«Βάτραχοι-project»Πώς θα παιζόταν ένα έργο του Αριστοφάνη σε μια μικρή κλειστή σκηνή, δίχως χορούς και πανηγύρια, δίχως την υποχρέωση του «μεγάλου θεάματος» που όλοι αναμένουν στα ανοιχτά θέατρα; Εμείς θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε εξαρχής αυτόν τον τόσο σημαντικό -αλλά και τόσο «άβολο»- αρχαίο κωμωδιογράφο, επανεφευρίσκοντας τη σχέση μας με την έννοια «κωμωδία». Τέσσερις ηθοποιοί επιστρατεύουν όλα τα μέσα για να μεταφέρουν το «πνεύμα», και όχι το «γράμμα», αυτής της καθόδου στον Άδη προς αναζήτηση του χαμένου ποιητή. Αλήθεια, εσείς ως σύγχρονοι Έλληνες, ποιον θα θέλατε να φέρετε πίσω από τον Κάτω Κόσμο;
Στα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η παράσταση που σκηνοθετεί ο Νίκος Χατζόπουλος σε μετάφραση Νικολέττας Φριντζήλα και ομαδική διασκευή από τον θίασο, μουσική του Βάιου Πράπα και φωτισμούς Μελίνας Μάσχα. Παίζουν οι: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Άννα Κλάδη, Χρήστος Κοντογεώργης, Μιχάλης Πανάδης.
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9μμ, στο Θέατρο Από Μηχανής, Πάνω Σκηνή (Ακαδήμου 13, τηλ.: 210 5232097)
«Η Λεονί εν αναμονή ή το όμορφο κακό» του Ζωρζ ΦεϋντώΓια πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται η κωμωδία του Φεϋντώ «Η Λεονί εν αναμονή ή το όμορφο κακό» (πρωτότυπος τίτλος «Leonie est en avance ou le mal joli»). Στη μονόπρακτη κωμωδία του Φεϋντώ, η σχέση του ζευγαριού είναι ενδεικτική μιας κραυγαλέας ανισότητας. Η Λεονί, κόρη αριστοκρατικής γενιάς, ο σύζυγός της Τουντού, λαϊκής καταγωγής, και η οικογενειακή τους κατάσταση είναι ένας συνεχής αγώνας σκληρότητας μέσα σε αντιθέσεις γενεαλογίας. Η Λεονί περιμένει παιδί κι αυτό επιδεινώνει τις ενδοοικογενειακές τους εντάσεις, γιατί οι απαιτήσεις της αυξάνονται και γίνονται παράλογες, παιδεύει τον σύζυγό της, τον αναγκάζει να προβεί σε γελοιότητες, κι αυτός υποκύπτει σ’ όλα της τα καπρίτσια. Όταν έρχονται οι γονείς της, ο Τουντού γίνεται αντικείμενο χλευασμού, ειρωνείας, καζούρας, ακόμα και η μαία και η υπηρέτρια του σπιτιού έχουν υποτιμητική συμπεριφορά απέναντί του. Ο σύζυγος της αριστοκρατικής κόρης βιώνει καταστάσεις θηριωδίας. Αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί αμήχανες συναντήσεις, κακοτυχίες που διαμορφώνουν το όνειρο σε εφιάλτη, οι ήρωες αφήνονται σ’ έναν τρελό αγώνα μιας παράλογης λογικής που γίνεται σουρεαλιστική…
Η παράσταση μεταφέρει το έργο στις αρχές της δεκαετίας του ’60, με τις αναφορές που δίνουν οι μελετητές στις επιρροές που έχει το παράλογο θέατρο από το γαλλικό αστικό Θέατρο, του οποίου ο Φεϋντώ είναι ο σημαντικότερος εκπρόσωπoς. Μεταφράζει και σκηνοθετεί η Αθηνά Κεφαλά. Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Όλγα Δαμάνη, Στέλιος Πετράκης, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Μανώλης Γιούργος, Άννα Μωραΐτου.
Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή, στις 6μμ, Σάββατο και Κυριακή στις 9μμ, στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας (Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη, τηλ.: 211 4117878 ).
“Του κόκορα τα πάθη”Οι «Μουσικές Αφηγήσεις» παρουσιάζουν παραμύθια από την Άπω Ανατολή, σε διασκευή του Κώστα Φωτεινού. Πρόκειται για μια ιστορία που μας μαθαίνει πώς η δύναμη γίνεται αδυναμία και η αδυναμία δύναμη. Πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας την ευτυχία και τι είναι σημαντικό, τελικά, στη ζωή μας; Μια ιστορία για παιδιά από 5-105 χρονών.
Οι «Μουσικές Αφηγήσεις» παρουσιάζουν παραμύθια τα τελευταία έξι χρόνια σε πολυχώρους, σχολεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η μουσική, πρωτότυπη ή διασκευασμένη, αποδίδεται από τον Γιάννη Ζαχαρέλλη, καθηγητή κιθάρας με πλούσια μουσική δράση και η αφήγηση από την παιδαγωγό Αγγελίνα Λούκαρη με πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης. Τους ένωσε η αγάπη τους για τους μύθους και τα παραμύθια και συνεχίζουν!
Παράσταση: Την Κυριακή 29 Απριλίου, στις 12μ, στο Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο (Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Βασιλέως Κωνσταντίνου, Μαρούσι, κοντά στον ΗΣΑΠ, τηλ.: 210 6817042).
“Ο Καναδάς είναι ένα συναίσθημα που δεν μοιάζει με καλοκαίρι σε ελληνικό νησί”Η Μαριτίνα Πάσσαρη εμπνέεται από τον γυναικείο κόσμο της βραβευμένης με Νόμπελ το 2013 καναδής συγγραφέα Άλις Μονρό και τον εμπλουτίζει με την ευαισθησία του ρομαντικού Άγγλου ποιητή Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ, την ποπ κουλτούρα των Μπιτλς και την ελευθερία του καλλιτέχνη του 20ού αιώνα Πάμπλο Πικάσο. Με βασικό θέμα τη φιλία και τον έρωτα με πρωταρχικό δίλημμα την αναζήτηση της ελευθερίας ή της ευτυχίας, η παράσταση είναι μια σχεδόν κινηματογραφική αφήγηση στη σκηνή της ζωής τριών προσώπων. Ενός νεαρού ζευγαριού που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα σε μια λασπωμένη φάρμα στην εξοχή του Καναδά και της πιο μορφωμένης ώριμης γειτόνισάς τους, που έχασε πρόσφατα τον σύζυγό της κι επιστρέφει από ένα παρηγορητικό ταξίδι στην Ελλάδα. Το ελληνικό καλοκαίρι και η βροχή, η αγροτική ζωή και η ποίηση, οι λαϊκές μπαλάντες και η ποπ μουσική, η ανδρική σιγουριά και η γυναικεία αμφιβολία, η ωριμότητα και η νεανική ορμή δημιουργούν τον καμβά των συναισθημάτων. Τελικά ποιο συναίσθημα είναι ο «Καναδάς» και ποιο το «καλοκαιρι σε ελληνικό νησί»;
Η σκηνοθεσία είναι της Μαριτίνας Πάσσαρη. Παίζουν: Μαριλένα Γερμανού, Τάσος Κορκός, Μαριτίνα Πάσσαρη.
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9μμ, στο θέατρο ΜΠΙΠ (Κυκλάδων και Αγίου Μελετίου 25).