Καθημερινά, βομβαρδιζόμαστε από βουλευτές και στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων με την επιστροφή στην κανονικότητα. Πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να γυρίσουμε στην κανονικότητα. Το τι σημαίνει αυτό το περιέγραψε με σαφήνεια στις 2 του Μάρτη, μέσω του διαδικτύου, η Άννα Ασημακοπούλου: «Με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, θα σπάσουμε τα άβατα, θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου, θα χτίσουμε φυλακές υψηλής ασφαλείας, θα ενισχύσουμε τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ και θα αλλάξουμε τον νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο». Αυτός φαίνεται είναι ο καημός του Έλληνα, λέω. Κλείνει, όμως, με ένα «αξίζουμε καλύτερα», και μπερδεύομαι. Τι να εννοεί άραγε; Πως όταν θα γίνουν αυτά θα είμαστε καλύτερα; Ή αξίζουμε κάτι καλύτερο και άρα αλάργα από αυτά; Όσο σκέφτομαι την προηγούμενη «κανονικότητα» που μας προτείνουν, σε όποιοδήποτε θέμα, το δεύτερο κερδίζει. Αλάργα, μακριά από την κανονικότητά τους. Δεν έχω βρει ένα θέμα που να έχουν στο ελάχιστο δίκιο. Θα πει κανείς εσένα σου αρέσει ή σημερινή πραγματικότητα; Σε πολλά, όχι. Τουλάχιστον, όμως, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε την κανονικότητα για τους πολλούς και να κλείσουμε το δρόμο στη δική τους, που αφορά τον εαυτό τους και τους λίγους.

Πρόστιμα «κανονικότητας»

Όλ’ αυτά ήρθαν στο μυαλό μου, όταν συγκέντρωνα στοιχεία για το σημερινό μου «πόνημα», που αφορά το πρόβλημα της διαχείρισης και επεξεργασίας λυμάτων. Αφορμή γι’ αυτό, τα πρόστιμα που δέχεται η χώρα μας από την ΕΕ για τους ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεκτης Διάθεσης Αποβλήτων). Αντί να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση και να πάμε σε ΧΥΤΑ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) και σε ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), εμείς, χωρίς να κάνουμε καμία προσπάθεια, κλείναμε τους ΧΑΔΑ, για να μην πέφτουν τα πρόστιμα και στο τέλος τα σκουπίδια πήγαιναν ανεξέλεγκτα στη φύση. Νομίζαμε ότι είμαστε πονηροί, έλα, όμως, που οι άλλοι δεν είναι «κουτόφραγκοι» και συνέχιζαν να μας ρίχνουν τα πρόστιμα, γιατί δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε τι κάναμε τα απορρίμματα! Αντίστοιχα προβλήματα έχουμε και με τα υγρά λύματα. Πρόστιμα εδώ δύο ειδών. Πρόστιμα για την μη υλοποίηση ΚΕΛ (Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων), αλλά και εκεί που έχουν υλοποιηθεί για τη μη σύνδεση των ιδιωτών με τα δίκτυα αποχέτευσης.
Η χώρα με βάση την οδηγία 91271/ΕΟΚ του 1991 είχε δεσμευτεί ότι μέχρι το 2005 θα είχε ολοκληρώσει την υλοποίηση ΚΕΛ για όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις πάνω από δύο χιλιάδες κατοίκους. Η «κανονικότητα», όμως, δεν τα κατάφερε! Για να μην αδικήσω, η αλήθεια είναι ότι οι απαιτήσεις και οι ανάγκες και για άλλα έργα, π.χ., οδοποιίας ήταν μεγαλύτερες από τα χρήματα του Β΄ ΚΠΣ. Απαιτήσεις και ανάγκες που η «κανονικότητά» τους είχε μεριμνήσει με συνεχείς παρατάσεις και διάφορα άλλα τεχνάσματα να ανεβάζουν τα κόστη τρεις φορές πάνω από τα αντίστοιχα των κουτόφραγκων. Έτσι λοιπόν από παράταση σε παράταση και από τέχνασμα σε τέχνασμα, όλο και πίσω οι δεσμεύσεις μας και όλο νέα πρόστιμα που στερούνταν οι έλληνες πολίτες από τα προγράμματα στήριξης ή από τα Δημόσια Προγράμματα Επενδύσεων.
Παράδειγμα το ΚΕΛ του Θριάσιου Πεδίου. Είχαμε ως χώρα δεσμευτεί ότι θα ήταν έτοιμο το 1998. Το 2004 καταδικαστηκάμε σε πρόστιμο και πήραμε παράταση ως το 2009 και στη συνέχεια έως το 2012. Έπειτα εμφανίστηκε το νέο πρόβλημα της μη σύνδεσης των ιδιωτών λόγω οικονομικής ανέχειας. Για να αποφευχθούν τα πρόστιμα, η ΕΥΔΑΠ αρχές του 2016 ανακοίνωσε ότι διαθέτει για τη συνολική δαπάνη σύνδεσης στο δίκτυο αποχέτευσης το ποσό των 2.500 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για όλες τις εργασίες εντός του ακινήτου, για την προσαρμογή του εσωτερικού δικτύου, καθώς και το κόστος της σύνδεσης που έχει καταλογιστεί από τον δήμο. Η δυνατότητα αποπληρωμής του παραπάνω ποσού καθορίζεται κατ’ ανώτατο σε περίοδο 72 μηνών (6 χρόνια), ενώ εφόσον τα νοικοκυριά συνδεθούν στο αποχετευτικό δίκτυο θα έχουν απαλλαγή από τα τέλη αποχέτευσης δύο χρόνια.

Υφιστάμενη κατάσταση, μελλοντικοί σχεδιασμοί

Η κατάσταση στην Αττική όπου κατοικεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της χώρας έχει ω εξής. Στην περιοχή της Αθήνας λειτουργούν δύο ΚΕΛ.
• Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Μεταμόρφωσης που λειτουργεί από το 1986 και εξυπηρετεί Δήμους και Κοινότητες που στερούνται αποχετευτικού δικτύου. Έτσι απαλείφθηκαν οι ανεξέλεγκτες εκκενώσεις λυμάτων, κυρίως σε ρέματα, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος. Μετά την επεξεργασία, το ρυπαντικό φορτίο του νερού είναι απαλλαγμένο σε ποσοστά 90-95%, των ρύπων.
• Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, το οποίο λειτουργεί από το 1994 και ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση (προεπεξεργασίας) το 2004. Η δεύτερη (πρωτοβάθμια επεξεργασία) το 2004 και η Τρίτη (προχωρημένη δευτεροβάθμια βιολογική επεξεργασία με απομάκρυνση αζώτου, επεξεργασία ιλύος και συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας) το 2007. Το οργανικό φορτίο των λυμάτων είναι μειωμένο κατά 93% ενώ του αζώτου κατά 80%.

Στην υπόλοιπη Αττική

Στη Δυτική Αττική το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριάσιου Πεδίου του οποίου το ρυπαντικό φορτίο είναι μειωμένο πάνω από 95%. Στην Ανατολική Αττική τώρα εκκρεμούν δέκα ΚΕΛ. Μέχρι τώρα τα λύματα, όσα συγκεντρώνονται σε στεγανούς βόθρους και δεν διαχέονται στο περιβάλλον, μεταφέρονται στη Μεταμόρφωση. Έτσι λοιπόν έχουν στηθεί ολόκληρες επιχειρήσεις βυτιοφόρων. Περί τους 150.000 βόθρους υπολογίζεται ότι εξυπηρετούνται από τα βυτιοφόρα. Είναι φανερό πως από τα συμφέροντα που υπάρχουν η εκκρεμότητα των ΚΕΛ αν δεν υπάρξει αποφασιστικότητα θα συνεχιστεί. Μέχρι τώρα τα πρόστιμα γι’ αυτές τις καθυστερήσεις ανέρχονται σε δέκα εκατομμύρια και έπεται συνέχεια. Επίσης παράλληλα με τα πρόστιμα συνεχίζεται και η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Αναλυτικά τώρα. Το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας έχει προχωρήσει αρκετά, περίπου 90% η κατασκευή του ΚΕΛ και 70% των δικτύων.
• Το ΚΕΛ Μαρκόπουλου έχει τεθεί σε λειτουργία από το 2014 αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ο αρχικός σχεδιασμός. Το 2015 εγκρίθηκαν 29 εκατομμύρια ευρώ για να αναβαθμιστεί και να καλύψει τις γύρω περιοχές.
• Το ΚΕΛ Ραφήνας-Αρτέμιδας με καθυστέρηση 17 ετών μόλις τώρα ξεκαθαρίστηκε ότι θα γίνει στη θέση Πλατύ χωράφι. Εντάσσεται στα μεγάλα έργα και θα πρέπει να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εγκριθεί η χρηματοδότηση.
• Το ΚΕΛ Κερατέας έχει τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 1994.
Το ΚΕΛ Λαυρίου έχει τεθεί σε λειτουργία το 1995 και εξυπηρετεί και την γύρω περιοχή.
• Το ΚΕΛ Δήμου Μαραθώνα θα εγκατασταθεί στη Λούτσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.
• Το ΚΕΛ Παλλήνης-Γέρακα αναμένεται να δημοπρατηθεί το καλοκαίρι και προβλέπεται σύνδεση με την Ψυττάλεια 80 χιλιόμετρα μακριά όσο το δίκτυό του!!!
Τα ΚΕΛ Ωρωπού και Καλάμου στο μεν πρώτο δεν υπάρχουν μελέτες στο δε δεύτερο δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμα οι πόροι καθώς η περιοχή δεν ανήκει στους επιλεγμένους προς χρηματοδότηση οικισμούς.
• Το ΚΕΛ Σαρωνικού που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν και πως θα γίνει. Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είκοσι πέντε και πλέον εκατομμύρια τα πρόστιμα ενώ η σημερινή κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου να τα δρομολογήσει ώστε να ολοκληρωθούν την επόμενη πενταετία. Τώρα όσον αφορά τις μικρότερες των 2.000 κατοίκων περιοχές ούτε λόγος. Προτεραιότητα πάντως θα έχουν οι τουριστικές περιοχές.
Από το τρέχων πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν δεσμευτεί 920 εκατομμύρια ενώ το κόστος ολοκλήρωσης ανέρχεται πάνω από 1 δισεκατομμύριο. Το υπολοιπόμενο ποσό θα καλυφθεί από ίδιους πόρους.
Είκοσι χρόνια πίσω βρίσκεται η «κανονικότητά» τους στον τομέα διαχείρισης και επεξεργασίας των λυμάτων το ίδιο στον τομέα διαχείρισης και επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων. Ευχαριστούμε δεν θέλουμε άλλη τέτοια κανονικότητα.


Πέτρος Ζούνης
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet