Κώστας Τσώλης «Another day in paradise»


Με τρόπο προκλητικά ειρωνικό, ο εικαστικός Κώστας Τσώλης «υπόσχεται» μια ακόμη μέρα στον Παράδεισο. Αρχειακό φωτογραφικό υλικό, εικονογραφήσεις εφημερίδων και περιοδικών, διαφημιστικές αφίσες και αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ βρίσκονται στον πυρήνα της δημιουργίας του, με συνθέσεις που επικεντρώνονται στις έννοιες της ιστορίας, της ατομικής και συλλογικής μνήμης.
Πρωταγωνιστές των ζωγραφικών του έργων, μια λίστα γεγονότων και υποκειμένων, όπως οι επαναστατικοί και λαϊκοί ηγέτες και αγωνιστές, τα πορτρέτα πνευματικών προσωπικοτήτων, οι ανθρωπολογικές μελέτες, τα σύμβολα της αγωνιστικότητας αλλά και της εξουσίας, οι όψεις της Ελλάδας της κρίσης ή οι αναποδογυρισμένες βάρκες των προσφύγων στο βυθό του Αιγαίου. Πρόκειται για μία ζωγραφική που προκαλεί το βλέμμα υπερβαίνοντας τις συμβάσεις του, μια ζωγραφική που απευθύνεται, σημαίνει, παρακινεί, εγείρει ζητήματα υπαρξιακής και οντολογικής τάξης. Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης και λειτουργεί έως τις 6 Μαΐου.
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310589141)

 


Τέχνη + Τέχνη


Η έκθεση Τέχνη + Τέχνη είναι αφιερωμένη στην ιστορική διαδρομή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με αφετηρία το 1917, τότε δηλαδή που έγινε η πρώτη εισαγωγή ασθενούς στο Άσυλο Φρενοβλαβών Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση αυτή είναι το αποτέλεσμα της γόνιμης ζύμωσης μεταξύ καλλιτεχνών (που έχουν νοσηλευθεί κατά το παρελθόν) και φοιτητών (του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ). Επίσης, αποτελεί δίαυλο περαιτέρω ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας και ασθένειας, μέσω της οπτικής της Τέχνης. Η έκθεση διαρκεί έως τις 18 Μαΐου.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310861306)

 


Η Τέχνη, ο Εαυτός μου

anastasiou_3

 

Μέχρι τις 20 Απριλίου 69 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα μικρών διαστάσεων ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, έχοντας ως έμπνευση τη ρήση του γάλλου λυρικού ποιητή Paul Verlaine «Τέχνη είναι να είσαι απολύτως ο εαυτός σου»: Λόγια ενός καθαρά λυρικού ποιητή που σημάδεψε μια μετάβαση από το ρομαντισμό στο κίνημα του συμβολισμού, και διακρίνεται για το μουσικό αποτέλεσμα της γραφής του. Το concept και την ευθύνη της οργάνωσης της έκθεσης έχει ο Δημήτρης Λαζάρου, ενώ η επιμέλειά της ανήκει στον ιστορικό τέχνης κι επίκουρο καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Βαφειάδη. Ο τελευταίος στο κείμενό του «Σχόλιο στον αφορισμό του Paul Verlaine: Τέχνη είναι να είσαι απολύτως ο εαυτός σου» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι: «Είναι πλέον αποδεκτό, ότι κάθε προσπάθεια ορισμού της Τέχνης έμελλε να καταλήξει σε αποτυχία, σε τεχνοκριτικό φιάσκο, εφόσον η Τέχνη συνιστά φαινόμενο άμεσα εξαρτημένο από τον εκάστοτε τρόπο όρασης και ερμηνείας της "πραγματικότητας" (...) «[Α]ν η Τέχνη, είναι παράγωγο των διαρκώς μεταβαλλόμενων αιτημάτων (ιδεολογικών, σημασιολογικών κ.ά.) μιας ιστορικά διαμορφωμένης συλλογικότητας –ή μάλλον του κυρίαρχου Λόγου της εξουσίας που διέπει τη συλλογικότητα– τότε η υπόστασή της αντικειμενοποιείται με το συνδετικό υλικό των "δι-υποκειμενικών" αυτών αιτημάτων. Έτσι, η ύπαρξή της, το γεγονός της, συγκροτείται από τον εκάστοτε εξουσιαστικό τρόπο όρασης και σημασιοδότησης του κόσμου και των φαινομένων, χωρίς αυτό, εννοείται, να της προσδίδει ουσιοκρατική σταθερότητα». Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 14.00 – 20.00, Σάββατο 11.00 – 15.00
Dépôt Αrt gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Αθήνα, τηλ.: 2103648174)

Κατερίνα Α. Αναστασίου Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet