giourgos

Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΝΔ λίγο νωρίτερα, αποχώρησαν από την Προκαταρκτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis, καταγγέλλοντας την «κυβερνητική πλειοψηφία [ότι] δεν επιθυμεί την διαλεύκανση της υπόθεσης» και ζητώντας να κληθούν στην επιτροπή οι προστατευόμενοι μάρτυρες και να μην σταλεί η δικογραφία στη Δικαιοσύνη για να συνεχίσει την έρευνά της. Ακολούθησε η Χρυσή Αυγή, προβάλλοντας τη δική της αιτιολόγηση. Όπως, εξάλλου, είχε πράξει δέκα μέρες νωρίτερα το ΚΚΕ, που αποχώρησε καταγγέλλοντας την πλειοψηφία για απροθυμία διερεύνησης της υπόθεσης σε βάθος, αρνούμενη την «εξέταση όλων των μαρτύρων, ακόμη και των προστατευόμενων, με τη φυσική τους παρουσία και το ονοματεπώνυμό τους …».

«Να αποτελέσουν παρελθόν»

Η επιλογή αυτή των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν γεννά συνταγματικό ή άλλο νομικό κόλλημα ικανό να θέσει υπό αμφισβήτηση την επιτροπή. Το αντίθετο. Η επιτροπή, όπως τόνισε μετά την αποχώρηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρός της, Θοδωρής Δρίτσας, θα συνεχίσει το έργο της, αποφασισμένη να ανοίξει το δρόμο ώστε «το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών να αποτελέσουν παρελθόν…». Αποτελεί, ωστόσο, γεγονός ικανό να σκιάζει την πολιτική ζωή επί πολύ, με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει για εκκρεμότητες όπως, π.χ., το Μακεδονικό ή η έξοδος από τη μνημονιακή επιτήρηση, όταν αυτά τεθούν στην κρίση της Βουλής.
Είναι μια πρόκληση που όφειλαν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους κόμματα όπως το Ποτάμι ή η Ένωση Κεντρώων, πριν καταλήξουν να συμπορευτούν με τη Νέα Δημοκρατία στην απόφαση αποχώρησης από την Επιτροπή, παραβλέποντας, στον αντικυβερνητικό τους οίστρο, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάθε λόγο να επιχαίρει αν μπορέσει να συμπαρασύρει και άλλους στην αδιέξοδη στάση της απέναντι σε εκκρεμότητες που, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, υπερβαίνουν τον ορίζοντα τη μικροκομματικότητας.
Όπως, άλλωστε, έπρεπε να είχαν αναλογιστεί ότι η αποχώρησή τους από την επιτροπή, με την προσχηματική δικαιολογία ότι δεν θα εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ουσιαστικά ισοδυναμεί με αμφισβήτηση του Κανονισμού, που προβλέπει ότι η δικαιοδοσία της Βουλής —και, άρα, της Προκαταρκτικής Επιτροπής— εξαντλείται σε ένα και μόνο: να αποφασίσει αν και ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, και ακολούθως να στείλει τη δικογραφία πίσω στους φυσικούς δικαστές, μόνους αρμόδιους να κρίνουν αν έχει διαπραχθεί ή όχι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δηλαδή «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» —αδίκημα που, ως γνωστόν, δεν παραγράφεται, όπως, αντίθετα, έχει «φροντίσει» για το αδίκημα της δωροδοκίας και δωροληψίας ο περίφημος νόμος περί ευθύνης υπουργών…

Ας μην επικαλεστούν άγνοια…

Υπάρχει, σχετικά, το προηγούμενο άλλων υποθέσεων, όπως αυτή του υπουργού κ. Γιάννου Παπαντωνίου, όπου, κατά τα προβλεπόμενα, δεν υπήρξε εξέταση μαρτύρων από την ειδική επιτροπή πριν αναλάβει τη συνέχεια η Δικαιοσύνη. Όσοι αποφάσισαν να αποσυρθούν από την επιτροπή για την υπόθεση Novartis δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια, αν δεν θέλουν να γίνουν καταγέλαστοι.
Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση Παπαντωνίου, υπόθεση με σημαντικές ομοιότητες με την υπόθεση Novartis, η δικογραφία στάλθηκε από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή όταν η έρευνα προσέκρουσε σε υπουργό, προκειμένου να αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή για την τέλεση ή όχι δύο αδικημάτων: της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή «ξέπλυμα» χρήματος ύποπτης προέλευσης.
Τι αποφάσισε κατά πλειοψηφία εκείνη η επιτροπή; Έκρινε, ορθώς σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ότι το αδίκημα της απιστίας είχε παραγραφεί. Όμως, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων θεώρησε σκόπιμο, πριν ο φάκελος επιστραφεί στη Δικαιοσύνη, να διερευνηθεί αν το αδίκημα αυτό συντελέστηκε την περίοδο που ο κ. Παπαντωνίου ήταν υπουργός. Τελικά, πρότεινε στην Ολομέλεια οι δικογραφίες για το συγκεκριμένο αδίκημα να επιστρέψουν στο φυσικό δικαστή, κρίνοντας, ορθώς, ότι η ίδια δεν είχε κατά νόμο αρμοδιότητα να ασκήσει δίωξη για το θέμα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή εκείνη δεν προχώρησε στην εξέταση μαρτύρων, αρκούμενη να ζητά, όσο διαρκούσε, από τη Δικαιοσύνη έγραφα για απλή ανάγνωσή τους και μόνο, καθώς δεν θα μπορούσε, ούτως ή άλλως, να προσφέρει στην έρευνα της υπόθεσης, αφού το περιεχόμενό τους ήταν ήδη γνωστό στη Δικαιοσύνη.
Οι επιτροπές της Βουλής —προκαταρκτικές, προανακριτικές, εξεταστικές— είναι εργαλεία υπηρέτησης της Δημοκρατίας πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίζονται με μικροκομματική απερισκεψία και χωρίς τον οφειλόμενο σεβασμό. Το ίδιο ισχύει για τη Δικαιοσύνη. Όσοι κόπτονται υπέρ της όταν αυτή αντιπαρατίθεται στην κυβέρνηση χρωστούν ανάλογη εμπιστοσύνη στην κρίση της όταν εγκαλούνται ενώπιον της οι ίδιοι.
Δεν βοηθούν ούτε τη Δημοκρατία ούτε τη Δικαιοσύνη όσοι προσβάλλουν την Προκαταρκτική Επιτροπή —αλλά και τη Βουλή, που αποφάσισε με ισχυρή πλειοψηφία τη σύστασή της— αποχωρώντας από αυτήν. Ούτε όσοι συνοδεύουν την αμφίβολης νομιμοποίησης άρνησή τους να προσέλθουν για να συμβάλλουν στο έργο της με εκφράσεις όπως «πλεκτάνη σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων» και «μέλη συμμορίας που την οργάνωσαν», «δολοφονία χαρακτήρων» και «στοιχειοθέτηση άθλιων συκοφαντιών», όπως ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος πρέπει να θυμάται πολύ καλά την υπόθεση Παπαντωνίου, καθώς υπήρξε μέλος της επιτροπής που ασχολήθηκε μαζί της.
Τα κόμματα που συμπορεύτηκαν με την αξιωματική αντιπολίτευση στην αποχώρηση από την Επιτροπή, θα προσφέρουν υπηρεσία στη Δημοκρατία αν επανεξετάσουν τη στάση τους, την οποία η ΝΔ των κυρίων Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, και τα προσκείμενα μαζικά μέσα, προβάλλουν ως συνταύτιση μαζί της.
Στην πλειοψηφία, αφετέρου, εναπόκειται να παραχθεί από την Επιτροπή ένα αποτέλεσμα περιβεβλημένο με ακλόνητη νομιμότητα και δημοκρατική πειθώ.
Με τα λόγια του Θοδωρή Δρίτσα, λίγο μετά την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης: «Είναι και δικαίωμα και υποχρέωσή μας» να αποδείξουμε την αντοχή της Δημοκρατίας απέναντι σ’ αυτή τη νέα πρόκληση.

Κωστής Γιούργος
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet