Προοδευτικό Φόρουμ, μια συνάντηση εκπροσώπων προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 16 και 17 Μαρτίου.
Στη συνάντηση αυτή μετείχαν ευρωβουλευτές, βουλευτές και εκπρόσωποι των τριών προοδευτικών πολιτικών οικογενειών της Ευρώπης, της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πράσινων, οι οποίες ήδη συνεργάζονται εδώ και δύο χρόνια, με στόχο τη διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, επιδιώκοντας μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατικής λογοδοσίας.
Η πρώτη και ιδρυτική συνάντηση των δυνάμεων αυτών, που ήδη είχαν συγκροτήσει προηγουμένως ένα χώρο διαλόγου και κοινής δράσης, πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 στη Μασσαλία, όπου και προσδιορίστηκε ως τόπος πραγματοποίησης του δεύτερου Ευρωπαϊκού Φόρουμ η Ισπανία, το φθινόπωρο του 2018.
Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων προσκλήθηκαν στην Αθήνα Αριστεροί, Σοσιαλιστές και Πράσινοι με στόχο την προώθηση του επίκαιρου διαλόγου για την απόκρουση του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού και την αντιμετώπιση της ανάδυσης εθνικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Στο Φόρουμ της Αθήνας πήραν μέρος η Σκα Κέλλερ, συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων στην Ευρωβουλή, η Άννα Μαρία Γκόμες, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας, ο Χάινς Μπίρμπαουμ, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της Ντι Λίνκε Γερμανίας, ο Γκεόργκι Πιρίνσκι, ευρωβουλευτής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Γκιγιόμ Μπαλάς, ευρωβουλευτής από τη Γαλλία της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Εόιν Ο΄ Μπρόιν, βουλευτής του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, ο Μάρκο Ρεβέλι, εκπρόσωπος του ιταλικού κόμματος Άλλη Ευρώπη, Ο Λουίς Καπρούμπι, στέλεχος της Πρωτοβουλίας για την Καταλονία–Πράσινοι, η Αριάν Φοντενέλ, από το Ινστιτούτο Εμίλ Βαντερβέλντε του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βελγίου και ο Βέντραν Χόρβατ, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Οικολογίας της Κροατίας.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας, ο Γιάννης Τσιρώνης, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Δ. Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο Κ. Δουζίνας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργός, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρώην υπουργός, ο Γιάννης Μυλόπουλος, καθηγητής του ΑΠΘ, ο Μενέλαος Γκίβαλος, καθηγητής του ΕΚΠΑ, ο Π. Ρήγας γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Γ. Μπουρνούς, υπεύθυνος ευρωπαϊκών και διεθνών υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ενότητες θεμάτων που απασχόλησαν τη συνάντηση, ήταν τέσσερις: «Μετά τα μνημόνια: Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα», «Ιδέες σε δράση για την αλλαγή της Ευρώπης, «Οι πυλώνες της νέας Ευρώπης» και «Προοδευτική συμμαχία για μια άλλη Ευρώπη».
Οι εργασίες του διημέρου έκλεισαν με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet