mpanias2

Με μια συνάντηση ανθρώπινη και συντροφική, όπως κάθε χρόνο, στο Α΄ Νεκροταφείο, τιμήθηκε η μνήμη του συντρόφου Γιάννη Μπανιά την Τετάρτη 28-3-18, έξι χρόνια από το θάνατό του. Παρόντες συντρόφισσες και σύντροφοι από τα δύσκολα χρόνια, μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού. Τότε που όλους αυτούς τα ΜΜΕ τους αποκαλούσαν, με ένα τρόπο απαξιωτικό «μπανιάδες». Άφηναν δε να υφέρπει ότι πρόκειται για κάποιους γραφικούς, ιδεοληπτικούς τύπους που ζούσαν με εμμονές του παρελθόντος, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η ζωή τούς έχει ξεπεράσει. Ήταν τότε που στο προσκήνιο και την επικαιρότητα βρισκόταν η λεγόμενη «νέα οικονομία», που ανέβαινε ο «υδράργυρος» στα χρηματιστήρια και χάνονταν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ η αριστερά, αντί να συλλογιστεί τα πώς και τα γιατί, σκεφτόταν «οικουμενικά».
Έπρεπε να επιστρατεύσεις όλες τις αντοχές, για να αντέξεις μέσα σ΄ αυτό τον ορυμαγδό και να ψάξεις να βρεις χαραμάδα να αναπνεύσεις. Σε εκείνη την περίοδο ο Γιάννης Μπανιάς υπήρξε ο στιχερός της Ανανεωτικής Αριστεράς. Ήταν ο άνθρωπος που μαζί με τους λίγους συντρόφους που είχαν απομείνει, μπόρεσαν όχι μόνο να κρατήσουν όρθια την ιδέα της ανανέωσης του κομμουνισμού, αλλά και να τη συνδέσουν με τα νέα κινήματα της οικολογίας, του φεμινισμού, της αντιπαγκοσμιοποίησης. Με σκληρή δουλειά, με ανοιχτό μυαλό, με επιμονή και υπομονή κατάφεραν να συμβάλουν αποφασιστικά στη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο σύντομο αναστοχασμό του στη συνάντηση αυτή, βρέθηκε στην κυβέρνηση με ένα τρόπο που δεν είχαμε καν σκεφτεί και είμαστε σήμερα υποχρεωμένοι να κολυμπάμε σε αχαρτογράφητα νερά και αχαρτογράφητους βούρκους για να βρούμε το δρόμο προς το στόχο μας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μίλησε για τις ανθρώπινες σχέσεις του Γιάννη με τους συντρόφους του, μας θεωρούσε παιδιά του –είπε– ενώ ο Νίκος Τσιγώνιας ανέδειξε την ανάγκη να ανοίξουμε μέτωπο κατά του φασισμού και της Χρυσής Αυγής που ξανασηκώνει κεφάλι, όπως θα μας υποδείκνυε η ευαισθησία του απόντος συντρόφου μας.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι: Ελένη Σταματάκη, Θοδωρής Δρίτσας, Παύλος Κλαυδιανός, Μπάμπης Γεωργούλας, Πάνος Λάμπρου, Νίκος Μπανιάς, Βασίλης Μπανιάς, Μπάμπης Κοβάνης, Μάκης Μπαλαούρας,Ρηγάδες και Ρήγισσες, σύντροφοι από την ιδιαίτερη πατρίδα τους την Άρτα, συγκινητικός ήταν ο σ. Ρήγκας, καθώς επίσης και σύντροφοι από το ΚΚΕ Εσωτερικού-ΑΑ και την ΑΚΟΑ, όπως ο Σταμάτης Κοιλάκος, η Ειρήνη Κοιλάκου, ο Ναπολέων Περγαλίδης, ο Βαγγέλης και ο Χρίστος Πιλάλης, η Μίρκα Περιστερίδου, ο Γιώργος Γκινοσάτης, η Χριστίνα Παπαοικονόμου, ο Φίλιππος Φιλίππου, ο Γιάννης Παπαθύμιος, η Σοφία Κυπριώτου, η Γεωργία Παυλοπούλου, η Άση Κλαυδιανού, η Τζένη Καντόλα, ο Μάρκος Μπασιούκας, ο Ηλίας Τριανταφυλόπουλος, ο Θανάσης Χρυσοχοΐδης, ο Βασίλης Ράπτης, ο Νικόλας Βουλέλης και άλλοι πολλοί που εκτιμούσαν τον Γιάννη και πορεύτηκαν μαζί του.
Αποχαιρετιστήκαμε και αποχαιρετίσαμε τον Γιάννη με ένα ποτήρι κρασί.

Π. Ζ.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet