xatzopoulos

Του Ορέστη Αθανασίου

Τα εθνικά θέματα ήταν ανέκαθεν δύσκολο ζήτημα για την Αριστερά. Από την εποχή που ο Στάλιν έγραφε για το εθνικό ζήτημα έως τις μέρες μας με το μακεδονικό και τα ελληνοτουρκικά. Μια ματιά σε ιστοσελίδες και κείμενα αριστερών οργανώσεων το τελευταίο διάστημα ή στην ομιλία Κουτσούμπα την περασμένη Τρίτη στο Σύνταγμα πείθει για του λόγου το αληθές. Έτσι ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει αυτό το κείμενο όταν προέκυψε την Παρασκευή η σύλληψη δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Περιστατικό, που ίσως δεν συμβαίνει πρώτη φορά, αλλά, αυτή τη φορά έλαβε διαστάσεις, καθώς ακόμη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τηλεφώνησε στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, ζητώντας «να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι δύο στρατιωτικοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Ελλάδα». Μάλιστα, όποιος την Παρασκευή αναζητούσε περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν, σίγουρα θα έπεφτε πάνω στις δηλώσεις του πρώην καταδρομέα, νυν αρχηγού κόμματος και πάντοτε ακροδεξιού Φαήλου Κρανιδιώτη.

Ο μύθος της τίμιας Ελλάδος

Από τότε που μια αναχαίτιση στον εναέριο χώρο του Αιγαίου κατέληξε στην κατάρριψη ενός ελληνικού και ενός τουρκικού αεροσκάφους και τον θάνατο του έλληνα πιλότου είχε να σημειωθεί, ή τουλάχιστον να ανακοινωθεί, αντίστοιχο επεισόδιο. Τώρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα είχαμε δύο. Μετά τα Ίμια, ο Έβρος. Για «κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και στην Κύπρο» μίλησε στη συγκέντρωση του ΚΚΕ την Τρίτη ο Δ. Κουτσούμπας, προειδοποιώντας πως η «κατάσταση θα κλιμακωθεί παραπέρα, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνώντων, με άμεσο κίνδυνο την όξυνση της κρίσης στο Αιγαίο, η οποία θα αφορά και ζητήματα “έρευνας και διάσωσης”, συνολικά κυριαρχικά δικαιώματα». Ο επικεφαλής του ΚΚΕ μίλησε μάλιστα για σχέδιο αμφισβήτησης του καθεστώτος του Αιγαίου «υπό τη σκέπη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αφού το ΝΑΤΟ είναι αυτό που δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του, θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο».
Το προβληματικό με μια τέτοιου είδους ανάλυση είναι πως ενώ αποδίδει τα πάντα «στους σκληρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και αστικές τάξεις της περιοχής, για το ποιος θα αποκτήσει προβάδισμα και πλεονεκτική θέση στην προσέλκυση κεφαλαίων» δεν μπορεί να διακρίνει πως αυτοί οι ανταγωνισμοί δεν συνιστούν ένα ενιαίο σύστημα στο οποίο απέναντι είναι «η μικρή και τιμία Ελλάς», της οποίας «οι στρατιωτικοί και φαντάροι είναι ταγμένοι να υπερασπιστούν τα σύνορα της χώρας στον αέρα, στη στεριά και τη θάλασσα». Τι διαφορετικό προβάλλει η εθνικιστική ρητορεία την οποία αντιμάχεται το ΚΚΕ;

Τα ανοιχτά τουρκικά μέτωπα

Σκοπός μας δεν είναι να υπερφαλαγγίσουμε από αριστερά το ΚΚΕ. Εκείνο που έχει σημασία είναι να αναλύσουμε όσο καλύτερα γίνεται αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή.
Μιλώντας για «τουρκική επιθετικότητα» δεν μπορούμε να την περιορίζουμε μόνο στα δικά μας σύνορα, στα «κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο», αλλά θα πρέπει να καταγγέλλουμε την τουρκική επέμβαση στη Συρία. Αν στην αρχή η εισβολή αυτή με στόχο την αποκοπή του PKK από τη γραμμή ανεφοδιασμού του μέσω του YPG φαίνεται να είχε την έγκριση της Ρωσίας, τώρα τα πράγματα έχουν περιπλακεί, καθώς οι υποστηριζόμενες από τη Μόσχα δυνάμεις του Άσαντ σπεύδουν σε υποστήριξη του YPG. Ταυτόχρονα, ο ισλαμικός εθνικισμός του Ερντογάν συνιστά έναν απρόβλεπτο παράγοντα που δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό και στις ΗΠΑ, όπου φαίνεται να υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Η μία υποστηρίζει πως δεν πρέπει να διαρραγούν οι σχέσεις με την Τουρκία, γιατί κάτι τέτοιο θα άλλαζε τις ισορροπίες προς όφελος της Ρωσίας και μία άλλη που υποστηρίζει πως η Τουρκία του Ερντογάν δεν συνιστά πλέον ένα σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο. Τις επόμενες μέρες δύο ερευνητικά σκάφη που έχει ναυλώσει η ExxonMobil θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά την απαγόρευση με την μορφή «αντι-Navtex» από την Άγκυρα. Δηλαδή, αυτή τη φορά η Τουρκία αν θέλει να εφαρμόσει την απαγόρευση που εξέδωσε θα πρέπει να έλθει σε σύγκρουση με μια αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία.
Συνεπώς, σε Συρία και Κύπρο η Τουρκία του Ερντογάν έχει ανοικτά δύο σημαντικά μέτωπα. Σ’ αυτά προστέθηκε τις τελευταίες μέρες και ένα τρίτο. Η απόφαση της Αρμενίας να θέσει τέρμα στην ειρηνευτική συμφωνία του 2009 με την Τουρκία. Μια τέτοια κίνηση, αν έχει συνέχεια, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα. Στη διαμάχη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Ρωσία βρίσκεται στο πλευρό της Αρμενίας, ενώ η Τουρκία τάσσεται με το Αζερμπαϊτζάν.

Απάντηση χωρίς εθνικισμούς

Σε αυτό το τεταμένο σκηνικό πολλοί θεωρούν πως η ένταση στο Αιγαίο συνιστά μια κίνηση αντιπερισπασμού από τον Ερντογάν τη στιγμή που η Τουρκία θρηνεί αρκετούς νεκρούς στρατιώτες από τις επιχειρήσεις στο Αφρίν. Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία πως οι δύο έλληνες στρατιωτικοί θα κατηγορηθούν για κατασκοπεία και το δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας που συνδέει την επιστροφή τους στην Ελλάδα με την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, τότε δεν πρόκειται για αντιπερισπασμό αλλά για άνοιγμα ενός ακόμη μετώπου. Ως πού θα μπορούσε να φθάσει ο Ερντογάν για να αντισταθμίσει την αποτυχία της εισβολής στη Συρία;
Με άλλα λόγια, αν πράγματι υφίσταται ο «εξ ανατολών κίνδυνος», όπως έλεγαν παλιότερα, πώς απαντά η Αριστερά χωρίς να τροφοδοτήσει τον εθνικισμό και τους κάθε λογής Φαήλους; Με επιτάχυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων όπως προβλέπει η απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις 26 Φεβρουαρίου; Με νέες παραχωρήσεις στους Αμερικανούς (επέκταση των εγκαταστάσεων στη Σούδα  και στον Άραξο, μετεγκατάσταση drone στη Λάρισα) όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας; Με αναβάθμιση της στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ, τον ισχυρότερο αντίπαλο του Ερντογάν στην περιοχή; Με δηλώσεις όπως «οποιοσδήποτε “κάνει τσαμπουκά” στο Αιγαίο πρέπει να το σκεφτεί και δύο και τρεις φορές… ξέρετε τί νύχια βγάζουν τα γατάκια μερικές φορές» (Δ. Βίτσας στον ΣΚΑΪ) ή «θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα» (από την ομιλία Κουτσούμπα στο Σύνταγμα);
Ποιος ήταν εκείνος που είπε πως η Αριστερά είναι για τα δύσκολα;

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet