melas1

Πέθανε την Τεταρτη το πρωί 21/03/2018  ο νομικός Βίκτωρας Μελάς σε ηλικία 94 ετών. Η κηδεία του έγινε την Παρασκευή 23/03/2018 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Αντί στεφάνων η οικογένειά του θανόντος προτείνει την οικονομική στήριξη του Αρχείου Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου του ΜΙΕΤ.
Ο Βίκτωρας Μελάς γεννήθηκε το 1924 στην Αθήνα και είναι απόγονος των γνωστών οικογενειών Μελά και Κυριεζή. Γιος του Θεοδόσιου Μελά και της Ευθαλίας Κυριεζή. Στην κατοχή ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΠΟΝ. Πνεύμα ανήσυχο και καλλιεργημένο, συνεργάζεται με το Βασίλη Ρώτα και παραφράζει τα παραδοσιακά σενάρια των καραγκιοζοπαικτών, εισάγοντας αντιστασιακά μηνύματα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1941-46) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χαϊδελβέργη (1950-51).
Εργάστηκε ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο δίκαιο των εταιρειών και της πνευματικής ιδιοκτησίας στην Αθήνα με πολλές δραστηριότητες και στο εξωτερικό, από το 1948 ως το 1998. Παράλληλα, είχε πλούσια επιστημονική δραστηριότητα, συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια και ενώσεις. Συγγράφει μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Εκτός από την επιστημονική και επαγγελματική δραστηριότητά του, ο Βίκτωρ Μελάς, με βαθιά παιδεία και πλούσια μόρφωση, ανέπτυξε δυναμική κινητικότητα ως αφιλοκερδής υπηρέτης της τέχνης και του πολιτισμού. Στενός φίλος του Κάρολου Κουν, ακολουθεί από τα παρασκήνια όλη τη συναρπαστική πορεία του Θεάτρου Τέχνης, μέχρι που αναλαμβάνει και τη διοικητική υποστήριξή του ως πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Θεάτρου - Θέατρο Τέχνης» από το 1968 ως το 1998.
Λάτρης και αναλυτής, με επιστημονική μεθοδολογία και τεκμηρίωση της χαρτογραφίας, δημιουργεί μια σημαντική συλλογή χαρτών του ελλαδικού χώρου του 16ου και 17ου αιώνα,  αναδεικνύει με σύγχρονη δημιουργικότητα τη Χάρτα του Ρήγα, συγγράφει σχετικές εκδόσεις και συντονίζει την εντυπωσιακή σειρά εκδόσεων για τη χαρτογραφία του ΜΙΕΤ. Από το 1992 μέχρι το 2013 διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας και ως Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου συνέβαλε αποφασιστικά στη λειτουργία του Ιδρύματος. Το 2002 το ζεύγος Μελά δωρίζει τη χαρτογραφική συλλογή του στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, δωρεά που αποτελεί τη βάση για τη σύσταση του Αρχείου Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου του ΜΙΕΤ.
Ενεργοποιείται παράλληλα στον αγώνα διάδοσης και ανάπτυξης των παιδικών βιβλιοθηκών που ξεκίνησε η κυρία Schlumberge και υπηρετεί το στόχο αυτό και ως πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικών Βιβλιοθηκών.
Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης συνεχίζει το έργο του Νηπιακού Επιμελητηρίου Μελά, ίδρυμα που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Βασιλείου Μελά το 1893. Ως πρόεδρος του Ιδρύματος Βασιλείου Γ. Μελά από το 1981 έως και το 2014 αποφάσισε, συντόνισε και επέβλεψε τη δημιουργία 23 νέων νηπιαγωγείων σε όλη την επικράτεια, «εκτός Αθηνών» όπως ορίζει το καταστατικό του ιδρύματος.
Εργογραφία
• Κάρολος Κουν (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2011)
• Οι άτλαντες των Μερκάτορ-Χόντιους (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2003)
• Γης περίοδος πάσης (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1997)
• Η Χάρτα του Ρήγα (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1997)
• Αλλοίωση της φύσης και αποδυνάμωση του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας
(εκδόσεις Διώνη, 1996)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet