Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου είναι μια πολύπαθη και πολυκερδής επιχείρηση. Ένα επεισόδιο ζήσαμε την εβδομάδα που πέρασε με την κατάθεση, και μετά την απόσυρση, της υποψηφιότητας του Στάθη Μαρίνου για τη θέση του Διοικητή του ΕΦΚΑ. Σκοπός ήταν να τεθεί επικεφαλής του οργανισμού των Κοινωνικών Ασφαλίσεων ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στη νέα ψηφιακή εποχή και, παράλληλα, να θέσει τέρμα στην κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων πληροφορικής, οι οποίες αποσπούν ακριβά και μακροχρόνια συμβόλαια, με όρους που καθιστούν τους πελάτες τους, εν προκειμένω τον ΕΦΚΑ, ομήρους τους. Αυτό γινόταν πάντοτε στο παρελθόν και δεν είναι παράλογη η σκέψη ότι γινόταν με το αζημίωτο για τους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες που υπέγραφαν αυτά τα συμβόλαια.
Επιχειρήθηκε, λοιπόν, να αναλάβει την ηγεσία του ΕΦΚΑ ένας επιστήμονας που είχε πρωτοστατήσει με τη δουλειά του, ως σύμβουλος της κρατικής εταιρίας  ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής  Ασφάλισης) στην προσπάθεια να αναπτύξει το κράτος με δικά του μέσα αξιόπιστα ψηφιακά συστήματα και την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Τα σπουδαία αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας φαίνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, του Κοινωνικού Μερίσματος που δόθηκε το 2017, του Μητρώου Φορέων Ιδιωτικού Δικαίου που προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες. Συστήματα απλά, αξιόπιστα και διαφανή που επεξεργάζονται ταχύτατα εκατομμύρια στοιχεία (η πλατφόρμα του Κοινωνικού Μερίσματος επεξεργαζόταν 3 εκατομμύρια αιτήσεις τον μήνα) και κόστισαν ελάχιστα σε σύγκριση με τις τιμές της «αγοράς».
Ήταν, λοιπόν, αναμενόμενο να υπάρξει αντίδραση, αφού αυτή η προοπτική θίγει πολύ μεγάλα συμφέροντα ιδιωτικών εταιριών, αλλά και των φίλων τους στον κρατικό  μηχανισμό. Εξού η επίθεση εναντίον του Στάθη Μαρίνου και η προσπάθεια σπίλωσής του με παραποιημένα στοιχεία, που οδήγησε τελικά στην απόσυρση της υποψηφιότητάς του. Μένει να ελπίσουμε ότι η προσπάθεια να προχωρήσει η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου με διαφάνεια και προστασία του δημόσιου συμφέροντος θα συνεχιστεί. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να μάθει η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζονται τις δικές τους προσπάθειες και τους ανθρώπους που καλούνται να τις υπηρετήσουν.

Τ. Κ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet