ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΒΑΡΤΙΣ

Πολιτική μάχη επί νομικών ζητημάτων


plaisioΣε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες τείνει να εξελιχθεί η διαδικασία στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της Νοβάρτις. Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής σημειώθηκαν οι πρώτες κινήσεις που δίνουν κάποια στοιχεία για το πώς τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση.


Η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε μια σύντομη διαδικασία, από την οποία θα προκύψει απόφαση περί της αρμοδιότητας ή μη της επιτροπής να προχωρήσει στην προανακριτική εξέταση της υπόθεσης. Σε περίπτωση που κρίνει ότι είναι αρμόδια με βάση το γνωστό νομο περι ευθύνης υπουργών, τότε θα παραπέμψει την υπόθεση στις δικαστικές αρχές, ώστε να συνεχίσουν ως μόνες αρμόδιες την έρευνα .


Σύμφωνα με την πλειοψηφία, αυτό είναι απαραίτητο, γιατί, εάν η επιτροπή προχωρήσει χωρίς να αποφανθεί επ' αυτού, τότε σημαίνει ότι αποδέχεται την αρμοδιότητα για αδικήματα τα οποία έχουν τελεστεί κατα την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Έτσι, όμως, οδηγείται στην αναγκαστική αναγνώριση της βραχείας παραγραφής που προβλέπει ο σχετικός νόμος.


Αντίθετα, αν κρίνει ότι δεν είναι αρμόδια να συνεχίσει, επειδή τα αδικήματα έχουν τελεστεί κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας και όχι ως πράξεις που απορρέουν από την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού, τότε εφαρμόζονται και για τους υπερπροστατευόμενους υπουργούς οι διατάξεις του κοινού ποινικού νόμου, που προβλέπει 15ετή παραγραφή.


Επομένως, υποστηρίζει η πλειοψηφία, ο μόνος τρόπος να ερευνηθεί η ουσία της υπόθεσης, είναι να αναλάβει την αρμοδιότητα η τακτική δικαστική εξουσία, όπως έγινε και στις περιπτώσεις Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η διαφαινόμενη ατιμωρησία, λόγω της βραχείας παραγραφής.


Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση προβάλλει την ανάγκη να λειτουργήσει μέχρι τέλους η επιτροπή, για «να έρθουν όλα στο φως», να εξεταστούν και οι προστατευόμενοι μάρτυρες και, τελικά, να αποφανθεί περί της απαγγελίας κατηγοριών ή όχι. Το πιο πιθανό σε μια τέτοια εκδοχή ειναι ότι, αναλαμβάνοντας την αρμοδιότητα, η επιτροπή θα οδηγηθεί αναγκαστικά στην αποδοχή της βραχείας παραγραφής και μόνο φως δεν πρόκειται να ριχτεί στην υπόθεση.


Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στην επιτροπή, μπροστά σ' αυτή τη διένεξη, προτίμησαν να επιλέξουν την αποχώρηση από τις εργασίες της, καταγγέλλοντας «την παρελκυστική τακτική και τις εκφυλιστικές διαδικασίες και λογικές». Ο Ν. Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι «η επιτροπή μπορεί και πρέπει να εξετάσει όλες τις κατηγορίες, ακόμη και αυτές που μπορεί να έχουν παραγραφεί, αλλά και το σύνολο του ζητήματος». Όπως διευκρίνησε, «εμείς θα παρακολουθούμε τη λειτουργία της και εφόσον επανεξεταστει τη στάση της, θα ξανασκεφτούμε ενδεχομένως τη δική μας στάση».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet