Ο παλαιστινιακός λαός επιδιώκει μια αξιοπρεπή ζωή

palaistini

Τη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Κοντές

Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμαρτυρία στα σύνορα της Γάζας που έχει χτυπηθεί βίαια από τον ισραηλινό στρατό, και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 του Μάη. Με ποια αφορμή πραγματοποιείται, ποιος ο στόχος της;
Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 30 Μαρτίου, την Ημέρα της Γης για την Παλαιστίνη. Οι διαμαρτυρίες δεν περιορίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας· πραγματοποιήθηκαν και σε όλη τη Δυτική Όχθη, στα παλαιστινιακά εδάφη ακόμα και εντός του Ισραήλ. Η Ημέρα της Γης είναι η επέτειος των γεγονότων του 1976, φέτος η 42η, όταν οι ισραηλινές κατοχικές αρχές προσπάθησαν να οικοδομήσουν 21.000 στρέμματα από τα εδάφη των Παλαιστινίων, που παρέμειναν στο Ισραήλ, μετά τη Νάκμπα, το 1948, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δεχόμενοι συνεχώς διακρίσεις. Παράλληλα, πραγματοποιείται και η Πορεία της Επιστροφής, που κορυφώνεται στις 15 Μαΐου, την επέτειο της Νάκμπα.
Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται από άοπλους, ειρηνικούς πολίτες, που ο ισραηλινός στρατός αντιμετώπισε με κάθε βιαιότητα, χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά. Υπήρξαν τραυματίες σε διάφορα μέρη της Δυτικής Όχθης και μάρτυρες που έπεσαν στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, την Παρασκευή 30 Μαρτίου. Την επόμενη Παρασκευή στις 6 Απριλίου, έπεσαν άλλοι 9, μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος 30 χρονών, ο Γιάσερ Μούρτατζα, που βρισκόταν άοπλος μεταξύ πολιτών που διαδήλωναν, φορώντας δημοσιογραφικό γιλέκο. Πρόκειται για απόδειξη της νοοτροπίας του μίσους, της απέχθειας που, δυστυχώς, υπάρχει στον ισραηλινό κατοχικό στρατό. Οι άοπλοι και άμαχοι πολίτες δεν αποτελούν κίνδυνο για τα τανκς και το στρατό του Ισραήλ. Διέρρευσαν, μάλιστα, και βίντεο από τον ισραηλινό στρατό με ελεύθερους σκοπευτές να σκοτώνουν διαδηλωτές. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνα, Λίμπερμαν θέλει να τιμωρήσει αυτόν που τράβηξε το βίντεο και να παρασημοφορήσει το δολοφόνο. Αυτός είναι σύμφωνα με τους ισραηλινούς αξιωματούχους ο πιο ηθικός στρατός του κόσμου.
Οι διαδηλώσεις είναι η φυσική αντίδραση απέναντι στις πρακτικές του Ισραήλ σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη, πρόκειται για τμήμα της λαϊκής αντίστασης που διεξάγει ο παλαιστινιακός λαός ενάντια στο στρατό κατοχής, για να τερματιστεί η κατοχή που συνεχίζεται εδώ και 51 χρόνια.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δικαιολόγησε την ακραία βία του ισραηλινού στρατού, λέγοντας ότι στη Γάζα κανείς δεν είναι αθώος. Οι ειρηνικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν παρά τις άμεσες απειλές του ισραηλινού στρατού;
Οι ειρηνικές κινητοποιήσεις προέρχονται από όλα τα στρώματα του παλαιστινιακού λαού σε όλες τις υπό κατοχή παλαιστινιακές πόλεις. Θα γίνονται, δε, όλο και περισσότερες, μέχρι τις 15 Μαΐου, ενάντια στην κατοχή της Παλαιστίνη, ενάντια στην ανέγερση του τείχους του μίσους, τις κατασταλτικές πολιτικές του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, τις δολοφονίες, τους εποικισμούς , τον εκτοπισμό, και τη μετατροπή της στρατιωτικής κατοχής στη Δυτική Όχθη σε αποικιακή, με πάνω από 650.000 εποίκους, με διώξεις εναντίον των κατοίκων και καταστροφές των σπιτιών. Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για τη συνέχιση μιας ρατσιστικής, φρικιαστικής κατοχής, που συνεχίζεται για 51 χρόνια.

Λύση με ίδρυση δύο κρατών

Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης σε Δυτική Όχθη και Γάζα, για έναν πληθυσμό που κατά κύριο λόγο βρίσκεται σε μια πολύ παραγωγική ηλικία, αποκλεισμένος και χωρίς δικαιώματα;
Ο παλαιστινιακός λαός επιδιώκει να ζήσει όπως όλοι οι υπόλοιποι λαοί, με ειρήνη, ελευθερία, απολαμβάνοντας τα βασικά δικαιώματα για μια αξιοπρεπή ζωή. Η κατοχή δεν του επιτρέπει να ασκεί αυτά τα βασικά δικαιώματα. Γι’ αυτό, υιοθετούμε την προοπτική μιας δίκαιης ειρήνης μεταξύ παλαιστινιακού λαού και Ισραήλ. Το όραμα αυτό προσβλέπει στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για το παλαιστινιακό ζήτημα, με λύση που θα περιλαμβάνει την ίδρυση δύο κρατών στα σύνορα του 1967. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος πρότεινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της 20ής Φεβρουαρίου την πραγματοποίηση μιας διεθνούς σύσκεψης για την ειρήνη, με πολύπλευρη διεθνή εποπτεία, και την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους του ΟΗΕ, για να προχωρήσουμε έπειτα σε άμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό τον τερματισμό της κατοχής και την εφαρμογή των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας, και, φυσικά, τη λύση του προβλήματος των προσφύγων με βάση την απόφαση 194 του ΟΗΕ. Απέναντι σ’ αυτό το όραμα για την ειρήνη το Ισραήλ συνεχίζει την ίδια πολιτική, διαπράττοντας εγκλήματα.

Η διεθνής κοινότητα για ακόμα μια φορά αρνήθηκε στον παλαιστινιακό λαό μια ουσιαστική παρέμβαση. Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη θέση του.
Εμείς δεν βρίσκουμε κανένα πραγματικό εταίρο για την ειρήνη στην Παλαιστίνη. Βρίσκουμε απέναντί μας μια νοοτροπία υπέρ της εδραίωσης της αποικιακής κατοχής, με την εφαρμογή πολιτικών που δεν καταπατούν μόνο τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, αλλά παραβιάζουν το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο, χαρακτηριζόμενες ως εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων από την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, την οποία χαιρέτησε η κυβέρνηση της Παλαιστίνης, ζητώντας την παραπομπή των υπεύθυνων πολιτικών και ισραηλινών αξιωματούχων στη διεθνή δικαιοσύνη. Το Ισραήλ θα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ· συμπεριφέρεται όμως ως κράτος υπεράνω του διεθνούς δικαίου, διαπράττοντας περισσότερες παραβιάσεις, διευρύνοντας τον εποικισμό, με σκοπό να εμποδίσει την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους, και να δώσει ένα τέλος στη λύση των δύο κρατών. Πρόκειται για μια τυφλή επιλογή που θα συνεχίσει τη σύγκρουση, επειδή θα παραμένει η κατοχή της Παλαιστίνης και των ιερών της τόπων. Καθημερινά γίνονται έφοδοι και συλλήψεις. Υπάρχουν 7.000 κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές που πρέπει να απελευθερωθούν. Η ευθύνη της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και τη λογοδοσία του Ισραήλ για τις παραβιάσεις του είναι μεγάλη.
Η πολιτική των ΗΠΑ αποτελεί μια επιβράβευση του Ισραήλ στο θέμα της κατοχής, που του επιτρέπει να τη συνεχίσει. Ειδικά σε ότι αφορά την ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσάς του ή την απόφαση της μεταφοράς της πρεσβείας και την απόσυρση του θέματος των προσφύγων από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλες αυτές οι αποφάσεις δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις και συνθήκες του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ εξαίρεσαν, έτσι, τον εαυτό τους από τη θέση του αμερόληπτου διαμεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία. Γι’ αυτό ζητάμε μια διεθνή εποπτεία για την επίτευξη της ειρήνης.

Να ολοκληρωθεί η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Διαχρονικά ο ελληνικός λαός έχει σταθεί αλληλέγγυος στον αγώνα των Παλαιστινίων. Το ίδιο ισχύει και για τις οργανώσεις και τα κόμματα της Αριστεράς. Πώς θα μπορούσε ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση να ενισχύσει την προσπάθεια που κάνετε;
Πράγματι, ο ελληνικός λαός είναι ιστορικά φίλος των Παλαιστινίων. Έχουμε κοινές παραδόσεις. Υπέφερε από την κατοχή και την αδικία, γι’ αυτό και κατανοεί την έννοια της ελευθερίας. Ήταν πάντα αλληλέγγυος στον παλαιστινιακό λαό για τον τερματισμό της κατοχής και την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης. Στο παρελθόν οι ελληνικές κυβερνήσεις στάθηκαν στο πλευρό της Παλαιστίνης ψηφίζοντας υπέρ των αποφάσεων που δικαιώνουν τον παλαιστινιακό λαό. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους με την αναγνώρισή του από την κυβέρνηση. Στην ελληνική βουλή συμφώνησαν όλα τα μέλη της και αυτό φανερώνει τη φιλία Παλαιστίνης και Ελλάδας. Θέλουμε από την ελληνική κοινή γνώμη να συνεχίσει να δείχνει την ίδια ή και μεγαλύτερη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό για να τερματιστεί η κατοχή, που αποτελεί αιτία αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή, που επηρεάζει και την Ελλάδα. Η πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων πάντα στέκεται στο πλευρό μας με ανακοινώσεις, με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δεχθεί αυτή την ιστορική αδικία σε βάρος των Παλαιστινίων.
Η Ελλάδα κατέχει μια σημαντική γεωπολιτική στην περιοχή, που της δίνει τη δυνατότητα να παίζει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα. Η επίσημη και λαϊκή θέση είναι υπέρ της ίδρυσης του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Θεωρούμε ότι υπάρχει η ανάγκη να λογοδοτήσει το Ισραήλ για όλα τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις που έχει διαπράξει. Ο τερματισμός της κατοχής είναι ο μοναδικός δρόμος για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή, προς όφελος των λαών της, συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet