επακολουθήσουν και άλλα του είδους, τα οποία και ασφαλώς θα παρακολουθήσουμε.
Προς το παρόν, όμως, ας δούμε τις ζυμώσεις και τις κινήσεις που γίνονται στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, της οικολογίας και γενικότερα των προοδευτικών δυνάμεων.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, εδώ και αρκετό διάστημα έχει ξεκινήσει διαδικασίες για τη συγκρότηση «διεθνιστικού ευρωψηφοδελτίου», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Επιδιώκει έτσι να συσπειρώσει τις δυνάμεις που θα αγωνιστούν με τη βασική στρατηγική του plan B.

Εμμονές και πολυδιάσπαση

Κεντρική ιδέα η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, με τις οποίες επιβλήθηκαν —και συνεχίζονται— οι πολιτικές λιτότητας, σ’ όλες τις χώρες της ΕΕ. Αν ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, τότε οι δυνάμεις του plan B θα εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πολιτική αυτή φαίνεται πως δεν μπορεί να συσπειρώσει ούτε τις πιο «ριζοσπαστικές» δυνάμεις, όπως οι ίδιες αυτοπροσδιορίζονται, οι οποίες δεν μιλάνε όμως για εγκατάλειψη της ΕΕ. Γι’ αυτό παρατηρήθηκε το φαινόμενο της πολυδιάσπασης ανάμεσα στον Μελανσόν, Λαφοντέν, Βαρουφάκη και άλλους. Στην πολυδιάσπαση αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο έχει παίξει ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο άλλοτε ιδρυτής και ηγέτης του αριστερού κόμματος, που συνεργάστηκε στη συγκρότηση του Αριστερού Μετώπου της Γαλλίας. Ταυτόχρονα, μετείχε στην ευρωομάδα της αριστεράς (GUE-NGL), καθώς είχε εκλεγεί με τη σημαία του Μετώπου της Αριστεράς. Ενώ μετά την αποχώρηση από αυτό και την ίδρυση της «Ανυπότακτης Γαλλίας», δεν επιθυμούσε τη συνεργασία με την Αριστερά και ιδιαίτερα με το Γαλλικό ΚΚ. Στις βουλευτικές εκλογές ακολούθησε μια εντελώς χωριστική γραμμή, αρνήθηκε τη συγκρότηση κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας παρά τη στήριξη που του έδωσαν. Την πολιτική αυτή ακολουθεί, κυρίως, στο εσωτερικό της χώρας, και όχι μόνο, με υπεκφυγές και εντάσεις.

Το επεισόδιο στο ΚΕΑ

Το τελευταίο επεισόδιο αυτών των εντάσεων, το προκάλεσε το Κόμμα της Αριστεράς (του Μελανσόν), το οποίο ζήτησε «την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα από το ΚΕΑ, γιατί έχει υιοθετήσει τη «λογική της λιτότητας (…) προκειμένου να υπάρχει καθαρότητα απέναντι στον φιλελεύθερο μανδύα», όπως είπε ο εκπρόσωπός του.
Στην αίτηση αυτή αντέδρασε άμεσα ο πρόεδρος του ΚΕΑ, Γκρεκόρ Γκίζι, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι «μπορεί να ασκεί κανείς κριτική στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως το πρόγραμμα του κόμματος (του ΣΥΡΙΖΑ) είναι σταθερά τοποθετημένο πολιτικά εντός του δημοκρατικού και σοσιαλιστικού φάσματος (...) Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μια αίτηση αποβολής θα αποτύγχανε στο συμβούλιο προέδρων του ΚΕΑ. Και συνέχισε λέγοντας: «Η δύναμή μας είναι να οργανωνόμαστε με τον πιο ευρύ τρόπο, να παραδεχόμαστε τις διαμάχες, να συζητούμε και όχι να αποκλείουμε, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών του 2019». Η Αν Σαμπουρέν, μέλος της γραμματείας του Γαλλικού ΚΚ και εκπρόσωπός του στο ΚΕΑ είπε: «Το αίτημα είναι γελοίο και στην ουσία και στη μορφή. Βρισκόμαστε απέναντι στον ευρωπαϊκό «μακρονισμό» και στην άνοδο της Ακροδεξιάς, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, όσο κι αν είναι διαφορετικές».
Πέρα από αυτό το επεισόδιο στο ΚΕΑ, οι ζυμώσεις στο προεκλογικό πλαίσιο συνεχίζονται. Οι πρώην υπουργοί Οικονομίας, Γιάννης Βαρουφάκης και Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του ΣΚ για την προεδρία της Γαλλίας, τάχθηκαν υπέρ της συγκρότησης μια «κοινής λίστας». Γι’ αυτό το επόμενο διάστημα θα απευθυνθούν, με κοινή έκκληση σ’ όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Στη συνέχεια, με όσες δυνάμεις συμπίπτουν θα προχωρήσουν σε ευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης.
Δεν αποσαφήνισαν αν θα είναι υποψήφιοι, ωστόσο επιδίωξή τους είναι να εκλεγεί μια κοινοβουλευτική ομάδα, όσο γίνεται πιο ισχυρή, που θα είναι ικανή να δράσει και να αμφισβητήσει την πολιτική και τις συνθήκες της ΕΕ. Όπως είπε ο Μπενουά Αμόν αυτή είναι η πολιτική για όσους πιστεύουν στην Ευρώπη.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΚ, Γκιγιομ Μπαλάς, που συμπορεύεται με τον Μπ. Αμόν, έχει ταχθεί υπέρ της ενότητας: «Θέλω να πω σε όσους μας κατηγορούν, ότι ακόμα κι αν δεν μπορούμε μεσοπρόθεσμα ν’ αλλάξουμε τις συνθήκες, ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη, υπάρχουν περιθώρια να αγωνιστούμε, γι’ αυτό η άποψή μας είναι ασύμβατη με τη στρατηγική του plan B». Στην ίδια κατεύθυνση κινείται ο ευρωβουλευτής του ΣΚ, Εμμανουέλ Μορέλ, ο οποίος τόνισε πως «θα πρέπει όλες οι δυνάμεις που έχουν την πολιτική βούληση να εργαστούν για μια άλλη Ευρώπη, να ενωθούν σε μια κοινή στρατηγική».

ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΚ:

Να συναντηθούν όλες οι αριστερές δυνάμεις

Το Γαλλικό ΚΚ, με δηλώσεις του γραμματέα του, ο Πιερ Λοράν είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να δώσουν τη μάχη των ευρωεκλογών ενωμένες οι αριστερές δυνάμεις. Η Αν Σαμπουρέν, εκπρόσωπος στο ΚΕΑ, ήταν πιο συγκεκριμένη και είπε πως το κόμμα θα συναντήσει όλα τα αριστερά κόμματα της χώρας και τους Οικολόγους Πράσινους (EELV), την Ανυπότακτη Γαλλία, το Ριζοσπαστικό Κίνημα των Πολιτών, MRC, τους Diem25, Generations, για να συζητήσουν σε βάθος τη σημασία των ευρωεκλογών και την ανάγκη της ενότητας.

Μ. Κοβάνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet