Ελλάδα: Αγώνας διάρκειας και αντοχήςΤρεις εβδομάδες πυκνών και έντονων συζητήσεων, τρεις συνεδριάσεις, που συνοδεύτηκαν με τελεσίγραφα και απειλές, κατέληξαν τελικά στο Γιούρογκρουπ της 20ης Φεβρουαρίου, για να υπογράψουν 19 υπουργοί Οικονομικών ένα κείμενο συμφωνίας. Οι υποχωρήσεις της Ελλάδας και οι αρνήσεις που πρόβαλε η Γερμανία στις 19 Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι οι θέσεις της κάθε πλευράς είναι μπλοκαρισμένες, αναφέρει η γαλλική «Λα Τριμπιούν».
Το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, όπως ήταν αναμενόμενο, απασχόλησε ευρύτατα τα μίντια, ειδικούς αναλυτές και πολιτικούς. Τα σχόλια ήταν «αλληλoσυγκρουόμενα», έγραψε στο μπλογκ του ο Ζακ Σαπίρ (γνωστός από τα κείμενά του στην εφημερίδα μας) και συνεχίζει: «Για να καταλάβουμε αυτή τη συμφωνία και για να την αναλύσουμε, θα πρέπει να δούμε το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο σήμερα. Και ακόμα να δούμε τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η συμφωνία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η συμφωνία αυτή είχε σαν στόχο της να αποφευχθεί άμεσα μια κρίση, αναφέρει ο Ζ. Σαπίρ. «Μια κρίση σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης θα προκαλούσε χάος» επισημαίνει. Επιπλέον, αυτή τη συμφωνία θα πρέπει να τη δούμε πολύ προσεκτικά, γιατί, όπως αναφέρει και ο Πολ Γκρούγκμαν, εκ των πραγμάτων η Ελλάδα κέρδισε αρκετά πράγματα.
• Η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα υπερβολικό, 3% για το 2015.
• Η συμφωνία τετράμηνης διάρκειας χαρακτηρίζεται αποκλειστικά σαν μεταβατική για μια νέα συμφωνία, που μένει να τη δούμε.
• Η τρόικα δεν υπάρχει σαν θεσμός, ακόμα και αν οι θεσμοί που τη συνέθεταν υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι μια ομάδα ανθρώπων με τα μαύρα κουστούμια που πήγαιναν στην Ελλάδα για να υπαγορεύσουν τους όρους υποταγής στην Αθήνα, τελείωσε το έργο της.
• Στο εξής η Ελλάδα θα καθορίζει την ημερησία διάταξη των μεταρρυθμίσεών της και βεβαίως μπορούν να λένε την άποψή τους οι εταίροι μετά.
Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για την ελληνική κυβέρνηση, γιατί κατάφερε να σπάσει την ομοφωνία του Γιούρογκρουπ και υποχρέωσε την Γερμανία να αποκαλύψει τα σχέδιά της.
Η Ελλάδα, όμως, υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει προς το παρόν το χρέος της. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν όχι μόνο αναλυτές της αριστεράς, αλλά και τα μίντια που δεν λειτουργούν σαν γραφεία Τύπου των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Άλλαξε την ατζένταΗ γαλλική «Λα Τριμπιούν» σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδίωξε –και πέτυχε– ν’ αλλάξει την ατζέντα σε σχέση με τις απαιτήσεις της τρόικας στο προηγούμενο πρόγραμμα. Αυτές δεν υπάρχουν πια και είναι σημαντικό σημείο». Ωστόσο, «η τρόικα που βαφτίστηκε θεσμοί παραμένει ακόμα, έστω κι αν θα κάνει τον έλεγχο εκ των υστέρων». Η εφημερίδα αναφέρεται ιδιαίτερα στη λίστα των μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη μάχη κατά της διαφθοράς, την αναδιάρθρωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.
Η Ελλάδα στην κόψη του ξυραφιούΑπό την πλευρά της, η εφημερίδα «Λε Μοντ» βλέπει στα μέτρα αυτά τη συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος και την «αναδίπλωση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» (βλέπε διπλανή στήλη). Παρόμοια δημοσιεύματα βρίσκει κανείς σχεδόν σε όλα τα μίντια. Όμως «κατάπληξη προκαλεί η κριτική που ασκείται από τ’ αριστερά στη συμφωνία που κατέληξε η Ελλάδα με το Γιούρογκρουπ», αναφέρει το γαλλικό περιοδικό «Politis» στις 23 Φεβρουαρίου και συνεχίζει: «Σύμφωνα με τις κριτικές αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδιπλώθηκε». Ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός: «Ο Αλέξης Τσίπρας, μια παρτίδα πόκερ με τους Ευρωπαίους… και οι νεκροθάφτες». Αν δούμε, όμως, από κοντά τα πράγματα, συνεχίζει το περιοδικό «Politis», «ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει απλά χρόνο, για να έχει την ευκαιρία να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τις πολιτικές του θέσεις. Βέβαια, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε τεράστια προβλήματα. Νέα παρτίδα πόκερ θα παιχθεί προσεχώς. Δύσκολο να προβλέψουμε ποια χαρτιά θα αποκαλύψει η κυβέρνηση. Διαπιστώνουμε, όμως, μια νευρικότητα ηττοπάθεια των αριστερών σχολιαστών, επειδή προφανώς δεν παίχτηκε το πόκερ που θέλαμε». Το γαλλικό περιοδικό επανήλθε μετά από δύο ημέρες με τίτλο αυτή τη φορά «Ελλάδα: Μια παρτίδα περισσότερο περίπλοκη …»
Οι προτάσεις της Ελλάδας προς το Γιούρογκρουπ στις 24 Φεβρουαρίου «δεσμεύουν την κυβέρνηση Τσίπρα να διαπραγματευθεί σ’ ένα στενό πλαίσιο μεγάλης αβεβαιότητας με την τρόικα. Τίποτα όμως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει χαθεί…»
Μια άλλη πολιτική για τον ΣΥΡΙΖΑ;Ο Πιερ Καλφά, με άρθρο του στο «Mediapart», αναλύει την κατάσταση μετά τη συμφωνία. Διαπιστώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και επιχειρεί να δώσει απάντηση αν υπήρχαν άλλες δυνατότητες για την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: «Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης και της ΕΚΤ, που είχαν τη στήριξη σε διαφορετικό βαθμό από τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών της ευρωζώνης, να θέσουν την Ελλάδα μπροστά στο δίλημμα συνθηκολόγηση ή έξοδος από το ευρώ». Η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να ξεφύγει από αυτό το δίλημμα και να αγωνιστεί για ένα συμβιβασμό. Η επιτυχία αυτής της πολιτικής εξαρτάται από το συσχετισμό δυνάμεων. Η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να προκαλέσει ισχυρές διαφοροποιήσεις στις άλλες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Ιταλίας. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις που επεκτάθηκαν σε όλες τις χώρες, δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο απαιτούσαν οι στιγμές. Τι στιγμή που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν σαφή άποψη για το τι παίζεται, μια επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα έθετε σε κίνηση τη διαδικασία αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού, που έχει επικρατήσει εδώ και 30 χρόνια. Από την άλλη, η πολιτική στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν στο ύψος των περιστάσεων και «η Ελλάδα παρέμεινε σχεδόν δραματικά μόνη της». Και συνέχισε: Είναι η χαρακτηριστική η περίπτωση της Γαλλίας, αν σκεφθούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, ιδιαίτερα οι οργανώσεις που είχαν απορρίψει τη λιτότητα, η CGT και η FSU, δεν πήραν καμιά πρωτοβουλία. Και κατέληξε: «Το διακύβευμα είναι, συνεπώς, η βοήθεια και η στήριξη της Ελλάδας. Γιατί δεν κρίνεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης».
Ευρωπαϊκό Φόρουμ στο ΠαρίσιΣτο ίδιο πνεύμα έκαναν δηλώσεις και οι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και κινήματα. Η Attac Γαλλίας έχει προγραμματίσει μεγάλη συγκέντρωση για τις 18 Μαρτίου στην Φραγκφούρτη.
Ο Πιερ Λοράν με δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με κάθε τρόπο και να ασκηθεί πίεση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θεωρούμε είπε ότι είναι ανάγκη να καθορίσουμε μια ημέρα πανευρωπαϊκής κινητοποίησης για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ όπου θα τεθεί και το πρόβλημα του χρέους και ο ρόλος της ΕΚΤ, καθώς και οι δυνατότητες για μια εναλλακτική πολιτική. Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 30 και 31 Μαρτίου.
Τα ψέματα της “Μοντ” για τον ΣΥΡΙΖΑ «Η λίστα που επέβαλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνει μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει όταν ήταν στην αντιπολίτευση», αναφέρει η Σεσίλ Ντυκουτιό στις 24 Φεβρουαρίου στη «Μοντ». Ποια είναι τα μέτρα αυτά που υποχρεώνεται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για να εφαρμόσει; Είναι όλα όσα είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση σύμφωνα με τη γαλλίδα δημοσιογράφο. Δεν μένει, όμως, στις επισημάνσεις αυτές, αναφέρεται και στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Γράφει: «Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρήσει σ’ αυτή την ενέργεια, έξι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πολύ χαμηλότερους μισθούς, όπως η Σλοβενία και η Ισπανία θα υποχρεωθούν να χρηματοδοτήσουν την Αθήνα για μια πολιτική που είναι τελείως απαράδεκτη». Πού βρήκε αυτή την ιδέα η δημοσιογράφος της «Μοντ»; Δεν γνωρίζει ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τις επιχειρήσεις, και όχι το δημόσιο;» απαντά ο συνάδελφός της Ελιάς Ντιπάρκ από την ιστοσελίδα «Mediapart».
Μ. Κ.