roggas

 

Αφορμή για έναν ακόμη γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής και του κ. Βενιζέλου αποτέλεσε αυτή τη φορά η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Οι κύριοι Καμίνης, Θεοχαρόπουλος και Θεοδωράκης συμφωνούν με τη δίοδο διαλόγου με την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, που άνοιξε με την επιστολή της στον πρωθυπουργό η κ. Γεννηματά. Συγκεκριμένα ο κ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε πως: «Επιδίωξη είναι να προχωρήσει η χώρα άμεσα στις αναγκαίες τομές στο πολιτικό σύστημα, χωρίς φιέστες που έχουν γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην χαθεί η ευκαιρία να είναι η επόμενη βουλή αναθεωρητική». Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «το να κάνουμε διάλογο με την κυβέρνηση για το Σύνταγμα ούτε σημαίνει ότι εξωραΐζουμε την κυβερνητική πολιτική, ούτε είμαστε οι ανυποψίαστες μωρές παρθένες που κινδυνεύουμε να μας αποπλανήσει ο κύριος Τσίπρας. Έχουμε αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις μας, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι θέλουμε, τι χρειάζεται η χώρα σε συνταγματικό επίπεδο». Ακόμα συναινετικότερος ήταν, και έχει ενδιαφέρον μιας και ήταν ο υποψήφιος που διεκδίκησε την προεδρία και στο δεύτερο γύρο, ο κ. Ανδρουλάκης: «Η ουσία είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση, αρκεί να υπάρχει κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον που να επιτρέπει και να ευνοεί τις συγκλίσεις».

 

Βενιζέλος

 

Ο κ. Βενιζέλος σε ανάρτηση του στο facebook σχολίασε: «Κάποιοι όμως θεωρούν τον κ. Τσίπρα θεσμικό συνομιλητή για την αναθεώρηση του Συντάγματος! Υποθέτω αντιλαμβάνονται ότι αριθμητικά χωρίς τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμορφώνεται στην παρούσα Βουλή πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών που απαιτείται για την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας», για να συνεχίσει πως: «δεν ζητούν απλώς συναίνεση και από τον κ. Τσίπρα. Προτείνουν να κινηθεί μια διαδικασία που αριθμητικά (και άρα πολιτικά) ελέγχεται από αυτόν. Και αυτός μίλησε και χθες καθαρά για τη δική του αντίληψη περί Συντάγματος με “προοδευτικό πρόσημο”. Δεν θέλει ένα Σύνταγμα που χωράει όλες τις δυνάμεις και αντιλήψεις του δημοκρατικού τόξου, αλλά ένα Σύνταγμα ιδεολογικοπολιτικά δικό του!».

Τα πυρά του κ. Πετσάλνικού δέχτηκε ο κ. Βενιζέλος σχετικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών: «ο κ. Βενιζέλος έχει θυμίσει και στο παρελθόν ότι τυπικά στη Βουλή εισηγήθηκα τον νόμο ως υπουργός Δικαιοσύνης», ενώ με νόημα αναρωτήθηκε: «Δεν φαντάζομαι να ισχυρίστηκε ότι ήμουν ο εισηγητής για τη μορφή του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος».

 

Οργανωτική συγκρότηση

 

Και ενώ τα παραπάνω αναδεικνύουν καθαρά τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών, η κ. Γενημματά δε φαίνεται να θέλει να κινηθεί, τώρα τουλάχιστον, επιθετικά εναντίον του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν το έπραξε ούτε όταν κατέστη γνωστή η ενδεχόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο Νοβάρτις, αλλά ούτε και παλαιότερα, όπου συχνά ο κ. Βενιζέλος υπερκάλυπτε κοινοβουλευτικά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Γεννηματά αν δεν επιλύσει το πρόβλημα που της δημιουργεί η de facto εσωκομματική αντιπολίτευση του προκατόχου της, μόνο να χάσει έχει σε πολιτικό κεφάλαιο, αλλά και ψήφους στις εκλογές.

Στην πλήρωση των 351 θέσεων της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής προχώρησε το Κίνημα Αλλαγής. Στην ΚΠΕ «συμμετέχουν εκπρόσωποι των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων (ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΒΕ, Τουρισμού, Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Πρωτογενούς Τομέα, Ο.Κ.Ε), της Αυτοδιοίκησης, των ΑΜΕΑ, των Μεταναστών, της Ομογένειας, σημαντικός αριθμός στελεχών της νέας γενιάς, προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα», αναφέρει το Κίνημα. Οι βουλευτές, οι Δ/ντες των Κ.Ο και οι ευρωβουλευτές, συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη με δικαίωμα ψήφου.

Την Τετάρτη 11 Απριλίου, αναμένεται να συνέλθει το Πολιτικό Συμβούλιο των «6» (Γεννηματά, Ανδρουλάκης, Θεοδωράκης, Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος, Καμίνης), με σκοπό την πολιτική προετοιμασία της 1ης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής, την ιεράρχηση των πολιτικών προτεραιοτήτων, καθώς και τον καθορισμό της θέσης του Κινήματος Αλλαγής για μια σειρά από κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας (συνταγματική αναθεώρηση, μακεδονικό, ελληνοτουρκικά, σκάνδαλο Νovartis κτλ).

Ακόμα, χρειάζεται να πληρωθούν οι θέσεις του γραμματέα και του εκπροσώπου τύπου του Κινήματος. Η επιλογή είναι δύσκολη μιας και πρέπει να τηρηθούν ισορροπίες που αυτή τη στιγμή αναζητούνται στον παλλόμενο συσχετισμό δύναμης μεταξύ των συνιστωσών. Το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται επίσης να αποκτήσει σύντομα γραμματέα οργανωτικού, επικεφαλής επιτροπής ψηφοδελτίων και γραμματείς τομέων που θα πλαισιωθούν με στελέχη όλων των συνεργαζομένων κομμάτων και κινήσεων.

Τέλος, φαίνεται πως υπάρχει περίπτωση το Ποτάμι να αποψιλωθεί ακόμα περισσότερο. Αν και σε συνέντευξη του ο ευρωβουλευτής του κόμματος κ. Κύρκος άφησε να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις δεν απέκρυψε πως μιλάει με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet