ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Σύγχυση στα καρέ των καταστροφολόγων

pavlos
Μια διαρροή για το ελληνικό χρέος στη γερμανική Handelsblatt ήταν ικανή να ανοίξει τη συζήτηση σε άλλη, εντελώς πραγματική και όχι υποθετική, βάση. Αυτό, όμως, ήταν επόμενο να προκαλέσει και μεγάλη σύγχυση στα καρέ όσων καθημερινά αναλύουν και παρουσιάζουν τα δεινά της ελληνικής οικονομίας και το επικείμενο Βατερλό των διαπραγματεύσεων, τόσο για το καθεστώς «μετά» το τέλος του προγράμματος, όσο και για το μικρό βάθος και εύρος των ελαφρύνσεων του χρέους, αλλά και των δεσμεύσεων που θα συνεπάγονται. Και συνέβη αυτό διότι η Handelsblatt είναι και γνωστής εγκυρότητας, αλλά και γνωστή για τη σχέση της με τη γερμανική κυβέρνηση.
Το κείμενο εργασίας με προτάσεις του ESM και του γάλλου εκπροσώπου που διέρρευσε, ένα από τα πολλά που υπάρχουν, όπως τελικά διευκρινίστηκε, δεν είναι το πιο ευνοϊκό για την ελληνική πλευρά. Αναφέρει ότι με ονομαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης έως 2,8% μέσο όρο πενταετίας –συζητιέται και η δεκαετία– να μην υπάρχουν πληρωμές για το χρέος, με ρυθμό από 2,8% - 3,4% να γίνονται μειωμένες πληρωμές και πάνω από 3,4% κανονικές πληρωμές. Επιπλέον, συζητιέται επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης δανείων και μείωση επιτοκίων. Συνολικά, με βάση και τις διευκρινίσεις κυβερνητικών πηγών, άλλα σενάρια είναι πιο ευνοϊκά, ενώ εκκρεμεί ακόμη η εξαγορά του χρέους του ΔΝΤ με χρήματα πολύ χαμηλού επιτοκίου, όπως και το ζήτημα της διάθεσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.
Προφανώς, η διαπραγμάτευση για το χρέος έχει πολύ δρόμο ακόμη και αγκάθια, όπως η στάση του ΔΝΤ. Κενό, ακόμη, είναι το κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, άρα μείωση του αδιάθετου των 27 δισ. του αρχικού δανείου. Είναι άγνωστη, επίσης, η στάση του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Χ. Σολτς που πάντως, κατά τη Handelsblatt, θα είναι ως σοσιαλδημοκράτης, πιο εφεκτικός απέναντι στα προβλήματα της Ελλάδας.
Εκείνο, όμως, που είναι πλέον σαφές, είναι ότι όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup τον Ιούνιο του 2017, που θεωρείται στροφή των δανειστών έναντι της ελληνικής πλευράς, άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά, ακόμη κι αυτά που ήταν εντελώς γενικά ή έπασχαν από το βάρος των εμμονών του κ. Β. Σόιμπλε. Ασφαλώς, όσα λέγαμε παλιά ότι είναι αναγκαίο το κούρεμα –από την αρχή έπρεπε– του ελληνικού χρέους αν θέλουμε η ελληνική οικονομία να κάνει τα αναγκαία βήματα ύστερα από τη χρεοκοπία της χώρας, ισχύουν και τώρα, παρά την εικαζόμενη θετική εξέλιξη. Ήταν πολύ στοιχειοθετημένη η πρόσφατη άποψη επιφανών οικονομολόγων που κατέληγε στην ανάγκη κουρέματος. Ωστόσο, φαίνεται να προσεγγίζεται ένας άλλος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι να φθάσουμε στο επίπεδο άλλων υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία. Τότε όλοι μαζί, αυτή η ομάδα, πλέον, χωρών -δανειζόμαστε την απάντηση σε σχετική ερώτηση στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ του Πειραιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου- ασφαλώς θα επανέλθουν στο ζήτημα του χρέους στις ανώτατες ευρωπαϊκούς συνόδους. Ελπίζοντας σε πιο θετικό περιβάλλον.
Αλλά να ξαναρθούμε στους καταστροφολόγους. Η συζήτηση αυτή συγκεκριμενοποιείται σε ένα περιβάλλον όλο και θετικότερο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και τα δυο, δε, μαζί απομακρύνουν την αβεβαιότητα, πράγμα πολύ σημαντικό. Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 55.580 νέες θέσεις εργασίας έναντι 33.638 νέων θέσεων το ίδιο διάστημα το 2017. Λίγες μέρες πριν δημοσιεύθηκε και ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ για το Μάρτιο που κατέγραψε ενίσχυση για δέκατο συνεχή μήνα.
Π. Κ.
Πρόσφατα άρθρα ( Οικονομία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet