Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της ήττας. Σχεδόν ένα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές, αναζητά έναν δρόμο ανάμεσα στην αποδοχή της λανθασμένης προεκλογικής στρατηγικής, στην απόρριψη της ηγεσίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά και την αμφισβήτηση της κοινοβουλευτικής της ενότητας. 
Και ενώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, η ΝΔ προσπαθεί επικοινωνιακά να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ορίζοντας την προσπάθεια ως εθνική. Ο λόγος; Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει μια τεράστια λαϊκή αποδοχή στο θέμα της διαπραγμάτευσης και των προγραμματικών δηλώσεων και η σε υψηλούς τόνους αντιπολίτευση της ΝΔ, φαίνονταν πως αντιστρατεύεται την ίδια τη χώρα. 
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό μέτωπο, έχουν πέσει φανερά οι τόνοι της αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά. Πυροσβεστικό ρόλο έπαιξε η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που ενώ δέχεται βουλευτές και στελέχη στο πολιτικό του γραφείο, αρνήθηκε κομψά την καθοριστική επίσκεψη της Μαριέττας Γιαννάκου, όπου θα συνοδεύονταν από τον Νίκο Δένδια, την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη. 
Μεσούσης της εβδομάδας, την Τετάρτη συνεδρίασε το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ , με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη διαπραγμάτευση,  ενώ την Πέμπτη αναβλήθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ για τον ίδιο λόγο. Εκεχειρία λοιπόν, αλλά όχι για πολύ. 

Τα μέτωπα

Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Όχι μόνο κατάφερε να χάσει με πολλές μονάδες διαφοράς από τον για πρώτη φορά πρώτο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατέστη φανερό πως μαζί με τους εταίρους του στην κυβέρνηση, δεν είχε διαπραγματευτεί ποτέ. Παράλληλα, αλλοίωσε το στίγμα της ΝΔ, μετατρέποντας την σε μια ορχήστρα με ακροδεξιούς μαέστρους. Κατηγορείτε από πολλά στελέχη πως δεν λειτούργησε δημοκρατικά και πως τα όργανα του κόμματος δεν λειτουργούσαν. Βεβαίως, έχει ακόμα ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό ενώ τα στελέχη που προέρχονται από το ΛΑΟΣ, καθώς και ευνοούμενοι του όπως ο Βασίλης Κικίλιας και η Μισέλ Ασημακοπούλου εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για τα δείπνα στελεχών.
Επικεφαλής μιας ομάδας κορυφαίων -ετερόκλητων όμως ιδεολογικά- στελεχών, αλλά σίγουρα περισσότερο φιλελεύθερων και όχι ακροδεξιών έχει τεθεί η Μαριέττα Γιαννάκου.  Στο «δείπνο των 14» της προηγούμενης εβδομάδας ήταν αποδεκτό από όλους πως πρέπει να τεθεί ζήτημα ηγεσίας καθώς και αναδιοργάνωσης της ΝΔ. Συμφώνησαν επίσης στο ζήτημα της πάλης για την εσωκομματική δημοκρατία. Εκείνο στο οποίο δεν υπήρχε ομοψυχία ήταν ο τρόπος της διαδοχής. 
Η ανακοίνωση του προτεινόμενου για υποψήφιου ΠτΔ από τον Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Προκόπη Παυλόπουλου, αιφνιδίασε τη ΝΔ. Ένας ισχυρός παίκτης βγήκε εκτός γραμμής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε επιφυλάξεις για τον Προκόπη Παυλόπουλο και τελικά απείχε από την ψηφοφορία. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ενδεχομένως μια ρήξη με το καρμανλικό μπλοκ στο κόμμα ή την προσπάθεια για μια εντελώς διαφορετική καταγραφή. 

Η συνέχεια

Το επόμενο ραντεβού δίνεται στην αναβληθείσα συνεδρίαση της ΚΟ την επόμενη εβδομάδα. Δεν είναι απίθανο να τεθεί θέμα ηγεσίας με διαδικασίες έκτακτου συνεδρίου. Το δεύτερο μεγάλο ραντεβού είναι η σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ στις 28 Φεβρουαρίου. Είναι πιθανόν μέχρι τότε να έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, αντίστοιχα να κινηθούν πολιτικά οι διάφορες συσπειρώσεις.  Τέλος, οι δηλώσεις (πάλι) του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή το πρωί στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, δεν αφήνουν αμφιβολία πως θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος αν τεθεί ζήτημα, παρόλο που δεν έλειψαν τα εγκωμιαστικά σχόλια στην κυβέρνηση Σαμαρά. 

 Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet