Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτηlianam@otenet.gr Λένα Πλάτωνος,«Καρυωτάκης - 13 τραγούδια»Τα ενενήντα χρόνια από το θάνατο του πεσιμιστή και λυρικού Έλληνα ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, είναι η αφορμή για την παρουσίαση του οριακού έργου της Λένας Πλάτωνος, του κύκλου «Καρυωτάκης 13 τραγούδια», που θα ερμηνεύσει η Σαβίνα Γιαννάτου με το δικό της μοναδικό τρόπο. Στα ενδιάμεσα των τραγουδιών, θα διαβάσει ο συγγραφέας Γιώργος Κοροπούλης ποιήματα και πεζά του Κώστα Καρυωτάκη και ένα κείμενο του Ανδρέα Εμπειρίκου σχετικά με το άδοξο τέλος του Κ. Καρυωτάκη. Στο πιάνο ο Θόδωρος Κοτεπάνος. Για την απόφασή της να μελοποιήσει Κώστα Καρυωτάκη το 1979, η Λένα Πλάτωνος λέει:
«Η ιστορία μου με τον Κώστα Καρυωτάκη άρχισε στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, όταν μου έγινε πρόταση να τον μελοποιήσω για τις ανάγκες της εκπομπής για την ποίηση. Εγώ αρνήθηκα αρχικά, γιατί φοβήθηκα το τεράστιο καλλιτεχνικό του μέγεθος, και προσφέρθηκα να γράψω σκέτη μουσική που θα ταίριαζε στο ύφος του για να υποστηρίξω τις απαγγελίες. Ο Χατζιδάκις δέχτηκε. Τελικά, μια νύχτα, όπως είχα ανοιχτό στο πιάνο μου το βιβλίο με τα ποιήματα του Καρυωτάκη, το βλέμμα μου αγκιστρώθηκε σε ένα ποίημά του, το μελοποίησα αμέσως και έκλαψα. Ετσι, η εκπομπή “ντύθηκε” και με τα τραγούδια μου, που είχαν αμέσως μεγάλη απήχηση στο Τρίτο, αλλά ακόμα περισσότερη μέσα στην ψυχή μου, όπου και “άκουσα” τη φωνή της Σαβίνας να τα τραγουδάει. Άρεσαν επίσης πολύ και στον Χατζιδάκι κι έτσι έγιναν άλμπουμ στη Lyra του Αλέκου Πατσιφά.»
Οι ηχογραφήσεις ολοκληρώθηκαν το 1981 και ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1982.
Την Τρίτη 17 Απριλίου, στις 9μμ, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Τιμή εισιτηρίου: 10, 15, 20 ευρώ.
Ντμίτρι Σοστακόβιτς “Το τελευταίο μάθημα”Ενας θεατρικός μονόλογος με τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς να παραδίδει το τελευταίο του μάθημα μιλώντας για την τέχνη και τα μυστήρια της δημιουργίας. Ένα μάθημα μουσικής που γρήγορα εξελίσσεται σε μάθημα ζωής. Ένας συγκινητικός φόρος τιμής στον μεγάλο ρώσο μουσουργό του 20ού αιώνα σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη. Μια παρουσίαση, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, του έργου «Allegria οpus 147» του Ζοέλ Ζουανό. Μαζί του επί σκηνής, η Αθηνά Γιατρά (βιόλα) και ο Μάνος Κιτσικόπουλος (πιάνο). Το κείμενο του Ζουανό μετέφρασε στα ελληνικά η Ζωή Μητσάκου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ.
Για πρώτη φορά, μέσα σε 15 χρόνια, ο Ντμίτρι, ο καθηγητής μουσικής της Βιργινίας, έχει αργοπορήσει. Σήμερα παραδίδει το τελευταίο του μάθημα. Σε αυτό το έργο του, που έχει θέμα την τέχνη και τα μυστήρια της δημιουργίας, το μάθημα της μουσικής εξελίσσεται γρήγορα σε μάθημα ζωής. Γύρω από μια πρόβα που παρακολουθούμε σε χρόνο πραγματικό, ο συγγραφέας Ζοέλ Ζουανό δημιουργεί σε κοντραπούντο τη συμφωνία του κόσμου. Κάτω από το τέμπο, νιώθουμε τα αγκομαχητά της ζωής, του θανάτου, της απόγνωσης: το πέρασμα του χρόνου. Η αλήθεια της τέχνης σε μία μόνο νότα: ένα θεόγυμνο σι, πικρό, στυφό και τραχύ.
Πέμπτη 19, Παρασκευή 20, Σάββατο 21, Κυριακή 22, Κυριακή 29 και Δευτέρα 30 Απριλίου, στις 9μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. Tιμή εισιτηρίου: 10 και 15 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ).
200 κιθάρες«200 κιθάρες» κουρδίζονται επί σκηνής και συντονίζονται με 6 νεανικές χορωδίες και σολίστ για να ερμηνεύσουν έργα μεγάλων ελλήνων συνθετών! Μια μεγάλη γιορτή για την κιθάρα, τα ωδεία και την ελληνική μουσική, με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στο επίκεντρο, αφιερωμένη –όπως επιθυμεί ο ίδιος ο Μίκης– σε έναν άλλο μεγάλο Έλληνα, τον Μάνο Χατζιδάκι. Δύο συναυλίες με «Άρωμα Ελλάδας». θα ακουστούν επίσης συνθέσεις των Βασίλη Τσιτσάνη, Διονύση Σαββόπουλου, Ελένης Καραΐνδρου, String Demons και Βαγγέλη Μπουντούνη. Ένα ακόμη μουσικό γεγονός από τον πολυβραβευμένο συνθέτη και κιθαριστή Βαγγέλη Μπουντούνη που ηγείται αυτού του γιγαντιαίου σχήματος, τριάντα χρόνια μετά τη δημιουργία της Πρώτης Κιθαριστικής Ορχήστρας. Καλεσμένη τους, η μοναδική Μαρία Φαραντούρη. Σολίστ, οι String Demons (βιολί, βιολοντσέλο) και η Μάρω Ραζή (κιθάρα, reguindo). Μαζί τους, ο ομποΐστας Ευάγγελος Χριστόπουλος και ο ντράμερ Χάρης Παναγιωτόπουλος. Σε αυτή τη μουσική συνάντηση κορυφής, που αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων πολυπληθών συναυλιών του Βαγγέλη Μπουντούνη στο Ηρώδειο και στο ΜΜΑ, λαμβάνουν μέρος δεκάδες κιθαριστικές σχολές από όλη την Ελλάδα, σολίστ και καθηγητές κιθάρας καθώς και έξι χορωδιακά σύνολα.
Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Απριλίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμή εισιτηρίου: από 10 έως 35 ευρώ, 6 ευρώ (φοιτητές, μαθητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8,5 ευρώ (πολύτεκνοι, 65+).
Εκκλησιαστικό όργανο και φωνήΗ οργανίστα Χριστίνα Αντωνιάδου και ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης θα ερμηνεύσουν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση έργα για σόλο εκκλησιαστικό όργανο και για φωνή, Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του 15ου Ανοιξιάτικου Κύκλου Οργάνου και συνδιοργανώνεται από τη Spec’n’Arts’ και το «Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου».
Θα παιχθούν έργα των μουσουργών Γκαετάνο Γκρέκο (Νάπολη, Ιταλία 1657-1728), Δημητρίου Αγαθίδη (Κέρκυρα π.1828 - Ιταλία 1886), πρίγκιπος Ιωάννη Καρατζά (Ναύπλιο 1835 - Χάγη, Ολλανδία 1894), Κωνσταντίνου Χαρικιόπουλου (Κωνσταντινούπολη 1859 - Αθήνα 1935), Μπόρις Παπαντόπουλο (Χόνεφ, Γερμανία 1901 - Ζάγκρεμπ, Κροατία 1991), Σκαρλάτου Φωτεινού (Κραϊόβα Ρουμανίας 1894 - 1942), Ζορζ Ατανασιαντές (Lavey-les-Bains, Ελβετία 1929 -), Γεωργίας Ταγγίρη (Η.Π.Α. π.1940 -), Τζον Σινόπουλου-Ουίλσον (Οκλαχόμα, Η.Π.Α. 1944 -), Μάρκου Σοφιανόπουλου (Τεργέστη, Ιταλία 1952 - 2014), Κώστα Νικολαΐδη (Θεσσαλονίκη 1947 -), Γιώργου Κοντογιώργου (Λαμία 1945 -) και Παναγιώτη Θεοδοσίου (Αθήνα 1964 -). Τα έργα του Π. Θεοδοσίου και του Κ. Νικολαίδη είναι αναθέσεις του Α.Ε.Μ.Θ.Τ. Τη συναυλία θα προλογίσει ο μουσικογράφος-κριτικός-ερευνητής Θωμάς Ταμβάκος.
Την Κυριακή 22 Απριλίου, στις 8.30μμ, στην Αγγλικανική Εκκλησία (Φιλελλήνων 7, Σύνταγμα). Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ.
Ο χορός είναι η ζωή μουΜια σπουδαία παραγωγή που έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο έρχεται και στην Αθήνα. Ένα γκαλά μπαλέτου γεμάτο από τις αξεπέραστες κορυφαίες στιγμές των διάσημων παραστάσεων: H λίμνη των κύκνων, Η Ωραία Κοιμωμένη, Ζιζέλ, Δον Κιχώτης, Συλφίδες, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Κάρμεν, Ραϋμόντα, Μπαγιαντέρα, Ο θρύλος της αγάπης, Κουρσάρος, Σεχραζάντ.
Συμμετέχουν 12 από τους καλύτερους χορευτές της Ρωσίας, από τα δύο μεγαλύτερα θέατρα της χώρας, το Μπολσόι της Μόσχας και το Μαριίνσι της Αγίας Πετρούπολης. Τίτλος της «Ο χορός είναι η ζωή μου». Πρόκειται για μια φράση που ακούμε συχνά από τους χορευτές μπαλέτου.
Από το θέατρο Μπολσόι θα απολαύσουμε το ζευγάρι Μαρία Αλεξάντροβα και Βλαντισλάβ Λαντραντόφ. Και οι δύο είναι πρώτοι χορευτές του διάσημου μπαλέτου της Μόσχας. Ένα άλλο ζευγάρι αποτελείται από τον πρώτο χορευτή Αλεξάντρ Βολτσκόφ και τη σολίστ Αναστασία Γκοριάτσεβα. Το τρίτο ζευγάρι είναι ο πρώτος χορευτής Ρουσλάν Σκβορτσκόφ και η σολίστ Ξένια Ζιγκάνσινα. Από το διάσημο θέατρο Μαριίνσκι (πρώην Κίροφ) της Αγίας Πετρούπολης, το πρώτο ζευγάρι αποτελείται από τους πρώτους σολίστ Φίλιπ Στέπιν και Εκατερίνα Οσμόλκινα. Το δεύτερο ζευγάρι αποτελείται από τους πρώτους σολίστ Κονσταντίν Σβέρεφ και Κριστίνα Σαπράν. Το τρίτο ζευγάρι αποτελείται από πρώτο χορευτή Τιμούρ Ασκέροβ και τη σολίστ Οξάνα Μποντάρεβα.
Παρασκευή 20 Απριλίου, στις 8μμ, Σάββατο 21 Απριλίου, στις 4 και 8μμ, Κυριακή 22 Απριλίου, στις 8μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Τιμή εισιτηρίου: από 32 έως 70 ευρώ, 26 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ).
•