Με επιτυχία διεξήχθη το Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που διοργάνωσε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια στις 26-27 Φλεβάρη στην Τρίπολη. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με χαιρετισμό από τους κ. κ. Δ. Παυλή, Δήμαρχο Τρίπολης, Πέτρο Τατούλη Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. Στόχος του συνεδρίου ήταν να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς για τη διαμόρφωση του αναπτυξιακού σχεδίου της μετά μνημόνιο εποχής. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πήραν το λόγο υπουργοί υπηρεσιακοί παράγοντες, φορείς και πολίτες.
Λειτούργησαν εννέα συνεδρίες με τα παρακάτω θέματα:
•Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Εξωστρέφεια
• Αναπτυξιακή πολιτική επενδύσεις και επιχειρηματικότητα
• Υποδομές και πολιτικές για την υγεία
• Πολιτιστική κληρονομιά, Τουρισμός, Αθλητισμός
• Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και Τοπική Ανάπτυξη
•Υποδομές, Ψηφιακά Δίκτυα και Μεταφορές
• Ενεργειακή Πολιτική και Περιβαλλοντική Προστασία
• Κοινωνική Πολιτική- Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία
•Παιδεία, Έρευνα και Οικονομία της Γνώσης.
Τέλος, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.
Αγροτική ανάπτυξηΤο πρόγραμμα που υλοποιεί το ΥΠΑΑΤ ξεπέρασε τον κοινοτικό μέσο όρο απορρόφησης πόρων, τόνισε ο Β. Αποστόλου υπογραμμίζοντας ότι το σύνολο της δαπάνης των μέτρων που έχουν προκηρυχθεί, ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ έχουν δεσμευθεί πάνω από 3,8 δισ. ευρώ, ήτοι το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος. Παράλληλα μίλησε για την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος τονίζοντας πως από τη διαδικασία αξιολόγησης και εποπτείας των συνεταιρισμών από την αρμόδια αρχή του υπουργείου προκύπτουν αξιόλογα ευρήματα που όλα οδηγήθηκαν ή θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Τέλος, αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ τόνισε πως πρέπει να παραμείνει ολοκληρωμένη κοινή πολιτική, που θα εξασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, την κοινωνική συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη και προστασία των καταναλωτών. Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης μεταξύ άλλων τόνισε πως πρέπει να τελειώνουμε με την Ελλάδα του χθες λέγοντας πως πρέπει να νικήσουμε την Λερναία Ύδρα και ταυτόχρονα να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία. Ο υφυπουργός Β. Κόκκαλης ανέπτυξε τη στρατηγική επιλογή για την ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών, τη δυναμική λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών και την προστασία της Φυσικής Παραγωγής.
Νέο παραγωγικό μοντέλοΣτη δική του παρέμβαση ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου τόνισε πως «η μεταμνημονιακή εποχή απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης και δημιουργικής συμμετοχής. Υλοποιούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια ανακτώντας την ελευθερία άσκησης δικής μας οικονομικής πολιτικής» ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και αυτή η ανάκαμψη διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για τη βιωσιμότητα τα επόμενα χρόνια. Τόνισε την ανάγκη για νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα στηρίζεται και θα αναπτύσσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα δημιουργεί ένα ισχυρό κοινωνικό πυλώνα με την ενίσχυση της εργασίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την ενίσχυση της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και με μέτρα για την αναδιανομή του κοινωνικού εισοδήματος.
Ο Ανδρέας Ξανθός περιέγραψε την υλοποίηση ενός σχεδίου στήριξης του συστήματος υγείας. Προωθούμε, είπε, τη θεσμική θωράκισή του και στέλνουμε μήνυμα πως δεν υπάρχει διαχρονική ασυλία και ομερτά και όπου υπάρχουν εστίες ανομίας θα υπάρξει εξυγίανση. Από τη μεριά του ο αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης τόνισε πως το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους είναι τα 85 δισ. του μαύρου χρήματος στην Υγεία.
Ο πολιτισμός είναι τα πάντα. Όλοι εμείς είμαστε κομμάτια του πολιτισμού είπε η κ. Κονιόρδου υπουργός Πολιτισμού για να τονίσει στη συνέχεια πως η πολιτιστική κληρονομιά και το μοναδικό φυσικό τοπίο σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια και την ευρηματικότητα των πολιτών αποτελούν στρατηγικά πλεονεκτήματα. Από τη μεριά της η Έλενα Κουντουρά δήλωσε πως η Πελοπόννησος διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και βοηθάει στη θεαματική αύξηση του τουρισμού, που αποτελεί γέφυρα για την ανάπτυξη και σε άλλους παραγωγικούς τομείς. φορείς.
Η αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμήΗ αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης, τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης, και αναφέρθηκε σε χρηματοδοτικά εργαλεία 740 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018. Θεωρήστε δεδομένο, είπε, το σύστημα της απλής αναλογικής και εξήγγειλε μέτρα άμβλυνσης των ανισοτήτων μεταξύ των δήμων, εμβάθυνσης της δημοκρατίας, ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών και αξιοποίησης όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνιών.
Η δυνατότητα χρήσης των νέων τεχνολογιών αποτελεί εργαλείο για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και ανάπτυξη των περιφερειών και της κοινωνίας συνολικά, τόνισε ο Νίκος Παππάς, ενώ ταυτόχρονα εξήγγειλε 700 εκατομμύρια για το rural broadband πρόγραμμα και αναφέρθηκε στην προκήρυξη για ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα. Από τη μεριά του ο Χρ. Σπίρτζης εξήγγειλε έργα υποδομών που θα στηρίξουν την ανάπτυξη στην περιοχή, όπως ο πελοποννησιακός σιδηρόδρομος και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα Μανωλάδας. Οι νόμοι θα τηρηθούν και η ανομία στους εργασιακούς χώρους θα παταχθεί τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ ταυρόχρονα ανέφερε πως σχεδιάζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του προγράμματος.
Οργανώνουμε νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, τόνισε η Θεανώ Φωτίου, καταργώντας τη γραφειοκρατία και τις πελατειακές και εξήγγειλε ότι μέσα στο 2018 θα επιδοτηθούν 17 δήμοι της Περιφέρειας για να λειτουργήσουν 22 παιδικοί σταθμοί με 550 θέσεις παιδιών.
Η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες είναι ο μόνος θεσμός που κοινωνικοποιεί τα παιδιά και τα κάνει ψυχικά υγιή. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Γραβόγλου και μίλησε για σύστημα αποδραματοποίησης των εξετάσεων. Ταυτόχρονα μίλησε για την αναβάθμιση των ΤΕΙ και τη συνεργασία τους με τα πανεπιστήμια.
Ενέργεια και απόβληταΜονόδρομος ήταν η συμφωνία λόγω της καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του μονοπωλίου της ΔΕΗ, αλλά και των δεσμεύσεων της χώρας σε επίπεδο ΕΕ για μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Αυτό τόνισε ο Γ. Σταθάκης αναφέροντας τους τρεις όρους που έχουν μπει στη συμφωνία για την αποεπένδυση του λιγνίτη κατά 40%. Η πλήρης προστασία της εργασίας. Η διαφανής διαδικασία απόσχησης και η προστασία των συμφερόντων της επιχείρησης. Η επόμενη μέρα στην ενέργεια δεν μπορεί παρά να λάβει υπ’ όψιν το ρόλο των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου, κατέληξε τονίζοντας την ανάγκη διαλόγου έτσι ώστε να υπάρχουν οφέλη και η μετάβαση να γίνει με τον καλύτερο τρόπο.
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε την ανάγκη τα απόβλητα να αντιμετωπίζονται ως πόροι που ξαναφθάνουν στον οικονομικό κύκλο για επαναχρησιμοποίηση. Ο Σ. Φάμελλος τόνισε την ανάγκη να κλείσουν οι ΧΑΔΑ. Το 1/3 των προστίμων είναι από τους ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου είπε και κάλεσε τους δημάρχους να προχωρήσουν την ανακύκλωση. Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσουν σημείωσε έχει βελτιωθεί με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και είναι πλέον εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του ΕΣΔΑ.
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης παρατήρησε ότι υπήρξε σύγκλιση μεταξύ διαφορετικών κόσμων. Μίλησε για νίκη της αντίληψής του για τον ΣΔΙΤ Πελοποννήσου που εφαρμόστηκε σε όλη την Ελλάδα.
Από την αιμορραγία στη βιώσιμη ανάπτυξηΚλείνοντας την εκδήλωση ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω στο καθεστώς Ζίμενς, Νοβάρτις, θαλασσοδανείων και σκανδάλων. Το καρκίνωμα που κερδοσκοπεί ακόμα και σε βάρος της υγείας του λαού, θα ξεριζωθεί οριστικά είπε. Μίλησε για το ήθος της αριστεράς και τόνισε πως δεν θα επιτρέψει την ταύτιση του νόμιμου με τις αξίες της που ορίζουν πως πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον του λαού. Στη συνέχεια εμφανίστηκε βέβαιος για το πέρασμα της οικονομίας από την αιμορραγία στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην πρόοδο. Η παιδεία, η υγεία και το κοινωνικό κράτος αποτελούν για μας κρίσιμους τομείς, είπε. Δεν είναι τυχαίο ότι εμείς καταφέραμε κάτι που άλλοι ποτέ δεν διεκδίκησαν. Δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έχουν πρόσβαση δωρεάν στις υπηρεσίες υγείας. Στη συνέχεια έδωσε προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και στην ανάπτυξη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προηγμένων τεχνολογιών. Μίλησε για το πολιτιστικό κεφάλαιο της Πελοποννήσου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάδειξη και προστασία του,καθώς και στο τουριστικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Πελοπόννησο. Μίλησε για βούληση αναβάθμισης του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε διεθνές αλλά και για το ρόλο της κρουαζιέρας στα λιμάνια του Ναυπλίου, Πύλου και Μονεμβασιάς όπως και για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων. Ανακοίνωσε την ίδρυση νέου μουσείου στη Σπάρτη αλλά και μουσείου αντίστασης στο υπόγειο των Δικαστηρίων της Τρίπολης, όπου κρατούνταν φυλακισμένοι αντιστασιακοί πριν την εκτέλεση.
Όσον αφορά τις υποδομές τόνισε ότι σε δυόμισι χρόνια έγινε ότι δεν έγινε σε δέκα, και μάλιστα με τελικό όφελος για το δημόσιο 520 εκατομμυρίων. Τέλος, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων Κόρινθος-Τρίπολη-Σπάρτη-Καλαμάτα και Κόρινθος-Πάτρα και εξήγγειλε το Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα και Καλαμάτα-Πύλος. Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των νοσοκομείων της περιοχής με την δημιουργία ΜΕΘ και αναβάθμιση του εξοπλισμού τους.
Πέτρος Ζούνης