servetas

Του Ρένου Γεωργίου

Ετσι κι αλλιώς το καζάνι έβραζε. Ότι η διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου, την περασμένη εβδομάδα, είναι η κορυφή του παγόβουνου είναι αντιληπτό από τον καθένα. Ότι μαίνεται η μάχη μεταξύ των διαφόρων ομάδων μέσα στο κόμμα, γνωστό. Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απλώς μία μαριονέτα στα χέρια των «Σαμαρικών» το έχει γράψει η «Εποχή» πριν από την εκλογή του στη θέση που είναι σήμερα. Όμως, ότι η αντίδραση της βάσης της Νέας Δημοκρατίας και των βουλευτών της από την περιφέρεια, θα ήταν αυτές που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, μάλλον ήταν απρόσμενο.
Κοινή συνισταμένη όλων των αντιδράσεων είναι η φράση: «αφού λέτε ότι με τη Novartis δεν υπάρχει πρόβλημα, ας προχωρήσει το θέμα να ησυχάσουμε». Ακούγεται τακτικά από την ημέρα που το σκάνδαλο πήρε μεγάλες διαστάσεις και ακούστηκε πολύ έντονα το περασμένο Σαββατοκύριακο σε εκδηλώσεις που έγιναν για την «κοπή της βασιλόπιτας» στα Μέγαρα και τη Νέα Μάκρη. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Νίκου Δένδια και η φράση κλειδί «είμαστε όλοι με την ενότητα», για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ανύπαρκτοι χωρίς εξουσία

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι κόμμα εξουσίας. Δημιουργήθηκε για να ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό και να εφαρμόζει την πολιτική εκείνη που συμφέρει τους εργοδότες, με κάθε μέσον. Σε αυτή τη λογική λειτουργούν τα στελέχη του, κομμάτι από την πίτα ζητά, άμεσα ή έμμεσα, μερίδα των ψηφοφόρων του. Ούτε το κοινό καλό έχει ταχθεί να υπηρετήσει, ούτε τα δημόσια ταμεία να γεμίσει. Ειδικά η τάση που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα, μισεί ό,τι είναι δημόσιο, ό,τι είναι κοινό. Ο τρόπος χειρισμού του μηχανισμού και τα απολύτως προσωπικά συμφέροντα δημιουργούν τα σημαντικότερα κίνητρα των ομαδοποιήσεων. Οι ιδεολογικές αντιλήψεις, στον τρόπο διαχείρισης του κρατικού μηχανισμού και της δημόσιας περιουσίας, παίζουν συνήθως δευτερεύοντα ρόλο. Σήμερα, η ΝΔ δεν έχει καμία δυνατότητα να προωθήσει συμφέροντα. Αυτό που κάνουν τα στελέχη του, παλιά και νέα, είναι να προστατεύσουν τον εαυτό τους, όσο μπορούν και με όποιον τρόπο μπορούν, από την καταιγίδα που βλέπουν ότι έρχεται.
Παρ’ όλες τις ορατές, δια γυμνού οφθαλμού πια, αδυναμίες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει στο περιθώριο το ρόλο του ως αρχηγού της αντιπολίτευσης και προσπαθεί να προστατέψει αυτούς που τον έφεραν στην αρχηγία του κόμματος. Με την τακτική που ακολουθεί δείχνει ότι στην καλύτερη περίπτωση είναι αμελητέο πολιτικό μέγεθος, ενώ οι ενέργειες του μαρτυρούν κάτι πολύ χειρότερο. Ότι είναι δέσμιος της ακροδεξιάς πτέρυγας. «Επιλογή συνέδρων με μαθηματική ακρίβεια», ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της «Εποχής» μία βδομάδα πριν το συνέδριο της ΝΔ το 2016, ενώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα του συνεδρίου, ο τίτλος για το ρεπορτάζ του ιδίου θέματος ήταν «Δέσμιος των υποστηρικτών του ο Μητσοτάκης». Σε αυτά τα δύο ρεπορτάζ αναφέρεται αναλυτικά και πώς κατέκτησε την ηγεσία και τι σκοπό θα εξυπηρετήσει. Τα παραδείγματα που αποδεικνύουν την απόλυτη εξάρτηση του είναι πολλά και παρουσιάζονται τακτικά: θεώρησε ότι δεν έπρεπε να διαγράψει από το κόμμα τον πρώην υπουργό και εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Γιάννη Μιχελάκη, όταν καταδικάστηκε για παθητική δωροδοκία από επιχειρηματία, αλλά διέγραψε πρώτα την Κατερίνα Παπακώστα και μετά τον Ευάγγελο Αντώναρο για απλές δηλώσεις τους, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τον Άδωνη Γεωργιάδη. Η μεν Κατερίνα Παπακώστα είχε δηλώσει, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο Novartis, ότι «θα πρέπει να αρθεί η κομματική ιδιότητα του όσο εκκρεμεί το θέμα της Υγείας», ενώ ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος με ανάρτηση του τον χαρακτήρισε «ξένο σώμα στη ΝΔ» και ανέφερε ότι «προσπαθεί να παίξει ρόλο μεγαλύτερο από το μπόι του».

Χαμένη ευκαιρία

Έμπειρος πολιτικός αναλυτής έγραψε τη Δευτέρα στη στήλη του στο διαδίκτυο: «Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το κόμμα από τα ακροδεξιά στοιχεία, αλλά φάνηκε πως είναι δέσμιος του Σαμαρά, του Άδωνη και των λοιπών βαρόνων. Με το που έγινε γνωστό ότι στο σκάνδαλο της Novartis εμπλέκονται κορυφαία στελέχη της ΝΔ, στενοί συνεργάτες του εισηγήθηκαν πως «τώρα είναι η ώρα να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να καθαρίσει το κόμμα». Ο Κυριάκος τους άκουσε μεν, αλλά έπραξε το ακριβώς αντίθετο, δίνοντας πλήρη κάλυψη σε όλα τα «γαλάζια στελέχη», που σύμφωνα με τη δικογραφία δωροδοκήθηκαν. Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ ισχυρίζονται πως ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε, μετά τα οργισμένα τηλεφωνήματα που δέχτηκε από Σαμαρά, Αβραμόπουλο και άλλους, να συνταχθεί πλήρως με τις θέσεις των εμπλεκομένων και να υιοθετήσει κι αυτός και το κόμμα τα περί σκευωρίας».
Η κατάσταση για τον αρχηγό της ΝΔ εξελίσσεται πολύ χειρότερα από την Πέμπτη το μεσημέρι. Μισή ώρα πριν αρχίσει την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο τέως αρχηγός, Αντώνης Σαμαράς, σε δημόσια δήλωση είπε ότι κατέθεσε μήνυση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για σκευωρία και διάφορα άλλα. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση, είναι το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς έκανε τη δήλωση αυτή από τα γραφεία του κόμματος, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τότε που παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Έδειξε με τον τρόπο του ποιος είναι σήμερα ο πραγματικός αρχηγός και ποιος χαράσσει την πολιτική τακτική», ήταν το σχόλιο παρατηρητών.
Ο σχολιαστής επιβεβαιώθηκε λίγα λεπτά αργότερα, όταν ολοκληρώθηκε η αμήχανη και ανερμάτιστη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και με φαιδρά επιχειρήματα («όταν η ΝΔ επέλεξε τη μείωση της συνταγογράφησης, αυτός που διαμαρτυρόταν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας», «το σκάνδαλο Novartis ήρθε στη δημοσιότητα μία μέρα μετά το συλλαλητήριο») παρουσίασε τα δικά του πολιτικά προβλήματα ως προβλήματα της χώρας. Δεν παρέλειψε δε, σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα, να απαιτήσει συστράτευση από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος.
Κύκλοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία αναφέρουν ότι έχει καταστεί σαφές από όλες τις πολιτικές ομάδες, μέσα και δεξιότερα από τη Νέα Δημοκρατία, ότι ο Άδωνης Γεωργιάδης θα γίνει ο «αποδιοπομπαίος τράγος» για σειρά σκανδάλων και για την «κακοδαιμονία» που πλήττει τον χώρο. Άγνωστο είναι ακόμα αν θα είναι ο μόνος που θα πληρώσει ή αν θα τον ακολουθήσουν κι άλλοι, καθώς το τίμημα που θα καταβληθεί απ’ αυτό το σκάνδαλο, θα είναι πολύ μεγάλο. Ο άλλοτε συνοδοιπόρος του Γεωργιάδη, Μάκης Βορίδης, έχει πάρει σαφείς αποστάσεις και ως άτομο με μεγαλύτερη ψυχραιμία και πολιτική οντότητα, στο κοινό το οποίο απευθύνεται, χτίζει αργά αλλά σταθερά προφίλ αρχηγού. Ζητείται ο χώρος του οποίου θα ηγηθεί, καθώς δεν χωράει ούτε στο κόμμα του Φαήλου Κρανιδιώτη ούτε στο νέο, τον τίτλο και το σήμα του οποίου κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι στο Πρωτοδικείο ο δικηγόρος του Φραγκίσκου Φράγκου.
Ενοχλημένοι δείχνουν όλοι με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία από τότε που το θέμα της Novartis ήρθε τόσο έντονα στη δημοσιότητα, έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Θεωρούν ότι περιμένει να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με τους Καραμανλικούς, έχοντας ξεκαθαρίσει πια το κόμμα και από την ακροδεξιά ομάδα του, αλλά και από επίδοξους νέους ηγέτες, όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Βέβαια, τη βάση της Νέας Δημοκρατίας δεν την έχει ρωτήσει ακόμα κανένας. «Με τι μούτρα άλλωστε; Να τους τάξουν δεν μπορούν. Παρθένες να βγουν, δύσκολο. Θα ρίξουν στα θηρία τον Άδωνη, όπως το ΠΑΣΟΚ τον Τσοχατζόπουλο, στις κάλπες τον Κούλη, στην απέξω τους ακραίους και όσοι μείνουν, θα δουν τι θα κάνουν μεταξύ τους και με όσους απ’ τη Φώφη δεν πάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ», ήταν τα λόγια πηγής της «Εποχής» στη Νέα Δημοκρατία.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet