vereli

Οι μαθητές του σχολείου στο Πάρκλαντ της Φλόριντα και ακτιβιστές δεν θέλουν να αφήσουν τη μαζική δολοφονία, που συνέβη τον Φεβρουάριο, να ξεχαστεί. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στην πορεία, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από μαθητές του σχολείου, ορισμένοι από τους οποίους πήραν το λόγο καλώντας σε αλλαγή της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή. Ίσως ήταν η μεγαλύτερη δημόσια διαμαρτυρία στις ΗΠΑ μετά την εποχή του Βιετνάμ και του αγώνα για ίσα δικαιώματα. Την ίδια στιγμή ο αμερικανός πρόεδρος οδηγούταν με αυτοκινητοπομπή προς θέρετρο της Φλόριντα, όπου πέρασε το σαββατοκύριακό του.
Σε αντίθεση με άλλες μαζικές δολοφονίες, το Πάρκλαντ έχει καταφέρει να παραμείνει στην επικαιρότητα χάρη στις οργανωμένες ενέργειες των μαθητών και ακτιβιστών. Ενώ, ταυτόχρονα, σε διάφορες πόλεις οργανώθηκαν αντίστοιχες πορείες αλληλεγγύης και στήριξης των αιτημάτων για έλεγχο των όπλων. Μετά την επίθεση, ο κυβερνήτης της Φλόριντα προχώρησε σε αλλαγή της νομοθεσίας, ανεβάζοντας το ηλικιακό όριο στα 21 έτη. Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο για τον έλεγχο στα σχολεία, με στόχο να μειωθούν οι επιθέσεις, εγκρίνοντας χρηματοδότηση 1,3 τρισ. δολαρίων. Ανάμεσα στις προτάσεις του ήταν να οπλιστούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των σχολείων, πυροδοτώντας αντιδράσεις από κάθε πλευρά. Ο δημόσιος διάλογος για το ζήτημα επανέρχεται κάθε φορά, με κάθε μαζική επίθεση σε σχολείο. Η προηγούμενη επίθεση είχε συμβεί στο δημοτικό σχολείο Σάντυ Χουκ το 2012. Η επίθεση στο Πάρκλαντ από τον πρώην μαθητή, Νίκολας Κρουζ, είναι η πιο αιματηρή ως τώρα επίθεση σε σχολείο των ΗΠΑ, μετρώντας 17 νεκρούς και 17 τραυματίες.

Η αύξηση της αστυνόμευσης δεν είναι λύση

Ο δημόσιος διάλογος περιστρέφεται γύρω από το αν θα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία με την τοποθέτηση ανιχνευτών μετάλλων στις εισόδους και την αύξηση αστυνόμευσης. Ενώ οι αφροαμερικανοί επιζήσαντες της επίθεσης έχουν αποκλειστεί από αυτό το διάλογο, που δεν λαμβάνει υπόψιν τις φυλετικές διακρίσεις, όπως και το ότι η αύξηση της αστυνόμευσης δεν είναι η λύση, αλλά θα αυξήσει τους κινδύνους. Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα θύματα αστυνομικής βίας ανήκουν στο μαύρο πληθυσμό των ΗΠΑ. Επομένως, ο μεγαλύτερος έλεγχος από αστυνομικές δυνάμεις πιθανότατα θα δημιουργήσει περισσότερα θύματα από μειονοτικές ομάδες. Σύμφωνα με έρευνα του 2017, τα μαύρα παιδιά είναι πιο συχνά θύματα πυροβολισμών, περισσότερο από τα παιδιά κάθε άλλης μειονότητας. Επιπλέον, μαύροι ακτιβιστές τονίζουν ότι η αυξημένη οπλοκατοχή σε κοινότητες μαύρων αντί να φέρει αλλαγές στη νομοθεσία, συνήθως λειτουργεί ως ένας ρατσιστικός τρόπος ελέγχου του μαύρου πληθυσμού, αντιμετωπίζοντάς τους σαν ανεξέλεγκτους εγκληματίες.
Οι μαθητές του Πάρκλαντ δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν και οργανώνουν τις επόμενες δράσεις τους. Απεργίες σε εθνικό επίπεδο έχουν οργανωθεί για τις 20 Απριλίου, την 19η επέτειο της μαζικής δολοφονικής επίθεσης στο σχολείο Columbine, που είχε 13 θύματα. Πάνω από 1.800 σχολεία έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν. Ένας εκ των μαθητών του Πάρκλαντ ανέφερε ότι ελπίζουν να καλλιεργήσουν περισσότερο ακτιβισμό σε κοινότητες και σχολεία, ξεκινώντας με τη σύσταση συλλόγων. Επιπλέον, ο ίδιος και άλλοι μαθητές έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Από την άλλη πλευρά, συντηρητικοί σε μέσα ενημέρωσης και μέσω του διαδικτύου προωθούν συνομωσιολογικές θεωρίες εναντίον των ακτιβιστών και μάλιστα τους συγκρίνουν με τους ναζί. Σε μια χώρα όπου το 40% των πολιτών υπολογίζεται ότι διαθέτει κάποιο όπλο, καθώς η κατοχή είναι νόμιμη και η πρόσβαση πολύ εύκολη, εξαιτίας συν τοις άλλοις και των αρκετά χαμηλών τιμών. Ενδεικτικό μιας στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας είναι ότι τα όπλα που προμηθεύονται για μαζικές δολοφονίες τα τελευταία χρόνια, όπως φάνηκε στις επιθέσεις στο σχολείο Σάντυ Χουκ και το κλαμπ στο Ορλάντο, είναι συνήθως στρατιωτικά αυτοματοποιημένα όπλα. Πόσο εύκολο είναι όμως να μειωθεί η οπλοκατοχή σε ένα κράτος που συστηματικά προωθεί τις δολοφονίες; Το FBI στα στατιστικά που κρατάει για τις ανθρωποκτονίες, δεν συμπεριλαμβάνει αυτές που θεωρούνται «δικαιολογημένες», δηλαδή τις περιπτώσεις όπου αστυνομικός ή πολίτης σκοτώνει πιθανό εγκληματία και τις περιπτώσεις αυτοάμυνας. Σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, ο πολίτης έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Εκεί στηρίζονται θεσμικά οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής. Ακόμη και μεγάλα μέσα ενημέρωσης προωθούν μια εικόνα του μέσου Αμερικανού σαν νομοταγούς πολίτη που έχει το δικαίωμα να διαθέτει όπλα στο σπίτι του.

Το λόμπι των όπλων

Τέλος, δεν είναι τυχαίο που οι μαθητές διαδηλώνοντας, κρατούσαν πανό που έγραφαν συνθήματα κατά της NRA, ενός λόμπι που υποστηρίζει την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Ένας τους πέντε Αμερικανούς που δηλώνουν ότι έχουν όπλο, είναι μέλος της NRA και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς, σύμφωνα με έρευνες. Ένα λόμπι που τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει την χρηματοδότηση εκλογικών εκστρατειών αμερικανών πολιτικών, ώστε να διασφαλίσει τη μείωση του ελέγχου. Επίσημα ξοδεύει περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια για το σκοπό αυτό. Ενώ από τον Λευκό Οίκο έχει ανακοινωθεί ότι δεν πρόκειται να προβεί σε αλλαγές ως προς τον έλεγχο των όπλων προς το παρόν.
Όλγα Βερελή
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet