Την Κυριακή 1η Απρίλη εορτάζεται το καθολικό Πάσχα. Στην Ιταλία, όμως, συνεχίζονται εντατικά οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

in Rome, Friday, March 23, 2018. (AP Photo/Andrew Medichini)

Την 24η Μαρτίου ψηφίστηκαν οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας, έπειτα από προφανή συνεννόηση των 5 Αστέρων με την κεντροδεξιά. Στη Βουλή ψηφίστηκε ο Ρομπέρτο Φίκο από τους 5 Αστέρες και στη Γερουσία η Μαρία Ελιζαμπέτα Καζελάτι από τη Forza Italia.
Ο Ρομπέρτο Φίκο, εσωτερικός αντίπαλος του Ντι Μάιο, ανήκε πάντοτε στο αριστερό κομμάτι του Κινήματος. Οπαδός των οριζόντιων μαχών και υπερασπιστής των κοινών αγαθών, έχει έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση με τον υποψήφιο πρωθυπουργό των 5 Αστέρων, που συζητά με τα λόμπι και με το σύστημα που κάποτε έδειχνε να μισεί. Η εκλογή του Φίκο είναι ένα δώρο προς τους εσωτερικούς αντιπάλους και ένα μέσο για τη συμφιλίωση της δεξιάς πτέρυγας με την αριστερή, παρότι επισήμως δεν είναι εύκολο να το παραδεχτεί οποιοσδήποτε εκλεγμένος του Κινήματος.
Παρά ταύτα, δεν θα είναι εύκολο να κατευνασθεί ο θυμός της αριστερής πτέρυγας του Κινήματος σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης με την κεντροδεξιά, και αυτό το γνωρίζει η ηγεσία.
Ο Φίκο ισχυρίζεται ότι θα αγωνιστεί για να ξαναβρεί η Βουλή την κεντρική θέση που της εγγυάται το Σύνταγμα, για την περικοπή του κόστους της πολιτικής και των προνομίων και για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών. Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, υπενθυμίζοντας την επέτειο της σφαγής των Φόσε Αρντεατίνε στη Ρώμη από τους ναζιφασίστες.
Πολλά τα χειροκροτήματα στο τέλος της ομιλίας του, συμπεριλαμβανομένης της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος.
Αντίθετα, η εκλογή της Καζελάτι στη Γερουσία, μιας γυναίκας που πάντα υπεράσπιζε και υπάκουε τυφλά κάθε επιλογή του Μπερλουσκόνι, ακόμη και όταν ήταν ενάντια στο φύλο της, είναι μια προσβολή και μια χαμένη ευκαιρία για όλες τις γυναίκες. Η πολιτική σκοπιμότητα δεν επέτρεψε στους 5 Αστέρες να επιμείνουν περισσότερο στην άρνηση της υποψηφιότητάς της. Όμως, είναι πραγματικά λυπηρό σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει δει πάμπολλες δολοφονίες γυναικών και όπου το 86,6% των γυναικών, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας, λαμβάνει μια σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ, να τις εκπροσωπεί στο ανώτατο αξίωμα της Γερουσίας ένα φερέφωνο του Μπερλουσκόνι.

Αμφίβολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων, κυρίως μεταξύ της Λέγκα και του Κινήματος 5 Αστέρων. Ο Ντι Μάιο από τους 5 Αστέρες επιμένει στη δική του υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία και έρχεται σε σύγκρουση με τον Σαλβίνι. Το Κίνημα 5 Αστέρων δεν θέλει, εκτός των άλλων, συνεργασία με τη Forza Italia, πράγμα που ο Σαλβίνι δεν αποδέχεται, γιατί θα ήταν σαν να απαρνιόταν τη στήριξη της υπόλοιπης κεντροδεξιάς.
Κοινοί τόποι Σαλβίνι - Ντι Μάιο είναι η αναθεώρηση του νόμου Φορνέρο για τις συντάξεις, όπως και οι φορολογικές περικοπές, ενώ στο θέμα του κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία, και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι κοινή η γραμμή για την εύρεση νέων ισορροπιών με την ΕΕ.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, από την πλευρά του, αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή και επιμένει στην άποψη ότι πρέπει να παραμείνει στην αντιπολίτευση, παρά την αντίθετη άποψη της μειοψηφίας που θα ήθελε μια κυβέρνηση 5 Αστέρων - ΔΚ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρέλειψε, παρότι ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι αμφίβολος, να προβεί σε προειδοποιήσεις –για καλό και για κακό- σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις αποδώσουν με κάποιον τρόπο: «Μην αγγίξετε τις συντάξεις. Το χρέος σας είναι υψηλό».
Την Τετάρτη, 4 Απριλίου, αμέσως μετά το καθολικό Πάσχα, αρχίζουν οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τους νέους προέδρους του κοινοβουλίου Μαρία Ελιζαμπέτα Καζελάτι και Ρομπέρτο Φίκο και τις νέες κοινοβουλευτικές ομάδες.
Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των 5 Αστέρων κάλεσαν σε διάλογο τις υπόλοιπες πριν από τις διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε αυτές έλαβαν μέρος η Λέγκα, η Forza Italia και οι Ελεύθεροι και Ίσοι. Το Δημοκρατικό Κόμμα επέλεξε να μην προσέλθει στη συνάντηση.

Οι «δεύτερες» ειδήσεις

Ενώ οι εφημερίδες βρίθουν από ειδήσεις για το παρασκήνιο των συναντήσεων των αρχηγών των κομμάτων και των εσωκομματικών τους συγκρούσεων, δεν έχουν την αντίστοιχη αντιμετώπιση ειδήσεις για τη διαδήλωση της 21ης Μαρτίου, ημέρας αγώνα ενάντια στη μαφία, με μεγάλο πλήθος διαδηλωτών σε πάρα πολλές πόλεις της Ιταλίας, καθώς και ειδήσεις για την κατάσχεση από την Εισαγγελία της Κατάνια, την 18η Μαρτίου, του πλοίου της ισπανικής ΜΚΟ ProActiva Open Arms, που διέσωσε 218 μετανάστες, αφού αρνήθηκε να τους παραδώσει στις ένοπλες λιβυκές αρχές. Αρχικά, δεν επιτράπηκε ο ελλιμενισμός του πλοίου σε κανένα ιταλικό λιμάνι, και, εν τέλει, άραξε στο Ποτσάλο.
Τρία μέλη του πληρώματος ερευνώνται για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με στόχο τη διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης». Κατά τα φαινόμενα, η εισαγγελία της Κατάνια νομιμοποιεί τη βία της λιβυκής ακτοφυλακής και θεωρεί μη νόμιμη τη διάσωση των ανθρώπων.
Για πολλοστή φορά επιδιώκεται η εισαγωγή του «εγκλήματος αλληλεγγύης», που δικαιολογεί την ιταλική και ευρωπαϊκή λογική της εξωτερίκευσης των συνόρων και της ανάθεσης της φύλαξής τους σε εγκληματίες Λίβυους και στην Τουρκία, που κάθε άλλο παρά ασφαλής χώρα είναι.
Στο ανησυχητικό αυτό γεγονός έρχεται να προστεθεί μια άλλη απάνθρωπη πράξη, των γαλλικών αρχών αυτή τη φορά, στα σύνορα Ιταλίας-Γαλλίας, πριν λίγες μέρες. Μια γυναίκα, έγκυος, νιγηριανής καταγωγής, που υπέφερε από λέμφωμα, προσπάθησε να περάσει τα γαλλικά σύνορα, αλλά εκδιώχτηκε πίσω στην Ιταλία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Τορίνο, όπου και κατέληξε, αφού γέννησε ένα αγοράκι, βάρους 700 γραμμαρίων, που επέζησε σαν από θαύμα. Το προσωπικό του νοσοκομείου έδειξε και δείχνει συγκινητική αλληλεγγύη στο μωρό και στον πατέρα του και μας θυμίζει ότι, ευτυχώς, δεν χάθηκε ακόμη η ανθρωπιά σε κάποιες χώρες.
Αυτά όμως τα περιστατικά μεγαλώνουν το φόβο για τη διαχείριση παρόμοιων περιπτώσεων από μια νέα ιταλική κυβέρνηση. Γιατί, προς το παρόν, αυτού του είδους τα γεγονότα μοιάζουν να απουσιάζουν από τις συζητήσεις και, αναμφισβήτητα, δεν είναι δυνατό να είμαστε αισιόδοξοι αν σχηματιστεί μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει η Λέγκα.

Τόνια Τσίτσοβιτς
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet