Σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματών σε ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη βρίσκονται σε συνεννόηση για τη λήξη του πολεμου. Αξιωματούχοι από την Σαουδική Αραβία και τους αντάρτες Χούθι είχαν μυστικές συναντήσεις στο γειτονικό Ομάν τους τελευταίους δυο μήνες, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης. Το πρώτο βήμα είναι εκεχειρία που θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν μια συμφωνία ειρήνης.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν τις προηγούμενες προσπάθειες που ξεκίνησαν ανάμεσα στους Χούθι και τους κυβερνητικούς εκπροσώπους το 2016 στο Κουβέιτ. Η Σαουδική Αραβία ηγείται στρατιωτικού συνασπισμού εναντίον των ανταρτών με την προοπτική να εδραιώσει την κυβέρνηση του προέδρου Αμπνταραμού Μανσούρ Χεντί, βομβαρδίζοντας κατοικημένες περιοχές στην Υεμένη και σκοτώνοντας χιλιάδες πολίτες. Παρότι απέσπασαν ορισμένα εδάφη είναι πολύ μακριά από το να καταλάβουν την πρωτεύουσα.
Ο πόλεμος μετράει ήδη τρία χρόνια και έχει ήδη σκοτώσει πάνω 10.000 ανθρώπους, ενώ έχει εκτοπίσει άλλα 2 εκατομμύρια και έχει εξαπλώσει λιμό. Το συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών πρόσφατα ανακοίνωσε ότι 22,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, 3,4 εκατομμύρια παραπάνω σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Πλέον η Υεμένη έχει κατατμηθεί σε διάφορες περιοχές που έχουν η καθεμία τη δική της κυβερνητική δομή, εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες και εξωτερικούς υποστηρικτές. Κάθε μικρό κράτος εν κράτει έχει τις δικές του εξωτερικές διασυνδέσεις και ρόλο στην ευρύτερη περιοχή κάνοντας πιο πολύπλοκο το τοπίο. Παράλληλα, ο αποκαλούμενος «εθνικός στρατός» της Υεμένης, ο οποίος αποτελείται από Σουνίτες Ισλαμιστές, νότιους αποσχιστές και άλλους, έχουν χρησιμοποιήσει τον πόλεμο για πολιτικά ή οικονομικά οφέλη καθώς και για να αποκτήσουν εδάφη. Να σημειώσουμε ότι στην Υεμένη κατοικούν δεκατρείς διαφορετικές φυλές.
Καθώς οι δυναμεις της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν πιθανότητες νίκης, ο πρίγκιπας και υπουργός Άμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι επιθυμεί να δώσει ένα τέλος στις συγκρούσεις. Πρόσφατα ο πρίγκιπας επισκέφθηκε τη Βρετανία όπου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία δήλωσε τις «βαθιές ανησυχίες» της για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. Η Βρετανία έχει προσφέρει εκπαίδευση στο στρατό της Σαουδικής Αραβίας, ενώ παράλληλα είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές όπλων, προκαλώντας την κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης και διαφόρων οργανώσεων που τονίζουν τις ευθύνες της χώρας για τους χιλιάδες νεκρούς της Υεμένης. Ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων είναι και οι ΗΠΑ, που εξάγουν τη μισή παραγωγή όπλων τους στη Μέση Ανατολή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοπιεί ότι η επιδημία χολέρας στην Υεμένη θα ενταθεί τους επόμενους μήνες. Παρότι από το 2016 η εξάπλωση της ασθένειας είχε περιοριστεί, η περίοδος της άνοιξης και του καλοκαιριού στην Υεμένη είναι περίοδος έντονων βροχοπτώσεων, κάτι που σημαίνει ότι οι καιρικές συνθήκες θα οδηγήσουν σε έξαρση της χολέρας. Ενώ τα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία βρίσκονταν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, λόγω του πολέμου βρίσκονται σε όλο και χειρότερη κατάσταση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού αλλά και να ευθύνονται για περισσότερες επιδημίες. Τον προηγούμενο Δεκέμβρη, ο αριθμός των νεκρών από χολέρα ξεπέρασε τους 2.200.

Όλγα Βερελή
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet