Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

 

 

Συναυλία αφιερωμένη στον Λίνο Κόκοτο

Μια μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα πραγματοποιεί ο Δήμος Αθηναίων για έναν από τους γνωστότερους εκπροσώπους της γενιάς του λεγόμενου Νέου Κύματος, τον Λίνο Κόκοτο. Ο Λίνος Κόκοτος πρωτοπαρουσίασε τη δουλειά του το 1966, στις μπουάτ της Πλάκας. Σε όλα αυτά τα χρόνια της δημιουργικής πορείας του ,συνεργάστηκε με πολλούς ερμηνευτές και στιχουργούς, όπως οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Άκος Δασκαλόπουλος, Γιώργος Ζωγράφος, Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Σπανός, Μάνος Λοΐζος, Νίκος Ξυλούρης, Καίτη Χωματά, Πόπη Αστεριάδη, Μιχάλης Βιολάρης, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Σωτηρία Μπέλλου, Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Ρένα Κουμιώτη, Γιάννης Πουλόπουλος και πολλοί άλλοι, ενώ μελοποίησε και στίχους των ποιητών Δημήτρη Χριστοδούλου και Οδυσσέα Ελύτη. Επίσης έχει γράψει μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις (Θέατρο Τέχνης, Κ.Θ.Β.Ε.), για αρκετά περιφερειακά θέατρα και ελεύθερους θιάσους.
Το 2008 επέστρεψε στη δισκογραφία με δύο νέα τραγούδια, σε στίχους Κυριάκου Ντούμου και Δημήτρη Μπρούχου, που περιλαμβάνονται στο CD του Μανώλη Μητσιά «Ένα τσιγάρο κι ένας ψεύτης», ενώ το 2015 υπέγραψε πέντε νέα τραγούδια, στο CD «Βορεινό παράθυρο», σε ποίηση Βέρας Βασιλείου - Πέτσα, με ερμηνευτή τον Πάνο Μπούσαλη. Επίσης, το Νοέμβρη του 2016, με αφορμή τα 50 του χρόνια στη δισκογραφία, κυκλοφόρησε μόνο στο διαδίκτυο το τραγούδι «Ήρθα απόψε», πάλι σε ποίηση Βέρας Βασιλείου - Πέτσα, με τη φωνή του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης θα τιμηθεί για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό της Ελλάδας, ενώ τραγούδια από το μακρύ και πλούσιο φάσμα της καλλιτεχνικής του διαδρομής θα ερμηνεύσουν οι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Νένα Βενετσάνου, Μιχάλης Βιολάρης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Σοφία Παπάζογλου, Νίκος Ανδρουλάκης, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Πάνος Μπούσαλης και Θέλμα Καραγιάννη. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής - Άγγελος Ηλίας.
Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Η συναυλία έχει ελεύθερη είσοδο.

 

Δύο χαμένα χειρόγραφα του Νίκου Σκαλκώτα

Δύο θεωρούμενα χαμένα έργα του κορυφαίου συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949), που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1930 στο Βερολίνο, αναβιώνουν μετά από 88 χρόνια από μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες. Τα έργα ερμηνεύει, στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο, η  Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Τη νέα συμφωνική ορχήστρα που επικεντρώνει τη δράση της στη νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία διευθύνει ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας και συνιδρυτής της -μαζί με τον καθηγητή Μουσικολογίας Νίκο Μαλλιάρα.
Τα χειρόγραφα των δύο έργων του Νίκου Σκαλκώτα εντοπίστηκαν από τον μουσικολόγο Γιάννη Τσελίκα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο και αποκτήθηκαν από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής». Η επιμέλεια και ενορχήστρωσή τους έγινε από τον μουσικολόγο και κλαρινετίστα Γιάννη Σαμπροβαλάκη (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής). Πρόκειται για τα έργα: α) Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα, γραμμένη το 1929, με σολίστ τον Γιώργο Δεμερτζή, επίσης γνωστό για τη συστηματική ενασχόλησή του με το ελληνικό ρεπερτόριο και ιδιαίτερα με το βιολιστικό έργο του Ν. Σκαλκώτα, και β) Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα, γραμμένο το Μάρτιο του 1930, με τη σύμπραξη του διακεκριμένου διεθνώς πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσου. Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπληρώνουν συμφωνικά έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη, συμμαθητή του Ν. Σκαλκώτα στο Βερολίνο, και των κοινών τους δασκάλων Πάουλ Γιουόν και Κουρτ Βάιλ.
Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 25 ευρώ, 5 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι).

 

Ένα εξωτικό πολυθέαμα από την Ιαπωνία

Ενα εξωτικό πολυθέαμα με εκλεπτυσμένους αυλικούς χορούς και υπέροχα κοστούμια από την Ομάδα Χορού IZENA-no-KAI που έρχεται να μας πλημμυρίζει με μελωδίες και χρώματα από την μακρινή Οκινάουα, μια από τις σπουδαιότερες κοιτίδες του πολιτισμού της Νότιας Ιαπωνίας. Οι πρεσβευτές της κουλτούρας της Οκινάουα και των νήσων Αμάμι που περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζουν δύο πολυδιάστατες παραστάσεις με φολκλορικούς χορούς Ριουκιού [Ryukyu]. Ο χορός Ριουκιού από την Οκινάουα και τις νήσους Αμάμι έχει τις ρίζες του στη δυναστεία των Ριουκιού κατά τον 15ο αιώνα, όταν η τέχνη του χορού χρησιμοποιήθηκε από το παλάτι για την υποδοχή των ξένων αποστολών που έφταναν στα απομακρυσμένα νησιά. Αργότερα, χορευτικές ομάδες ταξίδευαν στις πόλεις Έντο (Edo, σημερινό Τόκιο) και Σατσούμα [Satsuma] για να ψυχαγωγήσουν τους Σογκούν (στρατιωτικοί ηγέτες). Μετά το τέλος της δυναστείας (19ος αιώνας), ο χορός Ριουκιού –συνοδεία παραδοσιακής μουσικής– απέκτησε θεατρική μορφή και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους τοπικούς πληθυσμούς.
Τα μέλη της ομάδας αφηγούνται, μέσα από τη χάρη και την κομψότητα των κινήσεων τους, ιστορίες που περιγράφουν την καθημερινή ζωή των γεωργών ή των ψαράδων την ολάνθιστη φύση, την ομορφιά των ιαπωνικών νησιών, τη χαρά της ζωής και του έρωτα. Το φημισμένο καλλιτεχνικό συγκρότημα, μέσα από ομαδικές χορογραφίες –κλασικές και νέες– ντουέτα και σόλο, δίνει νέα πνοή σε λαϊκούς αλλά και αυλικούς τελετουργικούς χορούς, οι οποίοι άλλοτε παραπέμπουν στις πολεμικές τέχνες, άλλοτε στην απλότητα της ιαπωνικής χειρονομίας. Το χορευτικό τοπίο συμπληρώνουν μεταξένια κιμονό, μάσκες, βεντάλιες από φοινικόφυλλα, ομπρέλες από ριζόχαρτο, παραδοσιακά τύμπανα.
Τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, στις 8μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. Τιμές εισιτηρίων: 10 και 15 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ).

 

«Ο Κουρέας της Σεβίλης» με όργανα εποχής

Λίγες συστάσεις χρειάζονται για την πιο δημοφιλή κωμική όπερα όλων των εποχών. «Ο Κουρέας της Σεβίλης» του Τζοακίνο Ροσίνι, που έχει αγαπηθεί και έχει τραγουδηθεί από όλο τον κόσμο, θα παρουσιαστεί με όργανα εποχής της κλασικής περιόδου (με ελληνικούς υπέρτιτλους) και, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στους αυθεντικούς ήχους της Ιταλίας των αρχών του 1800. Ένα εξαιρετικό καστ από κορυφαίους έλληνες σολίστ, με επικεφαλής τους Τάση Χριστογιαννόπουλο, Μαίρη-Έλεν Νέζη και Χριστόφορο Σταμπόγλη και με τη συμμετοχή του ισπανού τενόρου Juan Sancho. Οι μουσικοί της Καμεράτας - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου αναμένεται να δώσουν το πιο εντυπωσιακό φινάλε στο φετινό καρναβάλι, σε μια συναυλιακή παράσταση με πολλές εκπλήξεις...
Οι περιπέτειες του δαιμόνιου Φίγκαρο, τα χτυποκάρδια της όχι και τόσο αθώας Ροζίνας, οι αποτυχημένες μεταμφιέσεις του Κόμη Αλμαβίβα, οι γεροντικοί έρωτες του Μπάρτολο, η απληστία του μακιαβελικού Ντον Μπαζίλιο χαρίζουν ακόμα, δύο αιώνες μετά τη σύνθεση του έργου, άφθονες στιγμές γέλιου. Από την άλλη, η μουσική ποιότητα της όπερας παραμένει σχεδόν αξεπέραστη, ενώ οι ακραίες φωνητικές απαιτήσεις του έργου κάνουν τον Κουρέα της Σεβίλης πρόκληση για κάθε σολίστ. Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο Armonia Atenea. Moυσική προετοιμασία - διδασκαλία χορωδίας: Δημήτρης Γιάκας.
Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Tιμές εισιτηρίων: από 12 έως 45 ευρώ, 9 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι).

 

Μπαλέτα Μπολσόι, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»

Η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας αναβιώνει μέσα από τη φρέσκια ματιά του Αλεξέι Ρατμάνσκι, ο οποίος δημιούργησε για τα Μπαλέτα Μπολσόι μια νέα χορογραφία με έντονη δραματικότητα σε κλασικό πνεύμα, βασισμένη στο περίφημο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλέτων Μπολσόι διασκευάζει την ιστορία των διασημότερων εραστών όλων των εποχών με έξοχο τρόπο, δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια και αντλώντας έμπνευση από τη δημοφιλέστατη μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Με τους Πρώτους Χορευτές, τους Σολίστ και το Corps de Ballet του Μπαλέτου Μπολσόι. Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από τη Μόσχα, που προσφέρει τη δυνατότητα στους φίλους της ορχηστικής τέχνης να γνωρίσουν το κορυφαίο έργο του παγκοσμίου ρεπερτορίου.
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, στις 6μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet