ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ


Με σημαντικές αλλαγές στη στάση των κρατών μελών της ευρωζώνης έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και με αρκετές αινιγματικές διατυπώσεις, η ανακοίνωση-απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα ανοίγει την πόρτα εξόδου από την παγίδα του ασφυκτικού χρόνου, στην οποία είχαν αποπειραθεί να κλείσουν εγχώριοι και αλλοδαποί καλοθελητές τη νέα κυβέρνηση. 
Η ανακοίνωση προσφέρει δυνατότητες για διαπραγμάτευση απαλλαγμένη από την πίεση της καταληκτικής ημερομηνίας της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά και από παλιές μνημονιακές δεσμεύσεις και νέες υποχωρήσεις (όπως της ηλεκτρονικής επιστολής Χαρδούβελη), που ήταν έτοιμη να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί τώρα με περισσότερη άνεση χρόνου να σχεδιάσει το δικό της πρόγραμμα-γέφυρα και να οργανώσει το σχέδιό της με ορίζοντα τετραετίας, προκειμένου να ζητήσει τη στήριξή του από τους εταίρους μέσω των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. 
Καταθέτοντας αρχικά τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο τετράμηνο (φοροδιαφυγή, διαφθορά, δημόσια διοίκηση, ανθρωπιστική κρίση) θα προχωρήσει στο ίδιο διάστημα σε διαπραγμάτευση για ένα σχέδιο μετάβασης από την υφεσιακή πολιτική της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην αναπτυξιακή πολιτική με ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που προβλέπει να ολοκληρωθεί το ερχόμενο καλοκαίρι. 
Ο δρόμος που άνοιξε δεν θα είναι εύκολος. Οι απαιτήσεις σ’ αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης είναι μεγαλύτερες και τα κρίσιμα ζητήματα που κρύβονται στις λεπτομέρειες πολύ περισσότερα. Η διελκυστίνδα δεν τελείωσε και η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί πολύπλευρη στήριξη στην προσπάθειά της.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet