Της Γεωργίας Δάμα

Την κατάσταση που επικρατεί στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και το ρόλο των συμμάχων περιέγραψαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα «Κουρδικό ζήτημα, Συρία και Μεγάλες Δυνάμεις» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Ο Ιμπραήμ Μουσλίμ, διπλωματικός εκπρόσωπος του PYD, είπε:
Ο Ερντογάν δεν μπορούσε να σφετεριστεί ψήφους από Κούρδους. Υποσχόμενος να λύσει το κουρδικό, στράφηκε προς τους Γκρίζους Λύκους. Δίχως τη στήριξή τους δεν μπορούσε να υπολογίσει σε νίκη, ούτε να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές. Ανέβασε στο υψηλότερο επίπεδο τους τόνους, τον εθνικισμό και το φανατισμό. Κατόπιν συμφωνίας με το Ιράν, δεν μας επέτρεψε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Το απομονωμένο γεωγραφικά Αφρίν, απέχει από την θάλασσα μόλις 20 χιλιόμετρα και κατοικείται από Κούρδους, ενώ στις γύρω περιοχές ζουν Τουρκμένοι, Αραβες, Κούρδοι, Τσερκέζοι. Το μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν το πλέον επιτυχημένο: Είχε πλήρη αυτονομία, με οικονομική ανάπτυξη, πανεπιστήμια, νοσοκομεία. Ανήσυχοι, μετά το Κομπάνι προσπαθήσαμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των Αμερικανών. Φάνηκε πως για το Αφρίν, υπήρχε συμφωνία Ρώσων - Αμερικανών, βάσει των ρωσικών συμφερόντων. Προχωρήσαμε σε επαφές μαζί τους ζητώντας ομπρέλα προστασίας από την Τουρκία. Με τη συμφωνία όλων των κουρδικών κομμάτων προτείναμε τη δημιουργία ομοσπονδίας.
Υπο το καθεστώς των 12 εκατομμυρίων προσφύγων, οι Ρώσοι ζήτησαν να πραδώσουμε το Αφρίν στον Άσαντ, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα το κατακτούσαν οι Τούρκοι. Συμφωνήσαμε, ζητώντας στρατό για την προστασία των συνόρων. Τελικά αποφάσισαν να το παραδώσουν. Οι Ρώσοι έγιναν συνένοχοι. Πριν να πέσει το Αφρίν ζητήσαμε βοήθεια από τον Ασαντ. Εστειλε 300 πολιτοφύλακες. Επέζησε ένας. Ηρθαμε σε επαφή με το Ιράν. Είχε προηγηθεί συμφωνία με άλλες δυνάμεις. Εφόσον επί δύο μήνες δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τις εχθροπραξίες, συζητήσαμε την αποχώρηση από το Αφρίν για να διασωθούν οι άμαχοι. Οι Κούρδοι μαχητές βρίσκονται στη γύρω περιοχή, επιφέροντας σημαντικά χτυπήματα, έχουν σκοτώσει περίπου 150 Τούρκους στρατιώτες. Θα συνεχίσουμε μέχρι την απελευθέρωση του Αφρίν, ελπίζοντας στην επιστροφή των προσφύγων.
Ο δημοσιογράφος Νικόλας Ζηργάνος επισήμανε: Δέκα μήνες πριν, στο Ιρακινό Κουρδιστάν η κυβέρνηση διέκοψε την κρατική χρηματοδότηση. Γιατροί, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι δούλευαν απλήρωτοι. Την οικονομική κρίση συνόδευε η δυσφορία και μεγάλη διαφθορά. Η διχασμένη Βουλή διέκοψε τις εργασίες, ακολούθησε πολιτικό αδιέξοδο.
Βαγδάτη, Τεχεράνη και Άγκυρα συνασπίσθηκαν επιβάλλοντας οικονομικό εμπάργκο και στο πετρέλαιο. Κατέρρευσαν οικονομικά. Πήραν το Κιρκούκ και το πετρέλαιο αμαχητί. Το Ιρακινό Κουρδιστάν έχασε όλα τα εδάφη που κέρδισε από τους ισλαμιστές, τα αεροδρόμια και τα έσοδα.
Σήμερα η περιοχή μετατράπηκε σε τουρκικό προτεκτοράτο. Νοσοκομεία και ταχυδρομεία έχουν τουρκική σημαία, ελέγχονται από τουρκικά υπουργεία. Στα σχολεία διδάσκονται τουρκικά, οι Τούρκοι ελέγχουν το εμπόριο, τοποθετούνται δάσκαλοι με τουρκική υπηκοότητα. Πληρώνουν μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, πολιτοφυλάκων αστυνομικών μετατρέποντας την περιοχή σε τουρκική επαρχία.
Ο Ερντογάν σχεδιάζει τον επαναπατρισμό των προσφύγων στα ελεύθερα συριακά εδαφη, πιθανόν αλλάζοντας τη σύνθεση του πληθυσμού. Διακηρυγμένος στόχος του είναι να προχωρήσει και σε άλλα συριακά εδάφη. Υπάρχει συμφωνία Αμερικανών - Τουρκίας για την αποχώρηση των Κούρδων και την παραμονή των Αμερικανών. Στόχος των Αμερικανών να μειώσουν την ιρανική επιρροή στη περιοχή.
Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τόνισε: Οι Αμερικανοί στη Συρία ακολούθησαν τη στρατηγική του χάους, δηλαδή μια Συρία με διαρκή ρευστότητα. Ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το Ιράν που θεωρούν απειλή στη Μέση Ανατολή.
Οι Ρώσοι θέλουν να παραμείνουν παίζοντας βαρύνοντα ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Εστειλαν μήνυμα ότι χωρίς την έγκρισή τους δεν μπορεί κάποιος να παίξει παιχνίδια στην περιοχή. Το Ιράν βρίσκεται σε διακριτική θέση, αποτελεί σταθεροποιητή του καθεστώτος Ασαντ, που επιβιώνει από τα εκατομμύρια που προσφέρει το Ιράν στον προϋπολογισμό του. Το Ιράν είναι ο μόνος παίχτης που θα παραμείνει.
Οι Κούρδοι δεν έχουν κανένα σύμμαχο. Ιράν, Ιράκ και Τουρκία είναι απέναντί τους και το Ισραήλ δεν έχει διάθεση να τους υποστηρίξει. Ρώσοι και Τούρκοι συνεργάζονται ευκαιριακά. Η Ρωσία δεν θέλει αύξηση της επιρροής των Τούρκων στον Καύκασο και την Κύπρο, ο Ερντογάν προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να δράσει με απόλυτη αυτονομία. Οι Αμερικανοί δείχνουν να πιάστηκαν στον ύπνο. Δεν περίμεναν αυτήν την πολιτική απο την Τουρκία. Οι ΗΠΑ παραμένουν χωρίς σχέδιο, με σπασμωδικές κινήσεις. Οι Τούρκοι για πρώτη φορά εισέρχονται τόσο βαθιά στη Μέση Ανατολή παρβιάζοντας την Συνθήκη της Λωζάνης.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet