Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

Γλυκερία,
“Ω γλυκύ μου έαρ”

«Ω γλυκύ μου έαρ», αυτό το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της, που αποτελεί το πιο συγκλονιστικό θέμα όλων των Ύμνων της Εβδομάδας των Παθών, θα ερμηνεύσει η Γλυκερία. Επίσης, μέσα σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα θα ερμηνεύσει Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας θρηνητικού χαρακτήρα, βυζαντινούς ύμνους και εγκώμια για τα Θεία και τα ανθρώπινα πάθη, καθώς και επιλεγμένα τραγούδια από την ελληνική παράδοση (Τζιβαέρι, Στο ‘πα και στο ξαναλέω,) που στοχεύουν στην ανθρώπινη ψυχή.
Την αυθεντική ερμηνεύτρια θα συνοδεύσει πολυμελής ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς με παραδοσιακά όργανα.
Την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 9μμ, στην αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8). Τιμή εισιτηρίου: από 12 ευρώ.

 

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δίπτυχο

Και ενώ το ευρύ κοινό τον γνωρίζει ως ερμηνευτή και τραγουδοποιό, ο πολυτάλαντος Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι συγχρόνως ένας εμπνευσμένος συνθέτης με εξαιρετικό και διακεκριμένο έργο. Το κοινό, λοιπόν, θα έχει τη χαρά να τον απολαύσει σε μια παράσταση έκπληξη καθώς θα ξεδιπλώνει και τις δύο πτυχές της δημιουργικής του πορείας. Στο πρώτο μέρος θα ακουστεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η μουσική του για τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, για γυναικεία και ανδρική φωνή, ηθοποιό, δύο όμποε, κρουστά, γυναικεία χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων (Bραβείο μουσικής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου 2009-2011, Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης - St Petersburg State Hermitage Symphony Orchestra, 2012). Στις Βάκχες, τους ρόλους του ηθοποιού, του κρουστού και του τραγουδιστή κρατά ο ίδιος ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ενώ τα μέρη της Κορυφαίας αποδίδει η σοπράνο Αγάπη Παπαμήτσου. Τα μέρη για σόλο όμποε ερμηνεύουν ο Γιάννης Οικονόμου και ο Γιάννης Τσελίκας. Μαζί τους, η Γυναικεία Χορωδία Opus Femina ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων (διεύθυνση χορωδίας: Φάλια Παπαγιαννοπούλου) και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τον μαέστρο Γιώργο Κουντούρη. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης για τις Βάκχες σημειώνει :«Η μουσική γράφτηκε την άνοιξη του 2011 για την παράσταση του σκηνοθέτη όπερας Paolo Baiocco στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Το 2012 μετέγραψα το έργο στη σημερινή του σύνθεση οργάνων και φωνών, για να παρουσιαστεί στην Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης. Το επεξεργάστηκα ξανά πρόσφατα, μετά από την πρόσκληση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και έτσι παρουσιάζεται σήμερα πιο ολοκληρωμένο, σαν ένα ιδιόμορφο ορατόριο. Παλαιότερα, το 1989, με το μονόλογο του Διονύσου, πέρασα τις εισαγωγικές εξετάσεις της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Με τον ίδιο ρόλο, τρία χρόνια αργότερα, έδωσα τις πτυχιακές μου εξετάσεις. Πάντα στην ίδια μετάφραση, του Γιώργου Χειμωνά, που αποτελεί έργο από μόνη της. Ζω λοιπόν με τον Διόνυσο και τις Βάκχες του, περιστασιακά αλλά έντονα, περίπου τριάντα χρόνια.»
Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στο τραγούδι, τέχνη ιερή όσο και παρεξηγημένη. Τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του Αλκίνοου Ιωαννίδη παρουσιάζονται μέσα από μια νέα ενορχηστρωτική προσέγγιση για κιθάρα, φωνή, γυναικεία χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων. Ο ίδιος βρίσκεται επί σκηνής σαν μουσικός και τραγουδιστής.
Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 8μμ,  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Tιμή εισιτηρίου: από 12 έως 45 ευρώ, 9 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι).

 

Ρεσιτάλ πιάνου της αταλίας Μιχαηλίδου

To αφιέρωμα στο γαλλικό πιάνο συνεχίζεται με μια ελληνίδα ερμηνεύτρια που ειδικεύεται στην ερμηνεία έργων γάλλων μουσουργών. Ο λόγος για τη Ναταλία Μιχαηλίδου, μια σολίστ με διεθνή καλλιτεχνική πορεία και συνεργασίες με σύγχρονους συνθέτες, έλληνες και ξένους, δημιουργίες των οποίων έχει παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.
Για το πρόγραμμά του ρεσιτάλ της, η Ναταλία Μιχαηλίδου επέλεξε έργα Claude Debussy –από το θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια–, Maurice Ravel, Albert Roussel και Gabriel Fauré. Το ρεσιτάλ εντάσσεται στον κύκλο Vive la France!, ο οποίος πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 111 χρόνων από την ίδρυσή του. Την Τετάρτη 28 Μαρτίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμή εισιτηρίου: 10 και 15 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι).

 

Η Μελίνα Τανάγρη τραγουδάει Barbara

«Γράμμα στην Barbara», η ελληνίδα τραγουδοποιός στήνει μια σκηνική σύνθεση για φωνή, πιάνο και σαξόφωνο, παρουσιάζοντας τραγούδια της σπουδαίας γαλλίδας τραγουδίστριας Barbara και κείμενα από το έργο της. Επιπλέον, προσθέτει τους μουσικούς και κειμενικούς συνειρμούς που την συνδέουν με το έργο της εμβληματικής περσόνας του γαλλικού τραγουδιού. Για να εισχωρήσει στον κλειστό κόσμο της μυστηριώδους γαλλίδας τραγουδοποιού των 70’s και των 80’s, η Μελίνα Τανάγρη παρουσιάζει εμβληματικά τραγούδια της: Dis quand reviendras tu, Une petite cantate, l aigle noir, Ma maison, Le mal de vivre, Nantes, Ma solitude, Marienbad, Chapeau bas κ.ά
Όπως αναφέρει η ίδια η καλλιτέχνης: «Με αυτές τις μικρές σκοτεινές αλλά και συγχρόνως κατάφωτες ιστορίες, στήνεται μια μουσική παράσταση και γράφεται ένα σκηνικό υστερόγραφο σε ένα γράμμα που ταχυδρομήθηκε πριν 35 χρόνια και φέτος φτάνει επιτέλους στον παραλήπτη του.»
Μαζί της οι μουσικοί: πιάνο: Ευαγγελία Μαυρίδου , σαξόφωνο: Samuel Marlieri (D ‘ Addario endorsed Artist).
Παρασκευή 30, Σάββατο 31 Μαρτίου & Κυριακή 1 Απριλίου, στις 9μμ, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, Αμεα, άνω των 65).

 

«Ο μαγικός αυλός» του Μότσαρτ

Η πολυταξιδεμένη παραγωγή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου, στην οποία το animation συνομιλεί με το ζωντανό θέαμα, θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Ζωής Τσόκανου και Γιώργου Μπαλατσινού.
Σε σκηνοθεσία του Μπάρι Κόσκι, καλλιτεχνικού διευθυντή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου και της Σούζαν Αντράντε, της βρετανικής θεατρικής ομάδας 1927, έχει μαγέψει εκατοντάδες χιλιάδες θεατές σε όλο τον κόσμο. Ο Μαγικός αυλός είναι η πρώτη όπερα του Μότσαρτ για ευρύ κοινό. Με το έργο αυτό, ο κορυφαίος συνθέτης επιθυμούσε να γοητεύσει τους πολλούς, αλλά και να προσφέρει βαθύτερο επίπεδο ανάγνωσης στους πιο καλλιεργημένους. Ο λόγος για τον οποίο η όπερα αυτή εξακολουθεί να προσελκύει ταυτόχρονα τόσο τους ελάχιστα μυημένους στο είδος και κυρίως τα παιδιά όσο και τους ειδήμονες, είναι η πολυδιάστατη φύση της.
Στη διανομή συμμετέχουν νεότεροι και καταξιωμένοι μονωδοί, όπως οι Πέτρος Μαγουλάς, Δημήτρης Κασιούμης, Σάσα Εμανουέλ Κράμερ, Βασίλης Καβάγιας, Μαρία Παλάσκα, Χρύσα Μαλιαμάνη, Τίμος Σιρλαντζής, Μάριος Σαραντίδης κ.ά. Το ρόλο της Βασίλισσας της Νύχτας –έναν από τους απαιτητικότερους του ρεπερτορίου της υψιφώνου– θα ερμηνεύσουν, η Χριστίνα Πουλίτση, η ελληνίδα σοπράνο που έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες παραστάσεις της παραγωγής αυτής σε όλο τον κόσμο, η Βασιλική Καραγιάννη και η Δήμητρα Κωτίδου.
Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.
Στις 31 Μαρτίου & 1, 11, 13, 14, 15, 18, 20, 22, 25, 27, 29 Απριλίου, στις, 7.30μμ, (τις Κυριακές στις 6.30μμ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τιμή εισιτηρίου: από 15 έως 80 ευρώ, 12 ευρώ (φοιτητικό, παιδικό), 10 ευρώ (περιορισμένης ορατότητας).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet