servetas

Του Ρένου Γεωργίου

Δείχνουν να πιστεύουν ότι ξεμπέρδεψαν με τη σημερινή γενιά των μητσοτάκηδων και έβαλαν στόχο την επόμενη. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ερμηνευτεί η ομαδική και καλά ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχθηκε αυτή την εβδομάδα ο Κώστας Μπακογιάννης, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από άτομα κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι η απόσταση που κρατάνε μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, από «κεντρώες» πολιτικές προτάσεις. Η κατά μέτωπον επίθεση ολοκληρώθηκε(;), με βαθυστόχαστο πόνημα του Τάκη Θεοδωρόπουλου στην «Καθημερινή» της Παρασκευής.
Οι ακροδεξιοί μέσα στη Νέα Δημοκρατία βρήκαν να χτυπήσουν το εκκολαπτόμενο αστέρι της συντηρητικής παράταξης, όταν αυτός θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του συνεργάτη του Άρη Βελουχιώτη, «Καπετάν Ερμή», Βασίλη Πριόβολου, που πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα. Σε ανάρτησή του στο Facebook τον χαρακτήρισε «σύμβολο της Ρούμελης και ολόκληρης της Ελλάδας». Αναγκάστηκε, δε, να κάνει και δεύτερη ανάρτηση, χωρίς να αναιρεί την πρώτη, προκειμένου να απαντήσει, με το δικό του τρόπο, στις οργανωμένες επιθέσεις εναντίον του: «Λοιπόν, επειδή φαίνεται πως προκάλεσα έναν μικρό χαμό (ξανά!). Η ιστορία μπορεί να μην ξαναγράφεται, αλλά θεραπεύεται. Θυμίζω πως το ΚΚΕ νομιμοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το ‘74 και η Εθνική Συμφιλίωση έγινε πράξη από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το ‘89. Αρνούμαι λοιπόν να σκιαμαχώ για το τι έγινε πριν 20, πριν 40, ή πριν 60 χρόνια. Να ‘μαστε καλά, πεδία αντιπαράθεσης και σύγκρουσης θα υπάρχουν πάντοτε. Διαλέχτε αν θέλετε να αφορούν το χτες ή το αύριο. Α! Και επειδή δεν ξέρω κανένα να γεννιέται και να κουβαλάει μίσος, διάλειμμα μισού λεπτού να σκεφτούμε τι θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Αυτά. Βαράτε ελεύθερα τώρα»», έγραψε στη δεύτερη ανάρτηση του ο Κώστας Μπακογιάννης. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν, αλλά ο ίδιος δεν έδειξε έως τώρα ότι θέλει να δώσει συνέχεια.

Συνδετικός κρίκος

Ο Κώστας Μπακογιάννης, γιος της Ντόρας, ο οποίος συμπεριφέρεται περισσότερο ως «Μπακογιάννης» παρά σαν «Μητσοτάκης» έχει δείξει ξεκάθαρα ότι θέλει να ακολουθήσει δική του αυτόνομη πολιτική πορεία. Σήμερα, όμως, θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο που θα ένωνε τα δύο μεγάλα μεν, αντιμαχόμενα δε, στρατόπεδα μέσα στη Νέα Δημοκρατία, τους μητσοτακικούς και τους καραμανλικούς. Ούτως ή άλλως ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά, θα πρέπει να βρει νέα στηρίγματα μέσα στο κόμμα καθώς η οικοδόμηση δικού του μηχανισμού, ακόμα κι αν πετύχει, θα αργήσει να φέρει αποτελέσματα. Τα έως τώρα στηρίγματα του, που τον έφεραν στην ηγεσία του κόμματος πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, του έχουν γίνει πλέον βαρίδια. Αφενός τον κρατάνε δέσμιο στις δικές τους ακροδεξιές πολιτικές επιλογές, αφετέρου όταν αρχίσουν οι δίκες για τα διάφορα σκάνδαλα, κυρίως για το θέμα της Novartis, θα τον συμπαρασύρουν στην πτώση τους. «Το ζητούμενο είναι έως τις εκλογές να μην μείνουμε απλώς με παραπομπές, αλλά να αρχίσουν δίκες» είπε μιλώντας στην «Εποχή» έμπειρη πολιτική συντάκτρια. «Σε αυτή την περίπτωση, και με δεδομένο ότι θα αφήσουν τον Κυριάκο να φθάσει έως τις εκλογές ώστε να του χρεώσουν το κακό αποτέλεσμα, αυτός μπορεί να καταγράψει ποσοστό χειρότερο απ’ αυτό του Σαμαρά στις πρώτες εκλογές του 2012 (σ.σ. 18,85%) και να σβήσει από την πολιτική», συνέχισε.
Το μεγάλο θέμα, όμως, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι οι περισσότεροι καραμανλικοί δεν θέλουν να τον δουν ούτε ζωγραφιστό. Άλλωστε, πάντα θεωρούσαν τους Μητσοτάκηδες ξένο σώμα μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι όταν ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την ηγεσία του κόμματος, το 1984, αυτό που έλεγαν ήταν ότι «τον βάλαμε επειδή χρειαζόμαστε έναν αλήτη για να αντιμετωπίσει τον άλλο μεγάλο αλήτη (σ.σ. Ανδρέα Παπανδρέου)». Στον Κυριάκο Μητσοτάκη χρεώνουν οι καραμανλικοί την έλλειψη πολιτικής πρότασης και κυρίως τη σύμπραξη του με την ακροδεξιά πτέρυγα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του διαγραμμένου από το κόμμα Βαγγέλη Αντώναρου είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου αναφορικά με τον τρόπο που βλέπουν τα στελέχη των καραμανλικών τον Κυριάκο προσωπικά και το μηχανισμό τους γενικότερα.

Συνέδριο βουνό

Από την άλλη πλευρά, τη γνωστή του ρητορική επιστρατεύει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνης Γεωργιάδης, συνεχίζοντας το καπέλωμα του προέδρου και την υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί οι κατά καιρούς δηλώσεις και πολιτικές κινήσεις του Άδωνη Γεωργιάδη να φαίνονται πολλές φορές «γραφικές», αλλά οι πρόσφατες περί «καμίας διαφοροποίησης στις θέσεις Σαμαρά και Μητσοτάκη» και του χαρακτηρισμού ως «στρατηγικού εταίρου» για το Κίνημα Αλλαγής, κάθε άλλο παρά ως γραφικές θα πρέπει να χαρακτηριστούν.
Αυτή τη χρονική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, καθώς είχε δεσμευτεί, εσωκομματικά, ότι το εκλογικό συνέδριο θα γίνει πριν το καλοκαίρι. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται καθόλου πιθανό διότι στις εργασίες του θα πρέπει να εκλεγούν νέα πολιτική επιτροπή και νέος γραμματέας. Αυτά, και τα δύο, φαντάζουν βουνό για την σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Πρώτον, διότι θα πρέπει να «αποκεφαλίσει» τον σημερινό γραμματέα και στενό του συνεργάτη, Λευτέρη Αυγενάκη. Δεύτερον, αναφορικά με την Πολιτική Επιτροπή, παρότι πολύ θα ήθελε να «φυτέψει» παντού δικά του στελέχη, δεν του είναι εύκολο να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, ενάμισι χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, θα πρέπει να καταργήσει, όπως μετ’ επιτάσεως ζητούν όλα τα κορυφαία στελέχη, τις θέσεις αντιπροέδρων. Δηλαδή, εκτός από τον Κωστή Χατζηδάκη, να διώξει και τον εμπλεκόμενο στο Novartis-gate Αδωνη Γεωργιάδη, με τον οποίο συνδιοικούν, κατά γενική ομολογία, τη ΝΔ.
Όλο αυτό το χάος που επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όπου κάποιοι κόβουν γέφυρες για να μην έχει δεξαμενή τροφοδότησης ο αντίπαλος, άλλοι προσπαθούν να πορευτούν πατώντας σε τουλάχιστον δύο βάρκες και άλλοι χτυπούν προς κάθε κατεύθυνση, θεωρώντας ότι θα εξολοθρεύσουν τους πάντες, έχει ένα και μόνο σκοπό: να κατακτήσει τον τίτλο και τα σύμβολα του κόμματος όταν αυτό δεν θα έχει πλέον στις τάξεις του όλα τα σημερινά του μέλη.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet