xatzopoulos

Του Ορέστη Αθανασίου

Σε μείζον πολιτικό γεγονός, που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς και αντιπαραθέσεις εντός και εκτός κυβέρνησης, εξελίχθηκε το συμβάν της εισβολής του οπλοφορούντος Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας την περασμένη Κυριακή. Σφοδρές επιθέσεις δέχθηκε η κυβέρνηση για την απόφασή της να διακόψει μέχρι νεωτέρας το πρωτάθλημα με αποκορύφωμα τους διαλόγους του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη με τους βουλευτές-οπαδούς Γ. Λαζαρίδη και Αρ. Φωκά, την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή.

Μάλιστα στον Σκάι προβλήθηκε ήδη δημοσκόπηση στην οποία τεκμαίρεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μισή μονάδα λόγω της απόφασης για διακοπή του πρωταθλήματος. Στην προκειμένη περίπτωση, οι υπεύθυνοι του σταθμού και της εταιρείας που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση έβαλαν γκολ από τα αποδυτήρια. Όπως ειπώθηκε κατά την παρουσίαση της έρευνας στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού, «το θέμα Σαββίδη που μετρήθηκε ξώφαλτσα», δηλαδή είχαν αρχίσει οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τις ερωτήσεις που είχαν σχεδιαστεί για τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, και μετά την Κυριακή κατέγραψαν στις αυθόρμητες απαντήσεις την αντίδραση των ερωτώμενων στα γεγονότα της Τούμπας. Αν μέσα σε διάστημα δύο το πολύ ημερών καταγράφεται πτώση μισής μονάδας τότε πρέπει να έχει ήδη πέσει η κυβέρνηση και να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι.
Τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις έχουν αξία μόνο για όσους εξισώνουν την πολιτική με την επικοινωνιακή διαχείριση. Το ζήτημα όμως με το ποδόσφαιρο δεν είναι επικοινωνιακό. Η απόφαση της κυβέρνησης μπορεί να φαίνεται από πολλές απόψεις πως ήταν επιβεβλημένη, ως ενδεικτική της πρόθεσης να μη γίνονται πλέον ανεκτές εμπρηστικές συμπεριφορές στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά έχει και προβληματικά σημεία. Το πρώτο αφορά αυτή καθαυτή την απόφαση. Με τη διακοπή του πρωταθλήματος δίνεται η εντύπωση πως είτε διώκεται ο ΠΑΟΚ «τη στιγμή που «πήρε κεφάλι στο πρωτάθλημα»» όπως είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αρ. Φωκάς είτε πως «διώκεται από το αθηνοκεντρικό σύστημα που προσπαθεί να τον πλήξει βάναυσα» όπως είπε ο Γ. Λαζαρίδης των ΑΝΕΛ. Οι δύο βουλευτές, αλλά όχι μόνο αυτοί, ισχυρίζονται πως η διακοπή ευνοεί τους αντιπάλους του ΠΑΟΚ και κυρίως τον Ολυμπιακό. «Μέχρι τώρα η συγκεκριμένη ομάδα έπαιρνε τους αγώνες και αυτό το έχουμε ζήσει όλοι οι Μακεδόνες στο πετσί μας» είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. Είναι προφανές πως με αυτήν την επιχειρηματολογία επιχειρείται να ταυτιστούν η ομάδα και οι οπαδοί της με το πρόσωπο και τις πράξεις του ιδιοκτήτη, επιχείρημα που έχει χρησιμοποιηθεί και από τον Μαρινάκη, όταν κατηγορήθηκε για εμπλοκή σε υποθέσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με το ποδόσφαιρο.

Δύο προβληματικά σημεία στην κυβερνητική απόφαση

Οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ έχουν κάθε λόγο να χρησιμοποιούν τις ομάδες ως ασπίδα όταν κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για αυτά που διέπραξαν. Η απόφαση για τη διακοπή δεν εξυπηρετεί αυτόν τον αναγκαίο διαχωρισμό. Επιπλέον, όπως παρατήρησε σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» ο Ν. Φίλης, η διακοπή του πρωταθλήματος «μοιάζει να κατανέμει αδιακρίτως την ευθύνη σε όλες τις ομάδες και να δημιουργεί συνθήκες διάλυσης, μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία, να διασωθούν οι «νονοί» του ποδοσφαίρου». Πολύ περισσότερο, θα προσθέσουμε εμείς, που δεν είναι ένα μέτρο που από μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε λύση. Η διακοπή δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, κάποια στιγμή το πρωτάθλημα θα συνεχιστεί. Ήδη ο Γ. Βασιλειάδης εκτίμησε πως θα αρχίσει το Πάσχα. Η απόφαση για διακοπή δεν εγγυάται πως μέχρι τότε η κατάσταση θα έχει αλλάξει, πως ιδιοκτήτες, μεγαλοπαράγοντες και θερμόαιμοι οπαδοί θα συμπεριφέρονται διαφορετικά.
Το δεύτερο προβληματικό σημείο είναι πως με τη διακοπή του πρωταθλήματος η κυβέρνηση έμπλεξε ξανά με τη FIFA και την UEFA, που τόσο την είχαν ταλαιπωρήσει στην προηγούμενη προσπάθεια να βάλει κάποιους κανόνες στο ποδόσφαιρο. Αντί να επιβραβεύεται η ελληνική πολιτεία για την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβασή της στο θέμα Σαββίδη, τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την απειλή ενός νέου Grexit, ποδοσφαιρικού αυτή τη φορά. Μια συζήτηση που μας απομακρύνει από το επίδικο ζήτημα και αυξάνει την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από συγκεκριμένες πλευρές. Ο αποκλεισμός των ελληνικών συλλόγων και της Εθνικής Ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι μόνο θέμα απώλειας πρεστίζ και πλήγμα στην περηφάνεια των φιλάθλων. Είναι πρωτίστως μια μεγάλη οικονομική ζημιά από χαμένα τηλεοπτικά δικαιώματα, τον τζόγο και τις εισπράξεις των αγώνων. Ο τζίρος από αυτές τις δραστηριότητες είναι που προκαλεί το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

Τρία μέτρα - προϋποθέσεις

Τέλος, μέχρι στιγμής όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την επιβολή αυστηρότερων μέτρων αστυνόμευσης και όχι σε θεσμικές αλλαγές. Οι δύο από τις τρεις προϋποθέσεις στις οποίες έθεσε ο Γ. Βασιλειάδης δεν ξεφεύγουν από αυτή τη λογική. Αναφερόμαστε στην αλλαγή του πειθαρχικού κώδικα, ώστε να προβλέπονται ποινές για «αιχμηρές δηλώσεις παραγόντων», και στην αφαίρεση της άδειας και ποινή υποβιβασμού σε περίπτωση που μια ομάδα μέσα σε μια χρονιά εμπλακεί σε επεισόδια μεγάλης έκτασης. Ο υφυπουργός Αθλητισμού πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μεμονωμένα περιστατικά, όπως τραυματισμός παικτών ή προπονητών από ρίψη αντικειμένων δεν θα τιμωρούνται με υποβιβασμό. Η τρίτη προϋπόθεση κινείται σε μια κατεύθυνση που δεν οδηγεί πουθενά: προβλέπει διεξαγωγή αγώνων χωρίς αστυνομική παρουσία. «Από την πόρτα του γηπέδου και μέσα την αποκλειστική ευθύνη θα την έχουν οι ΠΑΕ» δηλώνει ο υφυπουργός Αθλητισμού. Δηλαδή οι ιδιωτικοί στρατοί των προέδρων των ΠΑΕ που είναι οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων. Θυμηθείτε το ραντεβού θανάτου των οργανωμένων οπαδών Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού πριν από έναν αγώνα βόλεϊ γυναικών στην Παιανία πριν μερικά χρόνια.
Ο Γ. Βασιλειάδης παρουσίασε αρχικά τα τρία αυτά μέτρα ως προϋποθέσεις για να ξαναρχίσει το Πρωτάθλημα και κατόπιν ζήτησε γραπτή δέσμευση των ομάδων πως τα αποδέχονται ώστε να εφαρμοστούν τον Σεπτέμβριο. Για το σκοπό αυτό μάλιστα πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους των «μικρών» της Super League. Μακάρι να διαψευστούμε αλλά θεωρούμε πως πρόκειται για μια ατελέσφορη διαδικασία από την οποία δεν πρόκειται να προκύψει καμιά ουσιαστική αλλαγή. Θα είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet