Έφυγε ένα σεμνό στέλεχος της δρακογενιάς των αγωνιστών

theodorakakos

Ο Μ. Θεοδωρακάκος με τη σύζυγό του Εύα στο προεδρικό μέγαρο στη γιορτή της Δημοκρατίας, Ιούλιος 2004.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) εκφράζει την άφατη λύπη του για το θάνατο ενός σεμνού, επιφανούς στελέχους της δρακογενιάς των αγωνιστών νεολαίων 1950-1974, του Μιχάλη Θεοδωρακάκου.
Ο Μιχάλης Θεοδωρακάκος, που γεννήθηκε στα Τσικαλιά της Λακωνικής Μάνης το 1935, διέτρεξε όλα τα στάδια ωρίμανσης του μετεμφυλιακού κινήματος της αριστερής νεολαίας. Σπουδάζοντας στην ΑΣΟΕΕ, εντάχθηκε γρήγορα στις γραμμές της ύστερης ΕΠΟΝ, έπειτα στη Νεολαία της ΕΔΑ, τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και το ΚΚΕ Εσωτερικού και πλήρωσε βαρύ φόρο τιμήματος για την αντιπαράθεσή του με τα καθεστώτα της βίας και του φασισμού στη μετεμφυλιακή Ελλάδα.
Σθεναρός μαχητής της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στο κάτεργο της πειθαρχικής μονάδας του Κολινδρού, αρχές της δεκαετίας του ’60, και μαζί με άλλους συμμαχητές του και τη συμπαράσταση του δημοκρατικού κόσμου συνέβαλαν στην κατάργηση αυτού του επαίσχυντου πειθαρχικού κάτεργου των στρατευμένων προοδευτικών νέων.
Στα χρόνια της χούντας έδωσε πάλι τον ωραίο αγώνα για την ελευθερία και παρέμεινε έγκλειστος για αρκετό καιρό στις φυλακές του καθεστώτος. Μετά την αποφυλάκισή του, στη Μεταπολίτευση συνέχισε την κοινωνική και πολιτική του δράση μέσα από τον ΣΦΕΑ και την ΕΜΙΑΝ.
Θα είναι πάντοτε ένα φωτεινό παράδειγμα του ήρεμου και αταλάντευτου αγωνιστή, του σεμνού και ευγενικού έλληνα πολίτη.
Η ΕΜΙΑΝ απευθύνει τα θερμά συλλυπητήριά της στα παιδιά του, Ισμήνη και Άρη, και στα αγαπημένα εγγόνια του, Δάφνη και Έκτορα.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet