Candidates for leadership in Centre-Left Coalition Party before a televised election debate, broadcast live in Greece from state-run TV studios in Athens, Greece on Nov. 6, 2017. / Η δεύτερη τηλεμαχία των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου, 2017.

«Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε τις πόρτες και μπήκε φρέσκος αέρας», είπε στο Ραδιόφωνο 24/7, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης. Επισήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα παρουσιάσει το «Σχέδιο Ελλάδα» και όταν ο λαός αποφασίσει πού θα κατατάξει το κάθε κόμμα, τότε θα εκτιμηθεί η κατάσταση.
Υπάρχει σκάνδαλο στην εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και σκευωρία της κυβέρνησης, με ολοφάνερη επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων στην υπόθεση Novartis, επισημαίνουν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, σε άτυπη ενημέρωση. Το Ποτάμι στη Βουλή δεν μίλησε για σκευωρία και εδώ είναι η πολιτική διαφορά στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού ζητήματος από τους δυο μεγάλους εταίρους του Κινήματος Αλλαγής.

Εκλογές με απώλειες

Στο Ποτάμι είναι ειλημμένη η απόφαση μη συμμετοχής στις εκλογές της επόμενης Κυριακής για την ανάδειξη συνέδρων, καθώς θεωρούν πως με αυτή τη διαδικασία γίνεται λάθος αρχή, αφού δεν μπορεί «στο εναρκτήριο λάκτισμα του νέου φορέα να πάρουν το λόγο οι κομματικοί μηχανισμοί», αλλά αντίθετα πρέπει να υπάρξει αναλογική εκπροσώπηση των υπαρχόντων σχημάτων, ώστε ο νέος φορέας να πατήσει πάνω σε «tabula rasa». Η θέση του κ. Θεοδωράκη βρίσκει αντίθετο τον Ν. Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής θεωρεί πως προτάσεις σαν του κ. Θεοδωράκη δεν βοηθούν στην ενοποίηση, αλλά αντίθετα παγιώνουν τα υπάρχοντα σχήματα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει περαιτέρω η μελλοντική τους κατάργηση. Υπέρ της ενοποίησης τάσσεται αναφανδόν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, που με δημόσιες παρεμβάσεις του έχει ζητήσει ενιαίο κόμμα «με νέο όνομα, δομή, σύμβολα, καταστατικό, όργανα».
Στις 11 Μαρτίου, με συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων μερών, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων για το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.  Υπολογίζεται πως ο νέος φορέας έχει πάνω από 100.000 μέλη. Θα εκλεγούν 2.000 σύνεδροι. Με βάση το νέο καταστατικό, προβλέπονται Κεντρική Πολιτική Επιτροπή 251 μελών (126 εκλεγμένοι από το συνέδριο και 125 θα υποδειχθούν από τα κόμματα και τις κινήσεις) και 15μελής Εκτελεστική Πολιτική Γραμματεία, με επικεφαλής την πρόεδρο και συμμετοχή του γραμματέα του φορέα, καθώς και έως τεσσάρων το ανώτερο βουλευτών ή ευρωβουλευτών.
Η πρώτη τάση στο Κίνημα Αλλαγής ανακοινώθηκε το Σάββατο και έχει επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη. Πρόκειται για το δίκτυο «Ανανέωση», που θα λειτουργεί με ευδιάκριτο τρόπο στο πλαίσιο του νέου φορέα.

ΔΗΜΑΡ: Ενεργό συμμετοχή στις διαδικασίες

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες, ώστε να διεξαχθεί ο αναγκαίος προσυνεδριακός διάλογος για το πρόγραμμα, το καταστατικό κ.ά. σε όλη τη χώρα και η ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες. «Ταυτοχρόνως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι πρόκειται για το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα στο οποίο συνυπάρχουν κόμματα και κινήσεις. Είναι ευθύνη όλων μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών», ανακοίνωσε.

ΚΙΔΗΣΟ

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε στη Λάρισα. Σε μια αποστροφή του λόγου του χωρά το πολιτικό του μανιφέστο: «Και η Προοδευτική Αλλαγή, είναι έργο που πρέπει να φέρουν σε πέρας οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Και θέλω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου να διαμηνύσω την αποφασιστικότητα όλων μας, την αποφασιστικότητα του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, να διαδραματίσουμε ρόλο καταλύτη άλλα και εγγυητή της συνεργασίας -και της ενότητας, ελπίζω ακόμη, των προοδευτικών δυνάμεων. Αλλά καταλύτη και εγγυητή της συνεργασίας, για την Προοδευτική Αλλαγή. Χωρίς εκπτώσεις. Χωρίς αστερίσκους. Χωρίς υποσημειώσεις. Χωρίς επιφυλάξεις. Χωρίς άλλες σκοπιμότητες. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Χωρίς να παρασυρθούμε από τις σειρήνες της δεξιάς, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ». Υποχώρηση,  πάντως, καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής στη δημοσκόπηση της Metron Analysis. Πέφτει στο 8,4% από 12%, όπου είχε εκτιναχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και 9,8% τον Ιανουάριο, με βάση πάντοτε τα στοιχεία της ίδιας εταιρείας.

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet