ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κομματικός μηχανισμός βάσης για τον κεντρώο χώρο

servetas

Του Ρένου Γεωργίου

 

Μεθόδους για τις οποίες εύκολα θα μπορούσε να κατηγορήσει τους αντιπάλους του χρησιμοποιεί το περιβάλλον Μητσοτάκη, προκειμένου να ελέγξει τον μηχανισμό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, τώρα που δείχνει ότι παραδέχεται την ήττα του, στο πρώτο πολιτικό επίπεδο: μαζική εγγραφή νέων μελών στις τοπικές οργανώσεις, προκειμένου να συμμετέχουν στις Νομαρχιακές Συνελεύσεις (ΝΟΣ) και στις ψηφοφορίες για την ανάδειξη νέων προέδρων των ΝΟΔΕ που θα γίνουν στα μέσα Μαίου.

Τον μηχανισμό αυτό, σύμφωνα με πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, διευθύνει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βασίζεται σε στελέχη του δικού της προσωπικού μηχανισμού και συγκεκριμένα της οργάνωσης «Φίλων Ντόρας Μπακογιάννη». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλη την Μεγάλη Εβδομάδα τα μηχανογραφικά για την εγγραφή μελών δούλευαν ασταμάτητα, φθάνοντας στο σημείο να παραβαίνουν ακόμα και το καταστατικό του κόμματος. Έχουν γίνει καταγγελίες για περιπτώσεις όπου τις συστατικές επιστολές τις υπογράφουν μέλη τα οποία δεν είναι ταυτόχρονα και μέλη των οργανώσεων που πρέπει να είναι προκειμένου να υποστηρίξουν μία υποψηφιότητα, καθώς και περιπτώσεις όπου εγγράφονται μέλη χωρίς να προσκομίζουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών παλαιών μελών. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στα νέα μέλη εγγράφονται και παλιά επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γεράσιμος Βουδούρης, πρώην διοικητής του ΙΚΑ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στην οργάνωση της Ραφήνας.

 

Αποστάσεις από στελέχη

 

Από τις διαδικασίες αυτές κρατάνε σταθερή απόσταση αναγνωρίσιμα στελέχη του κόμματος, ακόμα και του «μητσοτακικού» στρατοπέδου, τα οποία δεν θέλουν να κατηγορηθούν, στο μέλλον, για πλήρη δέσμευση τους στο μητσοτακικό άρμα, ενώ στο παιχνίδι αυτό έχουν μπει νέοι, όχι απαραιτήτως σε ηλικία, νεοδημοκράτες οι οποίοι θέλουν να προωθήσουν «τους δικούς τους ανθρώπους». Η μόνιμη επωδός των μητσοτακικών για την αντιδεοντολογική συμπεριφορά τους είναι η απαξιωτική τόσο για τα ίδια τα νέα μέλη όσο και για το ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατία: «έλα μωρέ τι δυνατότητα παρέμβασης μπορούν να έχουν αυτοί στις τοπικές κοινωνίες». Η θωράκιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και των περί αυτόν, με δημιουργία ισχυρού κομματικού μηχανισμού στη βάση, κρίνεται ως προσπάθεια διατήρησης των «προνομίων» που έχει μέσα στο κόμμα και ανασύνταξη δυνάμεων πριν από τη μάχη, που βλέπουν όλοι ότι θα δοθεί, για την κατάκτηση του κεντρώου χώρου.

Καθώς δεν υπάρχει χώρος ιδεολογικής αντιπαράθεσης, οι μάχες στη Νέα Δημοκρατία δίνονται σε προσωπικό επίπεδο και αυτή την περίοδο σάκος του μποξ έχει γίνει ο αποδυναμωμένος πλέον, τέως πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Η κατάσταση έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε ορισμένοι υπενθυμίζουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς, διέσπασε το κόμμα, με την «Πολιτική Άνοιξη» —ξεχνώντας βέβαια ότι το ίδιος έκανε και μάλιστα πολύ πιο πρόσφατα η Ντόρα Μπακογιάννη— καθώς επίσης ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας όταν αυτή, το 2012, κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της.

 

Κινητικότητα με στόχο το Κέντρο

 

Ο απόηχος αυτών των ενεργειών, σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να μην γίνεται ευρέως γνωστός, γίνονται όμως γνωστές οι κινήσεις γνωστών νεοδημοκρατών που μπορεί να μην βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο με τους μητσοτακικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Βαγγέλη Αντώναρου ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ προανήγγειλε την ίδρυση νέου κόμματος, μέσω ανάρτησης του στο FaceBook. Συγκεκριμένα έγραψε: «Σε συνέντευξη του ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς είπε ότι δεν υπάρχει χώρος δεξιά της ΝΔ για νέο κόμμα. Έχει δίκιο: Εκεί που την οδήγησε όλο και πιο δεξιά γκρεμίζοντας την στον ιστορικό πάτο του 18,85 % (Μάιος 2012) τέτοια περιθώρια όντως δεν υπάρχουν. Αντίθετα: Ακολουθώντας την τακτική Σαμαρά η σημερινή ηγεσία αφήνει τεράστια κενά για νέες πολιτικές πρωτοβουλίες στο κοινωνικά ευαίσθητο κεντρώο πολιτικό χώρο. Κενά που δεν μπορούν βέβαια να καλύψουν ούτε άστεγοι του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, ούτε απολειφάδια διαφόρων … δράσεων, ούτε κάποιοι άκαπνοι φεντεραλιστές, ούτε πολιτικά αδαείς ελιτιστές και κολλεγιόπαιδες. Γιατί είμαστε πολλοί. Και γινόμαστε κάθε μέρα όλο και πιο πολλοί. Χωρίς να μπορεί κανείς να μας σταματήσει.»

 

Ουδέν σχόλιο

 

Εντυπωσιακό χαρακτηρίζεται το γεγονός, από εσωκομματικούς αντιπάλους του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, ότι ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος από τον κύκλο του σχολίασε τις εξελίξεις που καταγράφονται με την υπόθεση τους εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη για το θέμα του Noor1 και τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης. «Είναι τόσο συνδεδεμένα τα συμφέροντα τους που όποιος από τους δύο πέσει η πτώση του θα συμπαρασύρει και τον άλλο» φέρεται ότι ειπώθηκε σε όχι και τόσο στενό κύκλο στελεχών σε συνάντηση που έγινε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, με αυτοδιοικητικό και όχι κομματικό ενδιαφέρον.

 
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet