Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτηlianam@otenet.gr Στο ταξίδι του ΜικρούΠρίγκιπαΜια μουσική παράσταση με τον Βασίλη Γισδάκη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη, όπου το κοινό καλείται να συμπαρασταθεί, να συνταξιδέψει, να συμβιώσει και να μοιραστεί την αθωότητα του Μικρού Πρίγκιπα. Πρόκειται για συναυλία αλλά και θέατρο, παραμύθι για μεγάλους με τραγούδια που το καθένα είναι ούτως ή άλλως μια αυτόνομη ιστορία. Ένα όνειρο του Βασίλη Γισδάκη που έγινε πραγματικότητα είναι η συγκεκριμένη μουσική παράσταση, βασισμένη στην εξαιρετική νουβέλα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξιπερί, που φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη δημοσίευσή της μέσα στον πόλεμο. Η δουλειά του Εξιπερί ήταν να μεταφέρει γράμματα με το αεροπλάνο του, έφερνε μηνύματα δηλαδή από τον αέρα, όπως ακριβώς κάνει ο τραγουδιστής μέσα από τα τραγούδια του. Ο Βασίλης Γισδάκης, ο τελευταίος ερμηνευτής του Μάνου Χατζιδάκι, στο ρόλο του αφηγητή-πιλότου θυμάται τη συνάντηση με τον Μικρό Πρίγκιπα, με αυτό το περίεργο αγόρι από έναν άλλο φανταστικό, επιθυμητό πλανήτη. Με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Αδάμη που ξέρει να δημιουργεί με ένταση, συγκίνηση και τρυφερότητα, ξεχωριστές παραστάσεις για παιδιά αλλά και την πρόσφατη επιτυχία «Χιώτη, μάμπο!». Τραγούδια από όλο τον κόσμο, από τον Μάνο Χατζιδάκι στους Beatles, από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Θάνο Μικρούτσικο στον Kurt Weill και από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Διονύση Σαββόπουλο και από κει σε παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και τραγούδια από νεότερους δημιουργούς που συνθέτουν μια αφήγηση έκπληξη.
Σε αυτό το ταξίδι θα συναντήσουν κι άλλους συνεργάτες – φίλους: στην ενορχήστρωση και τα πλήκτρα ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, στις κιθάρες, το βιολί και το μαντολίνο ο Αλέξανδρος Δεσποτίδης και στα τύμπανα ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Το video art επιμελείται ο Άρης Βέβης.
Τις Παρασκευές 23 και 30 Μαρτίου, στις 10.30μμ, στη μουσική σκηνή Σφίγγα (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής). Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ σε τραπέζι με μπίρα ή κρασί.
Μουσικοί περίπατοι στα μουσείαΕνα αντισυμβατικό ζευγάρι, το βιολί και το βιολοντσέλο, που οι περισσότεροι συνθέτες μουσικής δωματίου αγνόησαν... Για κάποιους άλλους, αποτέλεσε πρόκληση εξερεύνησης ενός νέου κόσμου δυνατοτήτων και ηχοχρωμάτων και μάλιστα σε ταραγμένες περιόδους του 20ού αιώνα. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της μουσικής βραδιάς που μέσα από τα δύο έγχορδα, συνδέει την κεντροευρωπαϊκή παράδοση με τη δυτική γραφή του Kodaly και τις μελωδίες του Martinu που αψηφούν τη βαρύτητα, με τον άκρως προσωπικό και πρωτοποριακό Σκαλκώτα, προσθέτοντας μια δόση από το ακαταμάχητο γαλλικό ταπεραμέντο του Ravel. Ερμηνεύουν δύο σπουδαίο σολίστες οι: Βασίλης Σούκας στο βιολί και Αστέριος Πούφτης στο βιολοντσέλο.
Την Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις 8.30μμ, στο κτίριο του Ελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας). Τιμή εισιτηρίου: 9 ευρώ.
Για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών (έως 35 άτομα) και κατά σειρά προτεραιότητας νωρίτερα από τη συναυλία, στις 7.30μμ, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στη Συλλογή Ιστορικών Κειμηλίων, από τον επιμελητή της Συλλογής και υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου, Τάσο Σακελαρόπουλο, καθώς και στη Συλλογή Εικόνων από την επιμελήτριά της, Αναστασία Δρανδάκη. Δηλώσεις συμμετοχής στο 210 3671 014, Δευτέρα - Πέμπτη, 10πμ - 2μμ.
Ελληνίδεςσ υνθ έτριεςστον 21ο αιώναΤο Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, που προβάλλει εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια το έργο νεότερων ελλήνων δημιουργών όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, με παραγγελίες και πρώτες εκτελέσεις, παρουσιάζει τη συναυλία «Εαρινές εικόνες». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποκλειστικά έργα ελληνίδων συνθετριών του 21ου αιώνα που ερμηνεύονται για πρώτη φορά. Πρόκειται για τις συνθέσεις Γυναικών Αρχέτυπα της Μαρίας Δαγαλάκη, Tukuu - the Sinking Island της Ασπασίας Νασοπούλου, Spring Equinox της Μαρίας-Χριστίνας Κριθαρά, 9 ήχοι της Εσθήρ Λέμη, Αερικό της Καλλιόπης Τσουπάκη και Ίχνος της Φανής Κοσώνα.
Συμμετέχουν οι σολίστ Στέλλα Τσάνη (βιολί) και Βίκυ Στυλιανού (πιάνο). Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής διευθύνει ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος.
Την Τρίτη 20 Μαρτίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμή εισιτηρίου: 10 και 15 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι).
Αγγελική Τουμπανάκη, «Συνδέσεις»Η παράσταση - πρόταση της Αγγελικής Τουμπανάκη που συζητήθηκε μέσα στο 2017, θα παρουσιαστεί για τρεις Τετάρτες, φιλοξενώντας τρεις σημαντικούς καλλιτέχνες: την εμβληματική τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη, τον ξεχωριστό σολίστα του κλαρίνου Θανάση Βασιλόπουλο και τον σημαντικό συνθέτη και κιθαριστή Νότη Μαυρουδή. Σε μια διαδρομή με τραγούδια - ορόσημα της ελληνικής και διεθνούς δισκογραφίας, με ανοιχτούς ορίζοντες στη διάδραση και την ελευθερία της μουσικής έκφρασης.
Η Αγγελική Τουμπανάκη με τους συνεργάτες της, Βασίλη Κετεντζόγλου στην κιθάρα, Στάθη Άννινο στο πιάνο, Απόστολο Καλτσά στο μπάσο και Ηλία Δουμάνη στα τύμπανα και το γυναικείο πολυφωνικό σχήμα «Terra Voce», δημιουργούν ένα
σύγχρονο, πολυδιάστατο ηχητικό περιβάλλον με φυσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους, λούπες και πολυφωνίες, αυτοσχεδιασμούς και συνθέσεις - συνδέσεις διαφορετικών χωροχρόνων. Την ίδια στιγμή, αναπτύσσεται μια διαδραστική συνύπαρξη του ήχου και της εικόνας, με τον πολυβραβευμένο σκιτσογράφο Soloup, να ιχνογραφεί τις ιστορίες των τραγουδιών σε πραγματικό χρόνο.
Τις Τετάρτες 21, 28 Μαρτίου και τη Μ. Τετάρτη 4 Απριλίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τιμή εισιτηρίου: 16 ευρώ και 13 ευρώ μειωμένο.
Εl Sistema GreeceΜια μοναδική μουσική εμπειρία για 50 παιδιά από τον καταυλισμό προσφύγων του Σκαραμαγκά, μέλη της Sistema Europe Youth Orchestra. Mέσα από μια σημαντική κοινωνική και εκπαιδευτική πρωτοβουλία, το Μέγαρο πρόσφερε τη δυνατότητα σε 50 παιδιά από τον καταυλισμό προσφύγων του Σκαραμαγκά να γνωρίσουν από κοντά τους μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και τον φιλανδό μαέστρο της Μίκο Φρανκ, που είναι πρεσβευτές της UNICEF, καθώς και τους πιανίστες Κάτια Μπουνιατισβίλι και Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των δύο συναυλιών τους στο (7 & 8/3), σε συνεργασία με την Ορχήστρα και το Εl Sistema Greece. Το πρωί της Τετάρτης 7/3, προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία, που ανήκουν στην El Sistema Europe Youth Orchestra, παρακολούθησαν τη δοκιμή του κορυφαίου γαλλικού συνόλου με τους δύο πιανίστες. Μετά το τέλος της πρόβας, ο μαέστρος είχε φιλική συζήτηση με τα παιδιά, τα οποία, ενθουσιασμένα, του έκαναν ερωτήσεις για τα όργανα της ορχήστρας, για μουσικά θέματα αλλά και για το εκκλησιαστικό όργανο. Με τα παιδιά συναντήθηκε και η Κάτια Μπουνιατισβίλι, που απάντησε σε ερωτήσεις τους και φωτογραφήθηκε μαζί τους. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 8/3, 15 μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας επισκέφθηκαν τον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά, στον οποίο φιλοξενούνται τα παιδιά που παρακολούθησαν την πρόβα της Ορχήστρας. Κορίτσια και αγόρια υποδέχτηκαν τους μουσικούς τραγουδώντας στα ελληνικά, υπό τη διδασκαλία της Αντιγόνης Κερεντζή, το γνωστό χορωδιακό «Ντο ρε μι» από το μιούζικαλ «Η μελωδία της ευτυχίας» και παίζοντας νότες στο βιολί. Στη συνέχεια, μέλη της Ορχήστρας –ένα κουιντέτο εγχόρδων και ένα κουαρτέτο πνευστών– παρουσίασαν σε γονείς και παιδιά μια σύντομη συναυλία μουσικής δωματίου με μελωδίες από γνωστά έργα. Ανάμεσά τους, αποσπάσματα από την κοσμαγάπητη «Κάρμεν» του Μπιζέ που ενθουσίασαν τα προσφυγόπουλα, τα οποία άρχισαν να χορεύουν και να χτυπούν τα χέρια ρυθμικά.
Το Μέγαρο Μουσικής θα δώσει συνέχεια σε δράσεις που στέκονται δίπλα στα παιδιά, και ειδικότερα στους πρόσφυγες, γιατί θεωρεί ότι η μουσική είναι ένα αγαθό που ανήκει σε όλους και που όλοι πρέπει να μοιράζονται.