roggas

Εστω και μετά από ένα τόσο περίεργο συνέδριο, το Κίνημα Αλλαγής προχωράει στην οργανωτική του συγκρότηση, ως όφειλε. Και μάλιστα προσπαθεί η διαδικασία να έχει έναν αέρα ανανέωσης, όπως φαίνεται από την επιλογή του νέου του γραμματέα, Μανώλη Χριστουδουλάκη. Αρκεί, όμως, ένας 27χρονος πασπίτης να αλλάξει μια πολιτική συγκρότηση που χρειάζεται να ισορροπήσει ανάμεσα σε έναν πάντα εύθραυστο συσχετισμό δύναμης; Είναι βέβαιο πως οι γεννητικές συνθήκες του «νέου» Κέντρου δεν προμηνύουν την πολιτική του ανακαίνιση. Τουναντίον, ανακατεύοντας τους γνωστούς ανθρώπινους πόρους έτσι ώστε όλοι και όλες να έχουν ένα κάποιο μερίδιο στη νομή της κομματικής εξουσίας, δεν συγκροτείται ούτε καν επικοινωνιακά αυτό που θα ήθελε η ηγεσία του να εκπέμψει το νέο εγχείρημα.
Πέρα λοιπόν από την επιλογή του νεαρού γραμματέα, που φαίνεται πως ομόφωνα επιλέχθηκε, τα υπόλοιπά έμειναν περίπου ίδια. Εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε ο Παύλος Χρηστίδης και Γενικός Διευθυντής ο Νίκος Σαλαγιάννης. Συγκροτούνται θεματικοί κύκλοι πολιτικής που θα λειτουργούν με την ευθύνη μελών του Πολιτικού Συμβουλίου. Στο κύκλο Εξωτερικών και Άμυνας, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στον τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων, θεσμών και κράτους δικαίου, ορίστηκε υπεύθυνος ο Γιώργος Καμίνης. Στον τομέα ανάπτυξης υπεύθυνος είναι ο Νίκος Χριστουδουλάκης, ενώ στον Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας υπεύθυνος είναι ο κ. Θεοχαρούπουλος. Και όπως φαίνεται, κανένας τομέας δεν έμεινε για το Ποτάμι, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει δυσαρεστήσει τη Σεβαστουπόλεως που αναζητά αλλού μερίδιο από τη νομή της νέας δομής.

Σύμπλευση με την αριστερά

Την Κυριακή 15 Απριλίου, στις 11.30 π.μ. συνεδριάζει στο ξενοδοχείο Caravel η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής. Στη συνεδρίαση θα μιλήσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής του νέου φορέα θα κληθεί να μιλήσει σε μια διορισμένη Κεντρική Επιτροπή που για να χωρέσει όλες τις συνιστώσες και τις τάσεις του χώρου διογκώθηκε τόσο πολύ (πάνω από 350 μέλη) που είναι σίγουρα αδύνατον να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ίσως, σε αυτήν την οργανωτική βαθμίδα φαίνεται περισσότερο από οπουδήποτε άλλου η πολύ κακή πολιτική συγκρότηση του χώρου που μυρίζει παρελθόν, κομματισμό και βαρονίες. Και μάλιστα, όταν από τη μια το σκάνδαλο Νοβάρτις, που συνιστούσε αφορμή για αυτοκάθαρση, θεωρείται σκευωρία, ενώ από την άλλη το κόμμα δημοσκοπικά βυθίζεται στα συνήθη ποσοστά του με υποτιθέμενη πολιτική προοπτική του τη μη συνεργασία ούτε με τη ΝΔ, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Νίκος Μουζέλης, καθηγητής που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο χώρο, και ιδεολογικός διαμορφωτής της σημιτικής περιόδου του κόμματος, τόνισε το εξής σαφές σε σχέση με αυτά: «η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής για αυτόνομη πορεία μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατή. Αργά ή γρήγορα, η κεντροαριστερά θα αναγκαστεί να στραφεί προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Και αυτό, γιατί στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί τα εντεινόμενα προβλήματα της χώρας. Αυτό θα απαιτήσει συνεργασίες. Αν το Κίνημα Αλλαγής στραφεί προς τη Ν.Δ. θα χάσει την αριστερή ταυτότητά του. Επιπλέον, όπως τα περισσότερα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, θα οδηγηθεί σε καθοδική πορεία». Ο κ. Μουζέλης δεν υιοθετεί τη γραμμή της ηγεσίας, αλλά μια πολιτική σύμπλευσης σοσιαλδημοκρατίας και ριζοσπαστικής αριστεράς που, κατά τη γνώμη του, θα κάνει καλό και στους δυο χώρους.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Στο θέμα που φαίνεται να ανοίγει μετά την έξοδο από το μνημόνιο, τη συνταγματική αναθεώρηση, φαίνεται πως υιοθετείται μια πιο ήπια στάση του Κινήματος Αλλαγής σε σχέση με την κυβέρνηση. Στην εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου, που θα επικυρωθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναφέρεται πως: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, η ενίσχυση των θεσμών, η θωράκιση του Κράτους Δικαίου πρέπει τώρα με θεσμικές διαδικασίες να ικανοποιηθούν». Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με την πολεμική που έχει εξαπολύσει για το θέμα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος.
Τέλος, δεν φαίνεται να υπάρχει επίσημη αντίδραση από το Κίνημα Αλλαγής στο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού κ. Σαμαρά στην Καθημερινή, που συγκροτεί το επιχείρημα μιας καινούργιας συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με το δικό του λόγο: «Όλα έχουν ήδη ξεκινήσει, την περίοδο 2012-14. Το Κίνημα Αλλαγής είναι απαραίτητος εταίρος αυτής της μεγάλης σύγκλισης. Άλλωστε, έχουμε πια κοινό έργο να υπερασπιστούμε». Φαίνεται πως σε αυτό το ζήτημα, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος εκατέρωθεν έχουν ισχυρά ερείσματα, ιδιαίτερα όταν το επιχείρημά τους, που επαναλαμβάνεται και από τις τωρινές ηγεσίες, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτη ανάγκη να ηττηθεί στρατηγικά.
Βασίλης Ρόγγας
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet