Νέες ρυθμίσεις για την έν ταξημεταναστών - προσφύγων
Με καθυστέρηση δυόμισι και πλέον ετών η πολιτεία φαίνεται πως αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι το προσφυγικό κύμα δεν είναι μια προσωρινή πίεση, που μπορεί να αντιμετωπιστεί κυρίως με αποτρεπτικές συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας ή με μέτρα επείγουσας ανάγκης, τα οποία προκαλούν είτε ασφυκτικές καταστάσεις στα νησιά υποδοχής, είτε προβληματικές συνθήκες σε μαζικούς καταυλισμούς.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η κεντρική διοίκηση αναλαμβάνει την υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν την εκπαίδευση και την εργασία των προσφύγων, ενώ στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης ανατίθενται μέτρα στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης και κάλυψης πολιτιστικών αναγκών, καθώς στον τομέα αυτόν υπάρχουν ιδιαίτερες ανάγκες λόγω πολιτισμικής ποικιλότητας.
Ήδη προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης του δικαιώματος στην εργασία, πέραν του ότι ο ΟΑΕΔ αποφάσισε την εγγραφή στα μητρώα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο, των μεταναστών και όσων εν γένει στερούνται μόνιμης κατοικίας, έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα εργασίας και επιμόρφωσης για πρόσφυγες 16-24 ετών.
Στην εκπαίδευση, εκτός από τα προγράμματα προενταξιακών τάξεων που ισχύουν, εφαρμόζεται φέτος και πρόγραμμα για τα παιδιά άνω των 15 ετών, καθώς και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για ενήλικες. Απομένει, όμως, να βρεθεί λύση για την αναγνώριση των προσφύγων φοιτητών και την ένταξή τους σε αντίστοιχα τμήματα.
Για τη στέγαση εκτός μαζικών δομών, όπου ήδη υπάρχει έλλειψη θέσεων και προβλήματα για όσους θα λάβουν άσυλο (δεν θα καλύπτονται πια από τα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας) σχεδιάζεται πρόγραμμα στέγασης διάρκειας 6 μηνών, με την πρόβλεψη ότι, με τη συμβολή κι άλλων προγραμμάτων στήριξης, οι υπό ένταξη πρόσφυγες θα μπορούν να σταθούν μόνοι στα πόδια τους. Αν αυτό δεν επιβεβαιωθεί, εναλλακτική λύση είναι η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας (κεντρικά και κατά δήμους).
Σημαντικό ρόλο στις νέες ρυθμίσεις έχουν και οι αλλαγές στη διαδικασία απόδοσης της ιθαγένειας, με στόχο την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων και της ανισότιμης αντιμετώπισης που παρατηρούνται σήμερα.